(14.50 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

To znamená, to jsou všechno problémy, a já myslím, že to tady musíme probrat, protože vy chcete zvyšovat daně, proto navrhuji mimořádný bod Fialova vláda chce zvýšení daní, takže lidi chcete sedřít, a zároveň tam, kde reálně lze ušetřit obrovské peníze, ale to byste opravdu museli začít chtít pracovat pro Českou republiku, tam jste úplně rezignovali. Takže jako první bod dnešní schůze Poslanecké Sněmovny navrhuji bod Vláda chystá zvýšení daní.

Dále navrhuji další mimořádný bod, a to proto, že předešlé body ohledně těch sociálních, co jsem navrhoval jako druhý a třetí, takže jako čtvrtý bod dnešní schůze Poslanecké sněmovny, pakliže budou schváleny moje body, které jsem navrhl jako 1, 2, 3, tak bych navrhl bod s názvem Fialova vláda schválila smlouvu o vojenské přítomnosti USA, o vojenské přítomnosti USA v České republice. A to si myslím, že je opravdu velký problém, protože my za SPD říkáme, že nechceme v České republice žádné cizí vojáky, žádnou přítomnost cizích vojáků, ať jsou z Ruska, z USA, z Německa, prostě my tady nechceme základny, kde budou cizí vojáci, a je úplně jedno, jestli z východu, nebo ze západu, prostě my nechceme tady cizí vojáky. A ta smlouva, kterou schválila Fialova vláda, o vojenské přítomnosti USA v České republice, umožňuje mimo jiné armádě USA používání vojenských prostor a budov, a nejen to. Jenom bych znova zdůraznil, že hnutí SPD říká jasné "ne" cizím základnám vojáků na našem území, ať z východu, nebo ze západu, a vláda Petra Fialy z ODS minulý týden schválila smlouvu se Spojenými státy americkými o spolupráci v oblasti obrany. No, ale ona to není smlouva o spolupráci, o nějaké vyvážené spolupráci, samozřejmě že ne. Je to smlouva o budoucí vojenské přítomnosti USA v České republice, která umožňuje ozbrojeným silám USA používání vojenských prostor a budov, a to na leteckých základnách Čáslav, Pardubice, Náměšť a Mošnov v Moravskoslezském kraji. Já jsem byl zvolen jako poslanec za Moravskoslezský kraj a naši voliči, minimálně naši voliči tam nechtějí přítomnost amerických vojáků na letišti v Mošnově, protože občané se oprávněně obávají, že pak to bude jedním z prvních terčů v případě ozbrojeného konfliktu. Oni nechtějí tam mít americké vojáky, aby tam byla základna, v Mošnově v Moravskoslezském kraji. Já to nechci také, proto tady za to bojuji.

Ti američtí vojáci budou podle toho, co tady schválila vláda, Fialova vládní pětikoalice, ODS, Piráti, STAN, KDU-ČSL a TOP 09, budou moci používat armádní výcvikové prostory a používat také ještě navíc kasárna ve Vyškově, v Rancířově a ve Staré Boleslavi. Ve všech těchto lokalitách mohou USA stavět vlastní budovy, a to včetně prodejen potravin, otevřených stravovacích zařízení, bankovních služeb, společenských a vzdělávacích center a tak podobně. V případě schválení smlouvy, a ona už ji schválila vláda, budeme o ní jednat ve Sněmovně, v případě schválení smlouvy se tak budou moci na území České republiky volně pohybovat a operovat ozbrojené síly USA, a to včetně rodinných příslušníků.

Odkazy vládních politiků, že tato dohoda nic nemění, nejsou pravdivé. Zavádí volný režim příjezdu, odjezdu, přivážení jakýchkoli movitých věcí a skladování zbraní a střeliva do těchto prostor, a to bez možnosti kontrol ze strany České republiky. De facto se bude jednat o podobný princip, jaký je aplikován na teritoriích ambasád.

Samozřejmě je otázkou, jak to bude s trestnými činy spáchanými americkými vojáky na území České republiky, protože to bývá často jablkem sváru právě u této smlouvy, když třeba americký voják někoho znásilní, ostatně v Japonsku s tím jsou velmi negativní zkušenosti, tak potom vlastně americká strana se brání tomu, aby byl souzen v té zemi, a říká, že to má podléhat americkým zákonům - přitom to dělá na našem území, vůči našim občanům by se ten trestný čin stal. Takže to je samozřejmě ještě další okamžik. A musím říci, že de facto se bude jednat o podobný princip, jaký je právě aplikován na teritoria ambasád, což je v podstatě imunita. Dohoda je navíc uzavírána na deset let, kdy se nedá vypovědět. Smlouva je pro Českou republiku nevýhodná a zbytečná. Navíc s USA ji má už uzavřenu pouze 24 členských států NATO, a my navíc už máme smlouvu NATO SOFA.

Hnutí SPD říká jasné "ne" cizím základnám a vojákům na našem území a budeme hlasovat ve Sněmovně proti schválení této smlouvy. Prostě po třiceti letech jsme se zbavili jedněch vojáků, a teď tady máme mít další? Znovu říkám, my tady nechceme mít ani vojáky z východu, ani ruské vojáky, ani německé, ani americké, ani další, to prostě pro nás absolutně nepřipadá v úvahu. Takže je potřeba to tady projednat veřejně, co tedy vláda vlastně tady prosazuje, aby se k tomu také veřejnost vyjádřila, protože já jsem přesvědčen o tom, že značná část veřejnosti nebude chtít - nebude chtít! - přítomnost amerických vojáků na našem území, jak si schválila Fialova vláda. A znova říkám, a je to téma, které obrovsky rezonuje i mezi občany, protože po zkušenostech z roku 1968 a ještě z druhé světové války, nejdřív to byli němečtí vojáci, pak to byli vojáci čtyř zemí, byla tady sovětská vojska, tak prostě minimálně voliči SPD nechtějí tady žádné cizí vojáky. Znovu říkám, ani z východu, ani ze západu, takže to je potřeba prostě projednat.

Takže já to navrhuji jako čtvrtý bod dnešní schůze Poslanecké sněmovny a v případě, že budou schváleny mé předešlé body, jinak se to posouvá a byl by to samozřejmě první bod.

Jako další bod, mimořádný bod na schůzi Poslanecké sněmovny navrhuji bod s názvem Počet nelegálních imigrantů na našem území narostl o 40 %, což je obrovské číslo. Takže podívejme se na to, v čem je ten problém. Zase samozřejmě ministr Rakušan z hnutí STAN, předseda hnutí STAN, ten to neřeší, ten na to kašle, to je pořád dokola. Přitom se opakuje stejný scénář z loňska, to neudělal vůbec nic, a cizinecká policie České republiky odhalila za první tři měsíce letošního roku 2 658 nelegálních migrantů, což je samozřejmě jenom špička ledovce, a už toto číslo je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku nárůst o 40,6 %. Drtivá většina těchto osob byla odhalena v souvislosti s nelegálním pobytem na území České republiky. V rámci takzvané tranzitní migrace dominovali Syřané před občany Turecka a Maroka. Mnozí z těchto migrantů se prokazovali falešnými doklady. Za loňský rok čeští policisté zadrželi na našem území z důvodu nelegální migrace celkem 29 235 osob, což bylo ve srovnání s rokem 2021 o 18 065 osob více. Takže tady vidíte, že už za loňský rok jen ti, co byli zadrženi na našem území, tak bylo 30 000 nelegálních migrantů, což je obrovské číslo. To je prostě jedno středně velké město. A teď už, v tuto chvíli, oproti loňskému roku máme nárůst 40,6 %, to znamená, letos to může být už ne 30 000, ale to už může být 50 000. A samozřejmě, protože začíná jaro, otepluje se, ten trend bude už jenom narůstat, protože hranice jsou jako cedník kvůli neschopné Fialově vládě a ministrovi Rakušanovi z hnutí STAN, tak samozřejmě, že to tak bude. To už vám říkám teď, a to nemusím mít žádnou věšteckou kouli. Bude to už jenom horší kvůli Fialově vládě. Samozřejmě převažují občané Sýrie, těch je zhruba dvě třetiny z celkového počtu.

Takže ve světle těchto údajů považujeme v SPD za velmi vhodné a z hlediska bezpečnosti českých občanů i žádoucí obnovení trvalých kontrol na našich státních hranicích, zejména se Slovenskem, kudy proudí největší počet ilegálních migrantů. Také navrhujeme, aby se z překročení státní hranice stal trestný čin, který bude mít samozřejmě odpovídající trestní sazbu, aby to bylo odrazující.

Takže to je můj návrh a to bych navrhl jako pátý bod dnešní schůze Poslanecké sněmovny, a samozřejmě pakliže neschválíte předešlé body, tak by se to posouvalo směrem k prvním bodům. Děkuji za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP