(21.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře, o tom rozhodne Poslanecká sněmovna svým hlasováním. (Oživení v sále.)

Tedy já přečtu, o čem budeme hlasovat, protože žádné další úpravy nejsou. Pan předseda Výborný dává hlasovat o tom, že v průběhu podrobné rozpravy druhého čtení budou možná pouze dvě vystoupení, včetně faktických poznámek, a ta vystoupení budou mít maximálně pět minut, přičemž faktická poznámka zůstává v délce dvou minut. A týká se to včetně přednostních práv. Čas na to, aby zazněly... (Hlásí se poslankyně Schillerová s námitkou proti postupu předsedajícího.) Námitku můžete vznést proti mému postupu poté, co dám hlasovat. (Projevy nesouhlasu v levé části sálu.)

 

Poslankyně Alena Schillerová: Ne, já vznáším námitku proti postupu předsedajícího.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Je to legitimní, dám o tom hlasovat.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Vy to neřídíte v souladu s jednacím řádem!

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Námitka je legitimní, já ji respektuji. (Hlásí se poslanec Vondráček.) Bohužel - protinávrh proti námitce postupu předsedajícího existuje, pane poslanče?

 

Poslanec Radek Vondráček: Ne, já jenom pro jistotu, jestli jste pochopil mé vystoupení jako protinávrh, aby se hlasovalo jenom dvakrát pět minut v rozpravě?

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji za upřesnění. Dám o tom hlasovat. Děkuji. Nyní tedy nejprve dám hlasovat o námitce o postupu předsedajícího. Já vás odhlásím a požádám vás, abyste se přihlásili svými kartami

 

Pořadí se ustálilo a já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro námitku proti postupu předsedajícího? Ať zvedne ruku, kdo je pro námitku. Kdo je proti této námitce?

Je to hlasování s pořadovým číslem 80, přihlášeno je 158 poslankyň a poslanců, pro 61, proti 94. S námitkou nebyl vysloven souhlas.

 

Nyní tedy dám hlasovat o protinávrhu pana poslance Vondráčka, že bude omezeno vystoupení na dvakrát pět minut.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento protinávrh, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto protinávrhu?

hlasování s pořadovým číslem 81 přihlášeno je 159 poslankyň a poslanců, pro 1, proti 118. S tímto návrhem nebyl vysloven souhlas.

 

A nyní budeme hlasovat o původním návrhu pana předsedy Marka Výborného.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Je to hlasování s pořadovým číslem 82, přihlášeno je 160 poslankyň a poslanců, pro návrh 98, proti 62. S tímto návrhem, návrhem byl vysloven souhlas.

 

Nyní budeme postupovat podle schváleného postupu. V rámci rozpravy je přihlášen pan poslanec Ondřej Babka. Prosím, aby vystoupil v podrobné rozpravě. Je zde pan poslanec Ondřej Babka? (Ano.) Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Babka: Vážený pane místopředsedo, předpokládám, že mi zapnete čas po tom, co se tady stalo, a neuvěřitelným způsobem jste ohnuli jednací řád, kdy jste hlasovali pro omezení přednostních práv. To je něco, co je naprosto nepředstavitelného, a myslím si, že tohle hlasování vás doběhne.

Já jsem se přihlásil do podrobné rozpravy se svým pozměňovacím návrhem, který jsem stihl nahrát do systému, a to pod číslem 2364, takže se k němu v této podrobné rozpravě hlásím. A já si myslím, že v tuhle chvíli vůbec nemá cenu v této schůzi pokračovat, protože to, co se stalo, je něco tak neuvěřitelného, že já ani nemůžu najít slova, abych ten svůj pozměňovací návrh odůvodňoval. Neuvěřitelné. Prostě neuvěřitelné!

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jako další vystoupí pan poslanec Radek Vondráček. Pane poslanče, jenom pro pořádek, já tady mám vaši faktickou poznámku. (Ano.) První bude faktická poznámka a poté pozměňovací návrhy. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Ano, pane místopředsedo. Ono je to tak, že i v této situaci, když už vlastně zákon neplatí, tak já ho dodržuji.

Takže nejprve jsem se přihlásil k faktické poznámce a budu reagovat na průběh rozpravy a na to, co se stalo. Na to, co se stalo poprvé za 30 let, na to, co prostě jsme nepochopili, proč jste to udělali, když už se pomalu druhé čtení chýlilo ke konci a blížili jsme se ke třetímu čtení a byla tady nějaká dohoda o tom, že proběhnou dvě schůze v té přestávce, než se nachystají pozměňovací návrhy, tak vy přijdete a řeknete si, že Sněmovna může zrušit zákon jedním hlasováním. Já jsem rád, že vás napadl jenom ten jednací řád. Já se bojím, co zrušíte příště. Tak už se k sobě tady budeme chovat jako zvířata příště.

Paragraf 67 je poměrně jednoduše formulovaný, že kdykoliv o to požádá předseda vlády, člen vlády, předseda strany, předseda klubu, tak dostane přednostní právo. A co vy teď uděláte? Já tomu pořád nerozumím, co s tím uděláte? Vy ho vypnete a pak ho odsud odvedete? (Potlesk poslanců ANO 2011.) Já ho nemám, já mám, ten limit pět minut, ale vy ho odsud odvedete jako Lubomíra Volného? Už máte nachystány policajty v předsálí, pane místopředsedo? Na to byla ta přestávka, sehnat si ochranku? Tady ten pultík přestává mít smysl. To přestává mít smysl tady být. Já ho můžu vzít a shodit dolů. Jak ten Lubomír Volný. A já budu v právu. Já to tady mohu roztřískat, protože tady neplatí zákony. Já už si tady můžu dělat, co chci! Chápete to, co jste udělali? Ale nejhorší je, že úplně zbytečně, a hlavně ty vaše důvody neobstojí! Konec faktické poznámky.

A teď mám těch pět minut na ten pozměňovací návrh. (Předsedající: Prosím.) Já jsem se hlásil k pozměňovacímu návrhu z jednoho prostého důvodu, že vy se tady oháníte těmi hodinami, které jsme tady projednávali, ale v podstatě jsme tu čtyři dny, a třeba to EET se řešilo 270 dnů. Ale chodilo se domů, normálně se v sedm šlo domů, byly přestávky na oběd - a pozor, jednaly výbory. Vy jste tam nezapočítali výbory. A vy nezapočítáte ty hodiny a hodiny jiných obstrukčních bodů a návrhů na program schůze, které jste kvůli tomu EET udělali. My jsme tady strávili téměř rok s EET. Až pak jsme přistoupili k tomu, že se hlasovalo v určitém čase. A vy u zákona, kde jsme vám, já si myslím, vysvětlili nejenom my, ale většina odborné veřejnosti, že zde nejsou dány podmínky pro stav legislativní nouze, pro to urychlené jednání, pro to zkrácené řízení, tak vy ho chcete mít hotový ve čtyřech dnech!

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane poslanče, já se omlouvám, ale požádám vás o ten pozměňovací návrh.

 

Poslanec Radek Vondráček: Já na to navážu. Takže neplatí v podstatě ani ta čísla. My jsme chtěli debatovat. My jsme po dvou dnech dostali z pana ministra Jurečky 600 miliard, že to je ta horní míra škody, která za deset let hrozí. To se stalo. Já jsem tady byl. Je to předevčírem kolem půlnoci, kdy jsme si o tom povídali. Šest set miliard tady zaznělo. Já jsem potom tedy také znejistěl. Já jsem říkal, tak jak se ta čísla vlastně stanoví tady v téhle Sněmovně? To už si každý může říkat, co chce.

Tak já jsem se rozhodl, že podám ještě jeden pozměňovací návrh, k tomu jsem se přihlásil nyní, a protože už není prostor ho načíst do systému, tak ho přečtu ústně a bude se o něm hlasovat, bude mu přiděleno číslo dodatečně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP