(15.20 hodin)
(pokračuje Helena Válková)

A chtěla jsem poděkovat Patrikovi Nacherovi, že budu mít možnost, byť jenom na pět minut, hovořit o tom, co za dvě minuty opravdu nezvládnu, vidím, že se mi čas krátí, a budu moct třeba reagovat na to, co řekl pan poslanec Výborný, vaším prostřednictvím. Já na tom nevidím nic špatného. Myslím si, a řekla to i předsedkyně našeho poslaneckého klubu paní Schillerová, vaším prostřednictvím, že bychom si neměli plést posuzování podmínek pro projednání sněmovního tisku 392 ve zkráceném jednání se samotným meritem věci, to znamená projednáním zákona. O tom budeme hovořit příště a tam rozhodně budeme potřebovat času mnohem více. Ale teď jsme prokázali, že jsme konstruktivní opozicí.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou vystoupí paní poslankyně Pokorná Jermanová, připraví se pan poslanec Králíček. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Já bych chtěla reagovat vaším prostřednictvím, paní předsedající, na pana poslance Lochmana. Já sama jsem tady předkládala novelu jednacího řádu předminulé volební období, který se odvíjel právě od Bundestagu. A musím říct, že by si to mohl možná se svými koaličními partnery vyjasnit, proč oni tenkrát byli zásadně proti. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S faktickou vystoupí pan poslanec Králíček, připraví se paní předsedkyně Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážená paní předsedající, já bych chtěl reagovat na nepřítomného místopředsedu Sněmovny, pana Bartoška. Pane místopředsedo Bartošku, prostřednictvím paní předsedající, ne, to nebylo zahazování příkopů. Vy jste ty příkopy tím posměšným gratulováním Patriku Nacherovi, těmi posměšky, které tady z pravé strany reprezentace KDU-ČSL směrem k Patrikovi směřuje, tak těmi posměšky a tím vaším arogantním chováním tu situaci ve Sněmovně ještě více hrotíte. Ale já vám připomenu jedno pořekadlo: s čím kdo zachází, tím také schází.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní paní předsedkyně Schillerová s faktickou poznámkou, poté paní poslankyně Fialová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Pane poslanče Lochmane, nevidím vás, prostřednictvím paní místopředsedkyně, no, ona to není práce, to, co tady děláme. Možná vy to máte jako práci. Já to mám jako veřejnou službu. Tak to vnímám. A ta pravidla, o kterých hovoříte, ta byste pravděpodobně chtěl nastavovat vy sám nejlépe. Vy byste nám chtěli určovat, kolik hodin, jak dlouho kdo z nás může vystoupit. No, myslím si, že s rodinou jste se viděl, potkali jsme se, máte krásnou rodinu, tady v kuloárech. Já vám řeknu, co občanům dává smysl. Občanům dává naprosto smysl - a věřte, že máme stovky, tisíce různých zpráv každý z nás - co tady děláme, za co tady bojujeme, koho chceme chránit a proti komu vystupujeme. Věřte, že oni tomu rozumí.

A ještě k tomu vašemu všeobecnému veselí. Já dodám také jedno přísloví: kdo se směje naposled, ten se směje nejlíp.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní paní poslankyně Fialová s faktickou poznámkou, poté pan poslanec Brabec. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Eva Fialová: Děkuji za slovo. Já jsem reagovat nechtěla, ale vyprovokoval mě k tomu pan místopředseda Bartošek tím stylem, jakým nám sdělil, jakým způsobem zakopáváme ty příkopy. Tím posměchem.

Víte, co? Za některé mechanismy a tady ty zbytečné faktické poznámky si de facto může opozice sama. Těmi návrhy, které tady navrhujete, kdo měl noční směnu, když to tak vezmu, tak vždycky každé ty dva dny jsme dospěli k nějakému vyříkání těch názorů. Já dnes na to nereagovala, protože děkuju panu ministrovi Jurečkovi, který tady včera reagoval a konečně řekl, v čem vidí tu hospodářskou škodu. Kdybyste nás nekrátili, tak i v prvním příspěvku jsem chtěla vyvrátit tezi nějaké vaší valorizace, kumulace hospodářské škody, na čem je postavena, že chceme vidět další modulace. A to jste nám tím znemožnili.

Znemožnili jste vystoupit i dnes nám tady tím pádem, abychom znovu to obhájili, proč nevidíme ten základní princip v hospodářské škodě a k tomu, jak vy principiálně přistupujete k tomu, jak se tvoří rozpočet, jak odpovědně hospodařit s tímto státem a kdo je pro vás v tomto státě důležitý. My to vidíme jinak, a proto jsme tu chtěli o tom diskutovat a říci, že my máme na to úplně jiný pohled. A chtěli jsme k tomu adekvátní materiály, a proto jsme chtěli, aby byl tento tisk projednáván standardním legislativním způsobem. Ale díky vašim obstrukcím, které tady děláte, a pořád neustále nás omezujete ve slovu, tak tady vystupujeme a dáváme další technické poznámky a vyjadřujeme se k tomu, jak to tady vypadá, a trávíme tak tím zbytečné minuty jenom díky vašim nesmyslným návrhům na zkrácení nám doby.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan poslanec Brabec stáhl svoji faktickou poznámku. Nyní jsme vyčerpali všechny faktické poznámky. Než dám slovo paní místopředsedkyni Dostálové, která bude vystupovat s přednostním právem, přečtu omluvy. Bureš Jan se omlouvá po celý jednací den ze zdravotních důvodů, Kovářová Věra od 14 do 15 z pracovních důvodů.

Prosím, paní místopředsedkyně, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Vážená paní místopředsedkyně, děkuji moc za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený pane ministře, já jsem nechtěla využít faktické poznámky, protože samozřejmě opravdu chci, aby se dostali na řadu mí ctění kolegové, kteří jsou řádně přihlášeni, ale dovolte mi, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně, se ohradit proti slovům pana předsedy Michálka. My jsme žádné hlasování o zkrácení projednání nevyvolali. My jsme reagovali protinávrhy. To je velký rozdíl. To znamená, vy jste nás chtěli zase zkrátit na našich právech a my jsme reagovali protinávrhem. Tolik jenom na úvod, aby v tom bylo jasno.

Já jsem vyzývala a měla jsem vlastně i tady řeč v rámci toho projednávání ve stavu legislativní nouze a prosila jsem pana premiéra, určitě jste si všichni všimli, že pan premiér je přítomen, protože běhá na hlasování, je přítomen v této Sněmovně, a já jsem ho vyzývala, aby se postavil čelem k odpovědnosti za vládu a zdůvodnil nám tady, proč vláda řeší tento zákon ve stavu legislativní nouze, což logicky vyvolalo to, že nás zkrátili o možnost projednávání tohoto zákona ve výborech. A je to velmi důležité, protože tato vaše vláda, pane premiére, nedala ani analýzu dopadů, co to bude znamenat pro všechny ty domácnosti, pro všechny ty zranitelné skupiny, pro ty vlastně nejslabší v naší společnosti, což jsou důchodci, jaký obrovský dopad bude mít těch 20 miliard, které jim nechcete vyplatit do jejich rozpočtů. Důchodců je tady zhruba 2,5 milionu. A my všichni jsme si snad vědomi toho, že jsou to lidé, kteří už prostě nepřijdou na běžný trh práce, aby si přivydělali ke svému živobytí.

Já jsem tady vznášela několik dotazů, snažila jsem se reagovat jak na pana ministra, tak jsem vyzývala pana premiéra, ale vy prostě nereagujete na naše otázky, tak se holt tady budeme řídit těmi krásnými českými pořekadly. Já také s jedním začnu, že opakování je matka moudrosti.

Znovu vám připomínám, že stav legislativní nouze, a tím pádem vyvolané toto zkrácené jednání, vychází z toho, že musíte naplnit jednu ze tří podmínek toho mimořádného stavu. Buď je to ohrožení zdraví, to tady není, nebo je to bezpečnost, to tady také není, nebo hrozí obrovské hospodářské škody. Tím myslel zákonodárce na to, že jsou povodně, že jsou prostě nějaká tornáda a tak dále, kde to má svoji legitimitu. A já bych chtěla znát, pane premiére, odpověď na to, jaká velká hospodářská škoda tady tedy hrozí. Protože jediná hospodářská škoda, kterou já tady vidím, je vír ve státní kase. To je jediná hospodářská škoda. Tu jste způsobili ale vy sami! Už Národní rozpočtová rada na podzim vás upozorňovala na to, že dojde na mimořádnou valorizaci. A jaký byl výsledek ve státním rozpočtu? No, vy tam nemáte peníze ani na řádnou valorizaci, natož na tu mimořádnou. Takže teď vám chybí 35 miliard.

Vy jste přikročili k tomu, že jste si do rozpočtu tyto peníze nedali, pak jste samozřejmě potřebovali vyčkat, protože to je velmi citlivé téma, na prezidentské volby a následně jste to spustili v mimořádných ve stavu legislativní nouze. Ale tady žádná mimořádná okolnost není. Tady to je prostě jenom chyba vlády. To není žádná mimořádná situace! Já si vůbec nedovedu představit, jestli Ústavní soud se k tomu postaví nějak jinak, jaký obrovský precedens to bude do budoucna, protože každá chyba každého ministra bude mimořádnou situací v České republice? To přece není možné takto respektovat. My znovu upozorňujeme na to, že jsme připraveni jednat o tom, že vnímáme nutnost konsolidace veřejných rozpočtů, vnímáme nutnost úspor, vnímáme potřebu této debaty. Ale není možné sáhnout lidem na peníze, když už tím ten nárok vznikl. A ten nárok jim prostě vznikl koncem ledna nebo začátkem února a samozřejmě ten červnový termín letošního roku je jenom termín výplaty, ne kdy to má nabýt faktické podstaty.

Tak se pojďme bavit o roku 2024, pojďme společně hledat úspory. My tomu rozumíme, ale nemůžete přece po nás chtít, abychom tady naskakovali na hru, že zhruba listopad, prosinec byla inflace 16 %, že jste si snad jako mysleli, že v lednu bude 3 %. To asi určitě ne. Já si myslím, že jste moc dobře věděli, co děláte. A o to je to zoufalejší situace. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP