(18.10 hodin)
(pokračuje Roman Kubíček)

No a pak je tam ještě jedna věc, protože jsou to základní potřeby, ten spotřebitelský koš, který se počítá na normální domácnosti, je inflace o něco nižší než u těch důchodců, protože jsou to ty základní potřeby. A pak tu máme ještě takové dvě skupiny důchodců a to jsou skupiny důchodců, kde je to pár, kde se to nějakým způsobem dá vyvážit, ale pak máme taky důchodce, kteří jsou sami. Tam je to velký, velký problém. Já vím, můžeme namítat, existuje sociální systém, můžeme si říkat o dávky, příspěvky na bydlení, ale zrovna pro tuhle skupinu je to úplně nejtěžší.

No a kdybych si chtěl rejpnout, tak vláda zasedala a zvedla nám rozpočet na obranu na celá 2 % o rok dříve, než musela. Ta částka je vyčíslena na 40 miliard. Je válka, pane ministře? (Ministr Lipavský odpovídá mimo mikrofon z vládní lavice.) Tak já děkuju, tak je válka. Tak proč se tady hádáme o jakékoliv naplnění těch ekonomických věcí a těch věcí, protože ten důvod pro posouzení podmínek je válka. Pan ministr řekl, že tu je válka. Slyšeli jste to? Skutečně jste to slyšeli? To je neuvěřitelná záležitost! Tak proč se tu bavíme? Jestliže je válka, tak tu - (Ministr Lipavský - poznámka z vládní lavice.) Pane ministře, nepokřikujte na mě, buďte zticha! Řekl jste, že je válka. Jste představitel vlády a řekl jste to.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Pánové, prosím. Prosím, za prvé se oslovujte mým prostřednictvím a za druhé, prosím, vyjádření na mikrofon. Prosím.

 

Poslanec Roman Kubíček: To je pan ministr, já nemusím. Tak já se vrátím k tomu - můžeme si tady potom povídat třeba někde v kuloárech.

V každém ta problematika je opravdu velká a nevím, proč by se to týkalo této skupiny. V tom případě bychom se museli dotknout všeho: církevních restitucí, našich platů, pozastavení, nemůžeme zasahovat do soukromého sektoru, protože tvorba platu je dohoda mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem. Já jsem u těch vyjednávacích podmínek byl, velmi jsem se tomu věnoval a musím říct, že to taky nebylo jednoduché, a doplnění a vyrovnání té inflace bylo vždy na tom zaměstnavateli a snažil se o to, ten zaměstnavatel se o to snažil. Ten stát se o to úplně nesnaží. V každém případě je to problém. No a uvidíme, jakým způsobem se to bude vyvíjet dál a jakým způsobem budeme k tomu pracovat. A já jsem se teď tedy dozvěděl, že jsme tu jednu z podmínek naplnili, tak potom asi ta moje diskuse o tom, že to není naplněné, je marná. Ne? Všichni, co jste tady, jste to slyšeli. Takže my jsme to naplnili. V tom případě je to jednoznačně splněno a můžeme hlasovat pro posouzení podmínek pro jednání ve zkráceném. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. A máme tu faktickou poznámku pana poslance Maška. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, to, co jsem tu před chvílí slyšel od pana ministra, mi konečně vysvětluje, jak to, že jednáme v tom zkráceném režimu. Ona to není hrozba, hrozba možných hospodářstvích, škod, které se tady snažíme nějakým způsobem vysvětlit, že to tak není. Vyplatit důchodcům nárokovou valorizaci není hospodářská škoda. Ale od pana ministra jsme tady slyšeli, a dokonce to zopakoval, že důvodem bude válka. Protože dotaz, respektive poznámka mého ctěného kolegy Romana Kubíčka, který zde na mikrofon řekl, že není asi úplně dobré, že souběžně tato vláda, když my tady jednáme v Poslanecké sněmovně o, v uvozovkách, tak jak tomu my říkáme, ono to tak je, okradení důchodců za bílého dne, tak důvodem, pan ministr řekl, že navýšení rozpočtu Armády České republiky o 2 % o jeden rok dříve, což je úprava v programovém prohlášení vlády a je to rozhodnutí vlády právě činěné v těchto dnech, tak důvodem je válka.

Pane ministře, my skutečně neválčíme, respektive pokud my tady válčíme, pokud my tady válčíme, pane ministře, tak my tady vedeme válku za naše důchodce. A prosím, to zdůvodnění vaše já opravdu neberu, nezlobte se.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. S další faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Feranec, připraví se paní poslankyně Adámková a paní poslankyně Fialová. Pane poslanče, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, paní předsedající. Pane ministře, dámy a pánové, taky budu reagovat. Pochopil jsem to tak, že vlastně člen vlády říká další důvod, nebo nový důvod pro zkrácené jednání. Doteď jsme vycházeli z toho, a vláda to takhle předložila, že vlastně hrozí ty značné hospodářské škody. Pan ministr teď patrně změnil, respektive na základě nějakého jednání jménem vlády říká, že důvod zkráceného jednání je, že je válka. Jasný. Potom musíme to posuzovat jinak, akorát že k tomu je potřeba, aby Sněmovna schválila válečný stav, pokud se nepletu. A jestli pan ministr vyhlašuje války bez válečného stavu (směje se), tak je to trošku, řekl bych, nad rámec kompetencí, které má. Ale možná nám to vysvětlí, jak může člen vlády vyhlásit válku, bez toho, aby schválila Sněmovna válečný stav. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou, paní poslankyně Adámková. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážený pane ministře, dámy a pánové, já mám ráda ujasněné věci. A myslím, že tady k tomu, co právě zaznělo, platí, že mlčeti zlato. Já bych se chtěla zeptat pana ministra, a věřím, že mluví pravdu, protože jistě má lepší informace než já, proč o tom v tom případě neví základní infrastruktura tohoto státu? Protože my v nemocnicích v případě, že je válka, je tudíž vyhlášen válečný stav, máme úplně jiné povinnosti než v míru. A já se tedy ptám, které datum je to rozhodující, protože pokud vím, tak ředitelé i přímo řízených organizací tedy nic takového nedělají. Řekněte mi prosím, kterým datem tedy se máme převést do válečného stavu? Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Paní poslankyně Fialová je připravena, tak prosím, paní poslankyně. A připraví se pan poslanec Berki. Vaše dvě minuty, prosím.

 

Poslankyně Eva Fialová: Tak abych splnila, že reaguji na pana Romana Kubíčka v rozpravě, tak tady byl takový hezký, co je tu v poslední době zvykem, že někdo zavolává tady z těch zadních lavic. My jsme to všichni slyšeli na levé straně, co jste, pane ministře, řekl. A já nechci být tak ostrá. Já vás prosím, fakt vás prosím, pojďte nám to říct na mikrofon, jak jste to tedy přesně myslel. Protože pak tedy dva dny, téměř už tři dny, a budeme tu trávit třetí noc, a bohužel jste tu teď sám, protože zbytek vlády je někde jinde, jestli byste nám to šel vysvětlit. Já vás o to strašně moc prosím. Prosím, vystupte a řekněte nám, jak jste to myslel, aby bylo napraveno to, co jste pokřikoval tady za zády pana Kubíčka. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a prosím pana poslance Berkiho k faktické poznámce. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jan Berki: Vážená paní místopředsedkyně, já vím, že jsme všichni unavení, vím, že to občas vyvolává komunikační diskomfort mezi jednotlivými. Vím, že pan ministr nemá pokřikovat na toho, kdo tu stojí, ale myslím, že je úplně každému zřejmé, co tím pan ministr myslel. Že tím rozhodně nemyslel, že jsme ve válečném stavu, to ani nepokřikoval. Konstatoval jenom na základě té poznámky o těch dvou procentech na obranu, že na Ukrajině je válka. To snad, doufám, nikdo nezpochybňuje, a že tedy všechny - (Hlas z pléna.) Prosím, teď zase nepokřikujte vy na mě. Děkuji. Já jenom říkám, že tím reagoval na ta dvě procenta, že podle mého názoru tím viditelně myslel reakci, že je válka na Ukrajině a že všechny evropské země nyní logicky investují do obrany, neboť se připravují na nepříjemnou situaci. Takto si myslím, že to myslel. A prosím, přestaňme to překrucovat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Vaše vystoupení vyvolalo další faktické poznámky. Pan poslanec Kubíček, připraví se paní poslankyně Adámková, pak pan poslanec Brož a nakonec pan poslanec Mašek. Prosím.***




Přihlásit/registrovat se do ISP