(1.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Já bych tedy pokračoval, já tady mám ještě jednou Pastuchovou. Takže já se omlouvám. Takže druhé vystoupení paní Pastuchové, které bylo upřeno ústavní právo tady promluvit.

Není to tak dávno a zcela jistě si na to někteří kolegové pamatujete, kdy jsme se zde v době řádící pandemie covid-19 scházeli. Tehdejší vláda se snažila reagovat na měnící se situaci a přijímat potřebné změny legislativy, aby ochránila životy obyvatel. Jelikož šlo o bezprecedentní situaci, kterou dosud moderní dějiny nezažily, bylo potřeba opravdu rychle přijímat změny či novely některých zákonů, byla zde snaha přijmout tyto změny v rámci legislativní nouze. Jakožto tehdejší opozice jste byli striktně proti podobnému přístupu, alespoň tedy od jara 2020 a dál. Někdy zde byl oprávněný odpor k tomu, abychom v rámci legislativní nouze schvalovali zákony, které přímo s krizí, tedy v té době, v souvislosti s pandemií covid-19 nesouvisely, a tomu jsme vyšli vstříc. Takto například nebyla v rámci legislativní nouze projednána novela insolvenčního zákona, která skutečně s řešením pandemie nijak nepomáhala. Obecně jste nás však mistrovali, že vyhlašování a přijímání zákonů v rámci legislativní nouze je nedemokratické a protiústavní a že se jedná o obcházení práva, ačkoliv jsme objektivně měli k tomu skutečné důvody. Nebrali jste však naše tehdejší argumenty v potaz.

Nyní jste u vlády vy. Máme zde rok od útoku Ruska na Ukrajinu, s čímž byla v předcházejících měsících spojena nutnost přijmout změny některých zákonů, s čímž jsme souhlasili, a v řadě případů jsme vás i svými hlasy podpořili. Důvodem byla mimo jiné i opakovaná vyjádření vládních představitelů, ministrů a opakovaná vyjádření premiéra Fialy o tom, že jsme ve válce. - No vidíte, já jsem mluvil o míru a oni stále mluví o válce. Hlavně ten engéš, to je peklo. Každý den dá rozhovor. A stále.

Nyní však před nás předstupujete s návrhem na změnu valorizace důchodů, kterou chcete rovněž projednat v rámci legislativní nouze. Nechápu proč. Proč se návrh projednává ve stavu legislativní nouze? V nedávných týdnech jste nás ubezpečovali, že ve válce nejsme, teď jste říkali, že jsme zase, nebo nevím. A že nám nic takového nehrozí. No, časy se mění. Navíc tento návrh nemá s konfliktem na Ukrajině nic do činění, tak proč ho projednávat zrychleně? Důvodem totiž přece nemůže být ekonomická situace České republiky. Vždyť již před volbami 2021 jste nám, pane premiére Fialo, prostřednictvím předsedajícího, tvrdil, že máte připravené škrty ve výši 100 miliard. Potom to bylo 70. A pan premiér si plete ten deficit a tržby a příjmy a dluhy a já nevím co všechno, takže ty škrty nevím, možná škody. A ubezpečoval jste, že nejde o žádné strukturální změny, ale že jedním tahem škrtnete zbytečné výdaje. Podobně jste ostatně mluvil i v novoročním projevu, kde jste tedy tu částku úspor snížil už jen na 70 miliard, což je ovšem stále dostatečná částka na to, která by pokryla zákonem danou valorizaci. To je jasné. Ale peníze mají.

Proč tedy to přijímání v rámci legislativní nouze? Před volbami jste z nás dělali populisty - ano, to jsem já, hrdý populista, včera jsem tady četl definici, ona ta televize to milionkrát opakuje a lidi mají pocit, že ten populista je něco špatného. Ne, populista je člověk, který slyší, co občané říkají, a vláda na ně kašle. To je populista. Bylo by dobré, kdyby se to i média naučila a vysvětlila lidem, že to není nic špatného.

Takže proč tedy to přijímání v rámci legislativní nouze? Před volbami jste z nás dělali populisty, když jsme tvrdili, že budete snižovat důchody. Tvrdili jste, že je to lež, že naopak důchody porostou. Oni hlavně tvrdili, že vyřeší tu inflaci. Ještě minulý týden jste se všechny strany koalice chlubily tím, že průměrný důchod poprvé překročí hranici 20 000 a že důchodci budou dostávat procentuálně více než za naší vlády. Nyní však chcete jednorázově měnit valorizaci důchodů, a to ještě takovým způsobem, abychom k tomu nemohli my jako opozice nic říct a aby to bylo co nejrychleji přijaté a odsouhlasené.

Takže, vážené kolegyně a kolegové z vládní koalice, neříká se mi to snadno, ale jste pokrytci, říká paní Pastuchová. Ještě poměrně nedávno jste nám div nedávali školení, jak nezvládáme krizi, jak neumíme řídit finance, jak se vymlouváme na okolní vlivy. Nyní tu však před námi stojíte s kamennými výrazy - to bych neřekl, spíše se nám vysmívají - a tváříte se, že vy všechno řídíte skvěle. No tak když to ta média opakují, tak ti lidi tomu uvěří.

Občané, prosím vás, nekoukejte na tu Českou televizi už. Mimochodem, já tady mám návrh na odpuštění poplatků pro důchodce a mladé a domácnosti. Takže jak je to tu? Že vy všechno řídíte skvěle a že všechno - oni tomu i věří - a všechno špatné k nám bylo uměle zavlečeno kvůli válce na Ukrajině. Neumíte ani přiznat, že jste lidem již před volbami prostě lhali, a nyní přijímáte či máte v plánu přijmout novely zcela opačně, než jak jste slibovali. Nemáte ani dost kuráže, abyste otevřeně předstoupili před Sněmovnu a pokusili se vůbec obhájit či prodiskutovat snížení valorizace důchodů. Raději se schováte za zcela vymyšlenou a ústavu porušující legislativní nouzi.

No, nejvíc mě bavilo ráno na tom ČT 24, když ta redaktorka z té sekty říkala... že ten redaktor se ptal, no a baví se s tou opozicí? A ona říkala jo, to mají ty komise. Akorát že my v těch komisích nejsme, to jsou ty komise na ministerstvech, takže oni se baví sami se sebou. No, ale tak to je takový detail.

Během dvou let jste udělali naprostý obrat. Na rozdíl od vás my jsme během pandemie měli skutečné objektivní důvody k tomu, přijímat zákony v rámci legislativní nouze, protože se zkrátka týkaly řízení a fungování státu v nestandardních podmínkách. Vy zneužíváte tento institut jen proto, že máte neschopné ministry, říká Pastuchová, a místo vládnutí jste nechtěli naštvat voliče před prezidentskými volbami. Nyní vám však dochází čas, a tak vlastní neschopnost chcete zakrýt protiústavním řešením, tedy schválením potřebných zákonů zrychleným způsobem, a tvářit se, že je to tak v pořádku. Není. V minulosti jste nás s oblibou nálepkovali a označovali za populisty. Ne v minulosti, to dělají stále. Hlavně média. Za někoho, kdo se údajně rozhoduje jen podle průzkumů, a někoho, kdo nemá vlastní program či společnou ideologii, kterou by prosazoval, jak tedy nyní vnímáte sebe.

Před volbami jste slibovali úspory, ovšem bez zásahu do důchodového systému, kategoricky jste odmítali zvyšování daní, měli jste údajně představit řadu reforem. A nyní místo úspor vytváříte zbytečné úřady nebo rozšiřujete ty stávající. Otevřeně mluvíte o navyšování celé řady daní a zároveň o snížení státní podpory, parametry reforem se dozvídáme z médií, a do toho všeho ještě ohýbáte právní systém jen proto, aby vaše neschopnost neovlivnila vaše nominanty před volebním bojem. Během roku a čtvrt jste zahodili do koše vaše veškeré předvolební sliby, ale oni zahodili i sliby z programového prohlášení vlády, které nikdy ještě nevyhodnotili, za 430 dní to nestihli. My jsme to dělali on-line, elektronicky. Což by mi tak nevadilo, protože naštěstí nejsem vaším voličem, říká paní Pastuchová. Bohužel výsledky vaší práce dopadají na lidi v mém okolí, kteří to opravdu silně pociťují, a to mi vadí. Jak se pak musí cítit vaši voliči, to si ani nedokážu představit. Dnes ale chcete do koše zahodit i ústavu a pravidla, podle kterých funguje nejen tato Sněmovna, ale i celá Česká republika, a to je naprosto nepřijatelné. Před dvěma lety jste tvrdili, že tímto způsobem přijímat zákony je protiprávní a že tak postupovat nebudete. Možná by bylo fajn si tato slova připomenout a chovat se podle nich nebo lidem konečně přiznat, že jste jim v mnoha věcech včetně této lhali.

No, já bych jenom pro pořádek zopakoval, protože média vykreslují naše vlastně projevy, můžeme říct obstrukce, no, my to děláme proto, aby zkrátka ti důchodci nepřišli o peníze. To je jednoduché. Je tady jasný termín a my bojujeme za to, aby to zkrátka neprošlo. Takže pokud někdo vykládá, že je to zbytečné, tak by měl také říct, že navrhujeme velice jednoduché řešení. Já jsem ho tady říkal stokrát. To znamená snížení inflace. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP