(16.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Já zkrátka nerozumím tomu, a já jsem se to nedozvěděl, když jsem to požadoval, co se vlastně stalo na přelomu roku 2017 a 2018, když ta Pošta vlastně ze zisku 110 milionů - a vy mi budete říkat, když jste byl ve vládě. Ano, jasně, byl jsem ve vládě. V menšinové vládě. Ano, řešili jsme to, ale neměli jsme tu sílu vlastně to protlačit. Ale bylo by dobré to vysvětlit, co se tam stalo. Jak je možné, když teď, konečně, v roce 2022 - a bylo by dobré zveřejnit ten hospodářský výsledek - konečně přistálo z Evropy, nebo po schválení Evropy, 6 miliard 750 milionů. Takže když se to všechno spočítá, 6 miliard 750 milionů a předtím, co bylo od roku 2013, tak je to 10 miliard 350 milionů.

Takže co se tam stalo? Proč to tak je? To, že ta Pošta - ano, já chápu, vy jste žádného ředitele zatím nesehnal, my jsme ho sháněli, tedy my ne, Hamáček ho sháněl - že asi ti manažeři nebyli úplně ideální. Nejlepší manažer v historii České pošty byl Karel Kratina, ano, a ten samozřejmě nekradl. Bývalý ředitel HVB. No a když přišla Topolánkova vláda, myslím, tak ho vyhodili, protože takového člověka tam nechtěli přece, který poctivě řídí státní firmu a nechce dělat ty kšeftíky. No tak potom, když jsme my byli u vlády, tak jsem ho tam prosadil do dozorčí rady, ale zkrátka tam taky kolegům nevyhovoval, takže nakonec odešel. Ale já chápu, že sehnat dobrého ředitele je problém.

Takže já chci jenom říct, že ti, kteří zničili Českou poštu, jsou ti, kteří... Začalo to v devadesátkách. A nechci tady mluvit o IPB, nechci mluvit o těch smlouvách a tak dále, ale chci říct, že je to obrovská škoda, že ten stát propásl tuhle šanci. Tu naši pozici jsem vysvětlil. Takže bych poprosil, abyste zase nezačínali nějaké debaty o tom, že... Ze stávající opozice tady není nikdo, kdo by se nějak podílel na nějakém špatném vlivu na Poštu. Naopak my jsme to kritizovali. Byla tam stejná parta, vždyť ji máte na Úřadě vlády. Tak se zeptejte toho Růžičky, jak to tam dělali, ne? Kámoši. Vždyť jsou na MPO teď. Údajně. Ten právník, ta partička, která prodala pod cenou OKD, a potom to nechali vytunelovat. No tak nebudeme to tady zase rozebírat. To napíšeme do té historie, protože tady mladí, kteří jsou na balkoně, tak vůbec netuší, co se tady stalo od revoluce.

Takže my, co říkáme? Transformační plán, sám jste řekl, že ještě není. Nechápu, proč jste přišli s těmi pobočkami. To mělo být v rámci toho a měli jste dát šanci těm starostům. Devět miliard - nevíme, kam jdou. Hlavně nechápu, proč stále Česká pošta uzavírá smlouvy. Vy jste se údajně na nějakém výboru vyjadřoval, pane ministře, že ty smlouvy už tam byly za Hamáčka. Možná byly. Já jsem jako ministr financí měl obrovský problém vůbec se dostat do účetnictví, protože to účetnictví státu je takové, že ani Ministerstvo financí nevidí do každé smlouvy. Takže pokud souhlasíte s tím, že je to nesprávné, aby Česká pošta stále někomu dávala peníze, když tedy říkáte, že ji zachraňujete od bankrotu, tak by to mělo skončit, a ne že stále slyšíme, jak se tam dávají peníze zbytečně. To je jedno, jestli je to - tam jsou milionové částky. To je neuvěřitelné. Možná by bylo dobré celé to zveřejnit. Ne, ty smlouvy jsou tam stále začerněné. Vůbec nerozumím tomu, jak to vlastně může někdo řešit a že to té dozorčí radě nevadí. Na co je tam ta dozorčí rada? Ta by měla asi kontrolovat efektivnost toho státního podniku.

Takže ta debata samozřejmě začala na základě toho rozhodnutí, které pro nás je nepřijatelné. My si myslíme, že byste měl přesvědčit Českou poštu, aby ty pobočky nabídli v rámci programu Pošta Partner těm starostům a primátorům. Oni jsou připraveni to převzít. Ale to samozřejmě nemá žádný zásadní vliv na to, co bude s Poštou. Transformační plán by měl obsáhnout všechno. Pošta má obrovské majetky. Já jsem mluvil o té budově v Praze. No a samozřejmě potom, když na sítích se zase spekuluje, které ty pobočky, v kterých místech vlastně mají zase někomu připadnout, tak potom lidi jsou naštvaní a pro nás je to samozřejmě také nepřijatelné.

Takže já jsem chtěl jenom říct, že historie České pošty začala vznikem Investiční a poštovní banky. Mluvil jsem o tom, je to škoda, už se to nedá napravit, bohužel. Ale my budeme rádi, když budete s námi normálně diskutovat a dostaneme zkrátka vysvětlení na ty různé věci, které se staly. Protože pro mě ty ztráty - pokud za období 2018 až 2022 dostane Pošta 6 miliard 750 milionů ještě a dostala už 2,6 miliardy, to už bylo vyplaceno, v roce 2018 Pošta dostala 1 miliardu 800 milionů, v roce 2019 dostala Pošta 500 milionů, v roce 2020 300 milionů a teď dostane ještě 6 miliard 750 milionů. Údajně je to všechno zúčtované. Ale já nechápu, jak takovéhle obrovské částky, pokud jsou zaúčtované, a údajně jsou, můžou produkovat takovou šílenou ztrátu. Nerozumím tomu. A bylo by dobré, kdyby to v podstatě vedení České pošty vysvětlilo, nás by to skutečně zajímalo, jak je vůbec možné dělat takovéhle ztráty a z čeho to všechno plyne a vychází. Protože my zkrátka ty informace nemáme.

Takže za mě asi tolik. Ta historie je složitá. Můžeme si tady říkat, kdo za co může. Já jen znovu opakuju, že ten transformační plán měl být předložen nejdřív a potom mělo být nějaké... vlastně to rozhodnutí ani nemělo být, protože jsem přesvědčen, že těch 300 poboček, pokud za tím nejsou nějaké úmysly nějakých realitních kšeftů, skutečně Českou poštu nespasí a ti komunální politici, i včetně politiků za pětikoalici, se rádi toho zhostí a ty služby budou poskytovat občanům dál. Děkuju. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo. Nyní s přednostním právem je přihlášen pan předseda Tomio Okamura. Než mu dám slovo, přečtu omluvy. Omlouvá se pan poslanec Špičák do 11 hodin a od 15 hodin z pracovních důvodů. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, dnes máme před sebou na programu schůze Sněmovny bod s názvem Situace na České poště. Hned na úvod za SPD řeknu, že odmítáme rušení poboček České pošty i propouštění jejich provozních zaměstnanců. Odmítáme, aby na neschopnost vládních politiků, nyní konkrétně ministra vnitra Rakušana z hnutí STAN, dopláceli poctiví zaměstnanci Pošty i klienti. Rušení poboček České pošty poškodí všechny občany a zejména seniory, a nejen ty. Dle hnutí SPD Česká pošta poskytuje nenahraditelnou veřejnou službu a její pobočková síť musí zůstat zachována. Odmítám jak samotný princip rušení těchto poboček, které dosud poskytují poštovní služby ve městech statisícům našich občanů, tak i naprosto neprůhledný proces, kdy neprobíhala jednání se zástupci samospráv na obecní či krajské úrovni a kdy mezi zrušenými pobočkami jsou i bezbariérové a čerstvě nákladně zrekonstruované pobočky. Proti rušení poboček České pošty protestují i starostové a primátoři napříč republikou a celým politickým spektrem. Toto rozhodnutí poškodí zejména naše seniory, kterým zkomplikuje výběr důchodů a přístup k různým dalším službám veřejné správy, což jsou takzvané Czech POINTy, které by bylo možno ještě rozšířit o další služby. Dle hnutí SPD Česká pošta poskytuje nenahraditelnou veřejnou službu a její pobočková síť musí zůstat zachována. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP