(Schůze pokračovala v 8.00 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, nyní budeme pokračovat v přerušené 55. schůzi Poslanecké sněmovny.

Aby byla zaznamenána naše účast, nejprve vás odhlásím a poprosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Náhradní karty a jejich čísla platí tak, jak bylo řečeno dnes na 55., 56. a 57. schůzi. Stejně tak, co se týče omluv, odkazuji na 55., 56. a 57. schůzi.

Nyní budeme pokračovat v projednávání sněmovního tisku 392, zkrácené jednání, a to třetím čtením. Protože podle § 99 odst 7 zákona o jednacím řádu může ve zkráceném jednání následovat třetí čtení návrhu zákona bezprostředně po čtení druhém, zahajuji třetí čtení předloženého vládního návrhu zákona a očekávám, že zpravodaj výboru pro sociální politiku, poslanec Viktor Vojtko, bude spolu se mnou sledovat u stolku zpravodajů rozpravu, kterou tímto otevírám. Co se týče přednostních práv, tak žádná nejsou. Hlásí se někdo do rozpravy? Nikdo se do rozpravy nehlásí. Rozpravu tedy končím. Ptám se, zda je zájem o závěrečná slova? (Nikdo se nehlásí.) Případně bychom hlasovali o návrhu na zamítnutí, pokud v podrobné rozpravě ve druhém čtení zazněl.

Poprosím pana zpravodaje, jestli by nás seznámil s tím, jaké návrhy zazněly.

 

Poslanec Viktor Vojtko: Dobré ráno, dámy a pánové. Návrh na zamítnutí návrhu zákona předložily poslankyně Zuzana Ožanová, poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová, poslanec Josef Kott a poslanec Tomio Okamura v rámci druhého čtení podrobné rozpravy.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Takže nyní bychom hlasovali o návrhu na zamítnutí, poté byste nás seznámil s procedurou dalšího postupu. Dobrá, já tedy zagonguji, aby bylo všem zřejmé, že budeme hlasovat. A budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí, který zazněl v podrobné rozpravě ve druhém čtení.

S náhradní kartou číslo 39 bude hlasovat paní poslankyně Richterová, s náhradní kartou 33 bude hlasovat pan poslanec Petrtýl. Pan poslanec Major bude hlasovat s náhradní kartou číslo 37. Tak to je vše, já myslím, že můžeme přistoupit k hlasování.

 

Budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí zákona.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 84, bylo přihlášeno 154 poslanců, pro hlasovalo 67, proti 86. Návrh byl zamítnut.

 

Chci se zeptat pana zpravodaje, jestli zazněly ještě jiné pozměňovací návrhy či legislativně technické úpravy?

 

Poslanec Viktor Vojtko: Ano, máme přes 300 pozměňovacích návrhů.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Teď se neptám na pozměňovací návrhy, ale na legislativně technické úpravy.

 

Poslanec Viktor Vojtko: Ne, nezazněly.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Bezvadné. Takže teď vás poprosím, abyste nás seznámil s procedurou hlasování a s tím, jak byly navrženy pozměňovací návrhy.

 

Poslanec Viktor Vojtko: Děkuji za slovo. Já si dovolím navrhnout následující proceduru. Vzhledem k tomu, že těch pozměňovacích návrhů je opravdu mnoho, přes 300, tak aby to bylo efektivní, a taky tím, jak se to zpracovávalo přes noc, mám následující návrh:

Za prvé vzhledem k tomu, že jsou pozměňovací návrhy rozděleny do několika skupin, navrhuji, abychom pozměňovací návrhy upravující částku prošli v řazení dle čísla sněmovního dokumentu s tím, že ústně načtené návrhy, který byl jeden, bychom měli úplně na konci. V případě schválení jednoho z návrhů změny částky jsou veškeré ostatní návrhy změny částky nehlasovatelné a dále jsou nehlasovatelné pozměňovací návrhy pod čísly sněmovních dokumentů 2042 a 2043.

Další bod by měl být pozměňovací návrh pod číslem sněmovního dokumentu 2042 paní poslankyně Lucie Šafránkové, který spočívá ve zrušení části první zákona. V případě jeho schválení je nehlasovatelný pozměňovací návrh pod číslem sněmovního dokumentu 2043.

Dalším krokem by měl být pozměňovací návrh pod sněmovním dokumentem 2043, opět paní poslankyně Lucie Šafránkové, což je komplexní pozměňovací návrh, který mění § 67 odst. 8 a 10.

Dalším bodem by měl být pozměňovací návrh pod číslem sněmovního dokumentu 2281 paní poslankyně Bereniky Peštové, který mění termín vyhlášení na 1. 1. 2024. V případě schválení jsou nehlasovatelné další pozměňovací návrhy pod čísly sněmovních dokumentů 2282, 2283, 2284, 2285, 2286. A u těchto postupně, protože všechny mění ten termín vyhlášení, by platila obdobná věc, to znamená, jakmile bychom schválili některý z nich, to je od 2282 až do 2286 nebo 2285, tak ty další už jsou nehlasovatelné. Dále teda pozměňovací návrh pod číslem 2282, termín vyhlášení 1. 1. 2025, navrhuje paní poslankyně Berenika Peštová, sněmovní dokument 2283, termín vyhlášení 1. 1. 2026, opět paní poslankyně Berenika Peštová. Poté pozměňovací návrh pod číslem sněmovního dokumentu 2284 paní poslankyně Jany Hanzlíkové, termín vyhlášení 1. 7. 2024. Pozměňovací návrh pod sněmovním dokumentem 2285 Jany Hanzlíkové, termín vyhlášení 1. července 2025. Pozměňovací návrh pod sněmovním dokumentem 2286 paní poslankyně Jany Hanzlíkové, termín vyhlášení 1. července 2026.

A pak máme dva pozměňovací návrhy z další skupiny, které se týkají majetkového vyrovnání s církvemi. První z nich je pod číslem sněmovního dokumentu 2334, načetly ho paní poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová a Margita Balaštíková. Spočívá v nahrazení míry roční inflace koeficientem 2,26 ve zmíněném zákoně. Dále pozměňovací návrh pod číslem sněmovního dokumentu 2335, opět paní poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová a Margita Balaštíková, a nahrazení míry roční inflace koeficientem 3,03.

A na závěr navrhuji hlasovat o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji, pane zpravodaji. Chci se zeptat, zda je nějaký protinávrh vůči přednesenému postupu hlasování? Jestli tomu tak není, je to poměrně komplikovanější postup, čili doporučuji, abychom si odhlasovali proceduru.

 

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro proceduru, tak jak ji navrhl pan zpravodaj? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 85 bylo přihlášeno 164 poslanců, pro hlasovalo 154. Návrh byl přijat.

 

Než se pustíme do samotného hlasování, tak já jenom ještě upozorním na to, čeho jste si možná všimli a na čem byla dohoda, a sice že jsme zkrátili dobu pro hlasování. Tak to prosím mějte na paměti. A ještě upozorním na to, že v 8 hodin 59 minut budeme muset na chviličku přerušit schůzi, abychom se dostali do dalšího jednacího dne. Takže jenom upozorňuji, že na tu dobu přerušíme.

Hlásí se paní předsedkyně Schillerová. Paní předsedkyně, prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP