(8.10 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

To, co jsem tady říkal, jsou opravdu zásadní důvody toho, proč ta inflace je u nás takto vysoká. To nemůžete hodit jenom na nás, to nemůžete hodit jenom na vnější faktory. Přece vidíme, že máme v přepočtu na kupní sílu stále jednu z nejdražších energií, ať už elektřiny, nebo plynu. Každý měsíc se to vyhodnocuje a vidíme, že za prosinec jsme měli nejvyšší cenu plynu, nejvyšší cenu elektřiny přes kupní sílu. Ať jsem objektivní, za leden se to trochu zlepšilo a tuším, že jsme druzí v elektřině - druzí bohužel nejhorší - a asi pátí nebo šestí v plynu, ale stále patříme mezi nejhorší země v přepočtu na kupní sílu.

Jak je to s potravinami? Zatímco v Evropské unii v průměru rostou o 18 %, u nás rostou o 26 %. Ano, tento týden jsme udělali jedno velké téma a to je lečo. Není vůbec podstatné se teď handrkovat o to, jestli ten růst ceny leča byl tak, jak jsme řekli my, 150 %. Někdo nám píše, že to je ještě víc, 200 %, nebo jestli byl 70 %, 80, 90, samozřejmě s nadsázkou jsme toto srovnali. Ale kdybych měl použít, vážení členové vlády, vaši rétoriku, která ještě v roce 2021 byla u inflace, která letěla celou Evropou, a vy jste to velmi dobře věděli a nazvali jste ji Babišovou drahotou, no tak poté s úplně stejnou rétorikou a stejnou tváří bych mohl říct, že vy jste udělali z leča luxusní jídlo. Samozřejmě, že to tak není a velmi dobře víme, proč jsou drahé ingredience pro lečo, stejně tak vy jste velmi dobře věděli, proč roste inflace v roce 2021. Tak se nesmějte. Vy jste s touhle kampaní přišli, vy jste přišli s touhle rétorikou. A vy jste mohli úplně v klidu argumentovat poté, co do slova a do písmene miliony lidí sdílely to lečo, že to je dáno například ptačí chřipkou v ceně vajec nebo tím, že byla neúroda v Africe, v Evropě, a určitě byste měli pravdu, podobně jako my jsme argumentovali s tou inflací. Co vy jste udělali? Vzkázali jste důchodcům, že pouze idiot si může vařit lečo v zimě. Zase ta arogance, zase ta přezíravost. Nepochopitelné. Tak to jsou ty ekonomické faktory.

A teď se pojďme podívat na ta čísla u těch sociálních faktorů. To považuji za ještě vážnější, protože zde hovoříme o příjmové chudobě důchodců. Za vlády ANO se docela zásadním způsobem snížilo množství důchodců ohrožených příjmovou chudobou. Vše je opět o číslech. V roce 2021 došlo v České republice k poklesu míry ohrožení příjmovou chudobou, a to z 9,5 na 8,6 %, a část domácností seniorů se tak dostala mimo ohrožení příjmovou chudobou. Ale teď dobře poslouchejme, já vím, že je to po tom maratonu náročné, ale myslím, že tahleta čísla, která teď přečtu, jsou opravdu důležitá. Nepochybně pan ministr Jurečka nich ví. U domácností jednotlivců starších 65 let došlo mezi lety 2020 až 2021 ke snížení podílu osob ohrožených příjmovou chudobou téměř o 10 %, a to z hodnoty 37,4 na 27,8 %. To je poměrně dost. A když se podíváme na dvoučlenné domácnosti s alespoń jedním seniorem, tak bylo v roce 2020 ohroženo příjmovou chudobou pouze 4,7 % osob, přičemž v roce 2021 došlo ke snížení o 1,6 procentního bodu až na hodnotu 3,1 %. To si myslím, že jsou docela příznivá čísla, a je jasné, že ten trend byl nastaven tak, že se ta situace zlepšovala.

Nyní vláda Petra Fialy. Počet domácností s příjmem pod hranicí chudoby vzrostl - dobře poslouchejme - z 9 % na, a teď jsme jenom v polovině roku 2022, já jsem bohužel nikde nesehnal informace za konec roku 2022 - tak v polovičce roku 2022 už to bylo 16 %. Lze předpokládat, že ten konec roku už byl někde okolo 20 %, 21. Ale to bych možná spekuloval. Ale jsou to docela přesná čísla, která se udávala už v průběhu roku, kdy se tipovalo, že by se to mělo na konci roku dostat přes těch 20 %, a lze předpokládat, že v tomto roce by to mohlo být někde okolo 25 %. A to, co je úplně nejhorší, jsou čísla u samostatně žijících seniorů. Ano, to je to, před čím tady varujeme už několik měsíců. Já jsem to viděl v létě, když jsme dělali tour po České republice, všichni jste se tomu smáli, s obytňákem. Navštívili jsme přes 200 obcí, měst, městeček a musím říct, že to nejvíce rezonovalo v Moravskoslezském kraji, kde bylo obrovské množství vdov, vdovců, kteří za námi chodili, a to ty ceny už v té době samozřejmě byly velmi vysoké, a říkali nám: deset tisíc platíme za ty Bakalovy byty, pět tisíc korun platíme za energie, no a náš důchod je okolo čtrnácti patnácti tisíc. Ano, já už jsem tady několikrát říkal, tehdy pan ministr práce správně řekl ano, ale v tomhle případě oni mají nárok na příspěvek na bydlení. To je pravda.

Já, abychom si rozuměli, vůbec nezpochybňuji příspěvek na bydlení. Z mého pohledu příspěvek na bydlení byl jeden z nejrozumnějších nástrojů, které tato vláda minulý rok aktualizovala, a z mého pohledu to byla naprosto správná a racionální cesta. Ale pane ministře Jurečko, já jsem vám nevyčítal příspěvek na bydlení, ale to, že se nedostal k té skupině, kterou jsme všichni potřebovali. Všichni víme, že to skončilo někde na 5 %. Je to tak. A já už mávám rukou nad tím, jak to bylo byrokraticky komplikované, že to bylo deset nebo čtrnáct formulářů, nechci v tomhle být populistický. Budete říkat, že to zase minulá vláda administrativně náročné udělala. Ale v každém případě, jestliže se bavíme o 20 % lidí nebo 25 %, kteří jsou ve velkých problémech jakožto lidé, kteří žijí samostatně, vdovci, vdovy, tak 5 % je prostě málo. A ano, když tenkrát to bylo, já nevím, třeba 3 000, to byl ten příspěvek na bydlení, no tak si vezměme, kdybychom měli sto korun na den a měli bychom v tom potraviny, měli bychom v tom léky, měli bychom si za to pořídit, já nevím, připojení na nějaký mobil, abychom se alespoň někam dovolali.

Ale já se stále teď bavím o těch samostatně žijících seniorech. Tak u nich vzrostla za vaší vlády příjmová chudoba od listopadu 2021 do roku 2022 o 40 procentních bodů. 43 % ze samostatně žijících seniorů jsou v příjmové chudobě. A tohleto si prosím porovnejme s těmi, kteří mají šanci dosáhnout na ten příspěvek na bydlení, a tady podle mého názoru je ten největší problém. Řešme možná i důvod, proč nejsou schopni si na něj sáhnout, jestli je to pro ně příliš komplikované, jestli se stydí a tak dále, ale to už není popravdě řečeno naše starost, to už musíte řešit vy, jakým způsobem k nim ty peníze dostat. Protože nedomnívám se, že by Ministerstvo práce a sociálních věcí nechtělo ty peníze vyplatit. Problém je v tom, že výsledek je jasný - stále málo těch, kteří na něj dosáhnou. A to byla v podstatě hlavní podpora, kterou jsme vytvořili, protože všechny ty tarify a ty hry na energickou podporu, ty vládní deštníky opravdu byly takřka k ničemu, děravé. Za rok 2022 stoupla hranice peněžních příjmů, pod níž se jednotlivec považuje za ohroženého příjmovou chudobou, na 15 571 korun. Čili důchodcům, kteří pobírají přibližně tuto úroveň důchodu a jsou tedy přesně na té hranici příjmové chudoby, vláda měsíčně v tuhle chvíli chce vzít přibližně 700 korun, tam to samozřejmě není ta tisícovka, ale sedmistovka.

Určitě znáte i ten projekt Život k nezaplacení, co organizoval PAQ Research, dělal to dohromady s Českým rozhlasem, a ten už byl dělán v době současné vlády. Vidíte v tom, že soustavně roste podíl důchodců, kteří hodnotí svoji finanční situaci jako obtížnou, a jenom za poslední rok vzrostl ten počet z 13 % na 20 %. Stále si to poměřujme tím, kolik procent dostává ten příspěvek na bydlení. A budu rád, pane ministře, když mi na tohle krátce, já už vím, že je to dlouhé, odpovíte, kolik procent domácností dosáhne v současné době na příspěvek na bydlení. Já mám stále zafixováno, že je to kolem 5 %. Tentýž projekt Život k nezaplacení ještě indikuje to, že v lednu 2023 náklady průměrného důchodce na bydlení plus na potraviny, už to sčítám, tedy dohromady byly 16 000 korun, zatímco v roce 2021 to bylo 11 500. Takže i tady vidíme ten poměrně velký rozdíl. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP