(15.10 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Peštová, připraví se paní poslankyně Šebelová. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já bych chtěla zareagovat na pana poslance Okamuru. Pane poslanče, včera jsem byla zkrácena na svých právech, a čím to odůvodnila koalice, bylo to, že jste tady měl dlouhý projev. Takže díky vám jsme my nemohli vystupovat. Takže neříkejte, že my jsme s nimi spojeni. To je jedna věc.

My tady sedíme do jedný, do dvou hodin ráno. Vládnoucí koalice nebo koaliční poslanci mi to potvrdí, protože tady sedí s námi, a věcně diskutujeme. A podívejte se nebo poslechněte si stenozáznamy, kdo vystupuje. Jsou to poslanci hnutí ANO.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou paní poslankyně Šebelová. Připraví se pan poslanec Nacher. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Michaela Šebelová: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Já bych chtěla za sebe říct, proč jsem podpořila návrh kolegy Nachera. Rozhodla jsem se ho podpořit hned, protože mi připadá, že to přesně odpovídá systému moderních parlamentních demokracií. Já se účastním delegace do Rady Evropy a přesně takhle to tam probíhá, že máte jasně daný čas, po kterou dobu se zákon bude projednávat, jednotliví poslanci mají omezenou dobu, po kterou mohou hovořit. Jsou to tři minuty. Takže mi přišlo naprosto fér, když podpoříme tento návrh, že by všech aktuálně přihlášených 61 poslanců se mohlo v rámci pěti minut vyjádřit. Pět minut je opravdu dlouhá doba, za kterou se dá říct spousta věcí, a když tento prostor dáme, tak opravdu všichni přihlášení, kolega Juchelka, paní Peštová, Balaštíková, Hanzlíková, Volný, Mračková Vildumetzová, Stržínek, Ryba, Kubíček, Berkovec, Farhan, Novák, Okleštěk, Fialová, Pokorná Jermanová, Brož, Maříková, Kolovratník, Bělica, Ratiborský, Wencl, Hrnčíř, Feranec a další, nebudu to číst, ať nezdržuji, tak všichni tito kolegové se budou moci vyjádřit. Tak jim prosím dejte prostor, protože opravdu za pět minut se dá krásně zformulovat názor, který máte na danou problematiku. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní je přihlášen k faktické poznámce pan poslanec Nacher. Připraví se pan poslanec Lochman. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Dámy a pánové, za prvé mě těší, že mě oceňujete, ale není to opravdu zapotřebí, není to úplně nejnutnější, protože my jsme přišli s protinávrhy, protože nám přišlo velmi nefér, že i přestože tam bylo 64 poslanců, tak kolega Výborný to navrhl vlastně za tři čtvrtě hodiny od toho návrhu. To znamená, že by to dopadlo jako včera, že by se tam nedostali ani ti s přednostním právem. A já bláhový blázen prostě jsem přišel s nějakým rychlým výpočtem krát pět minut, ono to kupodivu prošlo a teď tady z toho je najednou takové veselí. Já si myslím, že k tomu by vůbec nemělo dojít, protože by ten pevný čas tam žádný být neměl. Jak už jsem řekl předtím, většina řadových poslanců nedodrží ani těch dvakrát pět minut, takže to chce trochu trpělivosti, kolegové.

A k panu kolegovi Okamurovi. No, problém je v tom, pane předsedo, prostřednictvím předsedajícího, že vy máte dlouhé projevy, které ač právem, nebo neprávem, to hodnotit nebudu, se stávají záminkou k tomu, aby se tady potom dával ten pevný čas nebo se to omezilo na dvakrát pět minut. Tudíž řadoví poslanci podruhé ve třech dnech nemají šanci se dostat vůbec ke slovu. To je ten problém.

A když jsem se díval do sjetiny, tak pro ten můj pozměňovací návrh - že já blbec jsem ho tady vůbec dával - hlasovali všichni poslanci SPD, tedy včetně Tomia Okamury. Tak to já bych si prosím vyprosil.

Jinak my se tady vůči tomu vymezujeme jako hnutí ANO velmi aktivně, včetně mé osoby. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou pan poslanec Lochman, připraví se pan předseda Fiala. Prosím.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Pěkné odpoledne. Vážená paní předsedající, vážení kolegové, já jsem chtěl podpořit to, co tady říkala kolegyně Michaela Šebelová. Já jsem si včera našel historický rozhovor v Otázkách Václava Moravce mezi panem Babišem a panem Fialou, kde pan Babiš říkal, že projednávání přece má mít svá pravidla, že například v Německu, já mohu citovat z toho rozhovoru, je to zveřejněno na mém Twitteru, v Německu se řekne (nesrozumitelné) a za deset hodin se ten zákon prodiskutuje. Každá frakce dostane určitý počet hodin. Takto je to v tom záznamu z Otázek Václava Moravce.

Proto jsem i já osobně podpořil návrh Patrika Nachera a byl jsem mu osobně poděkovat za to, že je konstruktivní. Protože kdyby to tady mělo taková pravidla, tak věřte, že většinu času se tu posloucháme, protože většina z nás přece dokáže během pěti deseti minut, maximálně patnácti, vyjádřit, co chce opravdu říct. A pak bychom tady opravdu měli diskusní plénum. Já jsem studoval občanskou výchovu, tak jsem si to představoval, že lidi přijdou do Sněmovny a přou se o názory, ale mají nějaký jasný čas, aby to alespoň v nějaké míře bylo efektivní. Pak bychom se poslouchali, přeli bychom se o názory a nakonec by byl nějaký výsledek. Místo toho tady máme zákopovou válku, každý se snaží přehrát toho druhého podle jednacího řádu, občanům to nedává smysl a vlastně si říkají - co to má být? Nevede to k dobrému jménu této Sněmovny, nevede to k dobrému stavu nás všech, protože jsme zde unavení, snažíme se také volný čas, který tu vůbec máme, nějak trávit, každý máme nějakou rodinu, já každý den řeším školku, každý řešíme své osobní partnery, abychom se vůbec někdy viděli. Je to práce, já si na to nestěžuji, já bych chtěl jenom říct, že kdybychom ta pravidla měli a dokázali je mít takhle strukturovaná, tak se opravdu posloucháme. Pak by to opravdu byl dům demokracie, ve kterém se můžeme jasně přít o to, jaké jsou naše názory.

Já bych tedy odkázal zpátky na pana Babiše, co říkal v Otázkách Václava Moravce. Pojďme se tu bavit tak, jak navrhl i Patrik Nacher. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou pan předseda Fiala, připraví se pan místopředseda Bartošek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážené dámy a pánové, navážu na kolegu Lochmana. To je zajímavé, že jste ta pravidla nechtěli minulé volební období. Když vám to vyhovovalo, obstruovali jsme spolu EET 223 dnů v roce, tak jsme ta pravidla nepotřebovali. Teď, když jste v koalici, tak je potřebujete. Já to chápu, protože vás obtěžuje být tady a poslouchat názory obou dvou opozičních stran. Ale dovolte mi také říct, že třeba za tři roky zase budete v opozici, takže zase budete křičet úplně opačně. Takže já to chápu, je to tak každé volební období, každá strana, která je v koalici, chce nějaká pravidla, aby to trvalo co nejméně, a každá opozice samozřejmě chce, aby byla slyšet a vidět. A tak to je a tak to prostě bude.

Co se týče toho, co tady říkal pan kolega Okamura. Vy říkáte, že jsme hlasovali pro váš opoziční návrh. No jasně, tak si představte, že bychom pro to nehlasovali. Jak by to vypadalo? Tak byste teď tady stáli u mikrofonu a co byste nám říkali? Vy jste nás nepodpořili? Vy jste nehlasovali s opozicí? Vy hlasujete kdoví s kým. No tak jsme prostě hlasovali pro váš návrh. Co se týče opozice, my se snažíme zastavit tuto vládu, aby sebrala lidem důchody, a proto hlasujeme jako opozice jako jeden celek.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan místopředseda Bartošek, poté paní poslankyně Válková. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Já jsem byl, milé kolegyně, vážení kolegové, částečně zmaten, protože opakovaně z opozice zaznívá, že se s vámi nebavíme, že neslyšíme na vaše návrhy. A my vám vyjdeme vstříc, podpoříme vás, a vám se to také nelíbí. Vždyť pan předseda Andrej Babiš, vaším prostřednictvím, může být spokojen, má úspěšného poslance, kterému se podařilo přesvědčit koalici, abychom vás podpořili. To je úspěch, pane předsedo Babiši, prostřednictvím pana předsedajícího. My se s vámi bavíme, my respektujeme vaše návrhy. Patriku Nacherovi se podařilo zakopat příkopy mezi námi. Vždyť je to dobře. Spolupracujeme, posloucháme vás. Já si myslím, že to je dobrá cesta pro tento parlament. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou paní poslankyně Válková.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, paní místopředsedkyně. Už to řekl pan místopředseda Bartošek, vaším prostřednictvím. Já to také vítám, že jsme konečně našli, škoda, že se tak nestalo už včera. Včera jsme to nenašli a tam bylo hodně chyb a ty se potom v té příslušné žalobě, respektive návrhu, samozřejmě ocitnou.

Ale já jsem tady chtěla vystoupit k něčemu jinému. Všechny ty nálezy, které se tady citují, tak se právě týkají situací, kde přesto, že je a existuje opozice, tak ta opozice s koalicí spolupracuje, a minimálně, jak je v několika nálezech obsaženo, zde existuje ústavní většina, která v takových výjimečných situacích potom určitým způsobem jednotně spolu konstruktivně diskutuje a přijímá usnesení společně. To znamená, když to přenesu na náš případ, to není to, co se tady odehrává v posledních dvou dnech. Čili ty nálezy mají omezenou platnost. Já o tom budu hovořit.***




Přihlásit/registrovat se do ISP