(14.20 hodin)
(pokračuje Marek Výborný)

Toto právo mohou jednací řády přiměřeným způsobem omezit za účelem racionalizace průběhu parlamentní debaty, která umožní projednání návrhu zákona v rozumném časovém rámci za ponechání prostoru pro vyjádření všem zúčastněným ve výše uvedeném smyslu."

Tolik tedy nikoliv má slova, ale citace nálezu Ústavního soudu, aby bylo zřejmé, že na jejich základě z tohoto, co jsem říkal, odvozujeme zcela oprávněnou možnost podat v tuto chvíli návrh, abychom podle usnesení 248 Poslanecké sněmovny z 26. února 1997, článek 1, který říká: Poslanecká sněmovna, se může usnést, že v určitém čase nebude hlasováno a hlasování o podaných návrzích proběhne ve stanovenou dobu. Dávám prosím pěkně návrh, aby posouzení podmínek pro projednání sněmovního tisku 392 ve zkráceném jednání proběhlo dnes v 15.30. Děkuji pěkně.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Já to jenom zopakuji. To znamená, navrhujete, aby hlasování proběhlo, pane předsedo, v 15.30. Je to tak? 15.30, to znamená, v tuto chvíli, prosím o protinávrhy, pokud někdo bude dávat protinávrhy. (Hluk v sále.) První se hlásila paní předsedkyně Schillerová, pardon, předtím byl ještě pan předseda Okamura, poté byla paní předsedkyně Schillerová. (Poslanec Okamura mimo mikrofon: Je to tak.) A prosím protinávrhy tedy, ano?

 

Poslanec Tomio Okamura: Já bych dal protinávrh, aby se o tom potvrzení podmínek pro projednání tohoto tisku ve zkrácením jednání hlasovalo v neděli ve 20 hodin, což samozřejmě je legitimní návrh, a hlavně, já se, ale v rámci toho... tohle není možné, protože co tady řekl předseda klubu Výborný, ten tady taky široce zdůvodňoval svůj návrh, ale vy jste tady úplně opomenul situaci, a ta je závažná, že od úterý je tady schůze Poslanecké sněmovny a jsou v pořadí poslanci, kteří se vůbec neměli šanci ještě vyjádřit. (Volání poslanců z pléna.) Ale tohle to je problém!

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Děkuji, pane předsedo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Ne, počkejte, ale vy jste taky dával protinávrh. (Ukazuje do prostoru před řečnickým pultíkem.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Protinávrh beru. Já jsem si ho poznamenal. Pane předsedo... (Poslanec Okamura: Vy jste dával návrh.) Pane předsedo, ať je to férové, byl návrh, nyní je protinávrh, já tomu rozumím, ve 20.30...

 

Poslanec Tomio Okamura: Já těch protinávrhů mám ještě víc, ano? (Předsedající: Ano. Rozumím tomu.) Nepřerušujte, ano? (Směrem do pléna.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pojďme, jsou zde ještě další přihlášení s protinávrhy.

 

Poslanec Tomio Okamura: No, ne... (Otáčí se k předsedajícímu.) Já jich mám sám víc. Takže já bych ještě rád... Nebo mám dát, smím dát jenom jeden protinávrh? (Předsedající: Ne. - Poslanci volají z lavic.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Musí být jeden protinávrh.

 

Poslanec Tomio Okamura: No, dobře. Tak já dám neděle 20.00, ale znovu říkám... (Předsedající: 20.00. Rozumím, děkuji.) Je problém, vy jste tady argumentoval ústavním nálezem, ale to, že... (Předsedající: Pane předsedo, děkuji.)...64 poslanců se třeba nemohlo... (Předsedající: Pane předsedo. Pane předsedo!) ... ještě vůbec vyjádřit k tomuto tisku! (Předsedající: Pane předsedo, prosím!) To je problém! To je problém! (Poslanci tlučou do lavic.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a prosím, abychom zachovali klid. Rozumím tomu, že je napjatější atmosféra. Neděle 20.00.

Poprosím paní předsedkyni Schillerovou.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vzhledem k tomu, my jsme konstruktivní opozice, hnutí ANO, vidím tam 64 přihlášených, z toho ještě chtějí vystoupit od nás dvě, minimálně dvě nebo tři přednostní práva, takže já se snažím být maximálně konstruktivní. Pak nás bude čekat ještě debata o zákonu. Pan předseda Výborný nám tady četl zdůvodnění. Já mohu číst úplně jiná zdůvodnění ze stejných pasáží stejného nálezu Ústavního soudu, nebudu to natahovat. Já navrhuji jako zástupkyně, předsedkyně klubu konstruktivní opozice hnutí ANO, aby ta lhůta byla prodloužena do zítřka do 8.00. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, do 8.00 ráno. (Hlasy z pléna.) Zítra, v pátek 8.00. Ano, ještě, pardon.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Ano, děkuji za upozornění. Máte pravdu, aby se hlasovalo o posouzení podmínek pro projednání sněmovního tisku 392 ve zkráceném jednání zítra v 8.00.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, děkuji. Nyní dáma... dámy a poté pan poslanec Nacher. Beru to, jak se hlásili, za další, dáma v tomhle případě taky má přednost. Máte slovo.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já si dovolím dát také protinávrh, a to, aby se hlasovalo v pátek 3. 3. v 19.30. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: 19.30, ano. Děkuji. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já si dovolím dá také protinávrh, a to aby se hlasovalo v neděli ve 4 hodiny ráno. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Neděle 4.00. Pan poslanec Nacher.

 

Poslanec Patrik Nacher: Dámy a pánové, já to odůvodním. (Hluk v sále.) A řeknu vám, a to jsem zvědav, jak se k tomu postaví koaliční poslanci. (Předsedající: Prosím, klid. Ano?) Můžu poprosit předsedy klubu? (Otáčí se směrem vpravo do pléna). Já dávám návrh, aby to bylo dnes ve 20.00. Řeknu, jak jsem k tomu došel. Je tam 64 přihlášených. Vy jste to omezili jen na dvakrát pět minut. Já jsem vstřícnost sama, tak to bude jenom jednou pět minut, to je 320 minut. To je pět hodin dvacet. Jsou tam dvě přednostní práva. Kdyby mluvili deset minut, tak je to pět hodin čtyřicet minut. Já říkám odhad. To znamená, vstřícnost sama, aby skutečně se dostali i ti, kteří jsou řádně přihlášeni. A už je to podruhé, co byste to sekli, tak dneska v 8 hodin. A je nějaká pravděpodobnost, že významná část z těch 64 poslanců, pokud budou k sobě vstřícní navzájem, tak se dostane. To jsem zvědav, jestli budete hlasovat proti tomuhle návrhu, protože tohle to není nic obstrukčního, je to vypočteno tak, aby v 8 hodin se hlasovalo, je to vstřícné, ale zároveň se umožnilo vystoupit řadovým poslancům. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Rozumím, pane poslanče. Dnes 20.00. Pan poslanec Okleštěk.

 

Poslanec Ladislav Okleštěk: Děkuji. Já nejsem taková vstřícnost jako kolega Nacher, protože si myslím, že by mělo zaznít všechno, co máme na srdci. Proto navrhuji, můj protinávrh je, aby se hlasovalo v sobotu v 9 hodin, abychom měli dostatek prostoru pro ta hlasování. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Dáma nejdřív.

 

Poslankyně Iveta Štefanová: Já děkuji. Já si také dovolím vznést protinávrh. (Hluk v sále neustává.) Já si myslím, že by bylo fér, aby se všichni... (Předsedající: Prosím o klid!)... přihlášení poslanci měli možnost vyjádřit, byť v té zkrácené lhůtě, ale v době celé, včetně těch přednostních práv, a mně to vychází na zítřejší den ve 20.00. (Předsedající: Pátek 20.00.) Ano. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Volný.

 

Poslanec Jan Volný: Děkuji za slovo. Já navážu na ten chytrý návrh mého kolegy Patrika. Já jsem tam taky přihlášený. Patrik počítal pět minut na každého. Já budu natolik vstřícný, že svůj projev zkrátím na tři minuty, a proto navrhuji dnes 19.58. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Dnes 19.58. Pan poslanec Novák.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já mám úplně stejnou logiku. My se k tomu chceme vyjádřit všichni a myslím, že by bylo fér, aby těch 64 lidí, kteří k tomu mají co říct, aby se měli šanci vyjádřit. Nebudu mluvit za ně, jestli oni se zkrátí, nebo ne, to je jejich svědomí. Vaše svědomí je, jestli nás necháte nebo nenecháte mluvit. A já tedy navrhuji hlasovat o tomto dnes ve 23.55.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: 23.55, děkuji. (Ruch v sále.) Prosím všechny, aby vždycky jenom velmi stručně okomentovali. Paní poslankyně Fischerová.

 

Poslankyně Romana Fischerová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já myslím, že bychom to mohli zvládnout do zítra do 21.56 hodin.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: 21.56 zítra. Děkuji. Ano, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Drahoslav Ryba: Děkuji za slovo. Já velice krátce odůvodním. Já jsem se včera hlásil dvakrát do rozpravy, dneska mám taktéž dvě přihlášky a myslím si, že jestli to takhle půjde dál, tak nedojde ani na jednu přihlášku. Takže já vznáším protinávrh, že tedy bychom to hlasovali dnes ve 22.00. (Předsedající: Dnes 22.00.) 22.00.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, děkuji. Pan poslanec Vondráček.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Já si myslím, že ještě pořád platí, že jednacím dnem této Sněmovny je od 9.00 do 21.00. Samozřejmě, že v režimu § 99 s tím nejsme vázáni. Ale stejně tady platí nějaká pravidla, platily tady nějaké polední přestávky, aspoň nějaká ta základní humánní pravidla byla dodržována i v minulosti. Takže to za prvé, to je jeden můj motiv.

Druhý můj motiv je, že si představte, že tedy v 18.30 odhlasujeme a my budeme tady o tom bodu, po obsahové stránce tedy, debatovat zase přes noc po 18.30. Opravdu vám to přijde důstojné? Z toho důvodu si myslím, že sněmovní čas je opravdu od 9 hodin. Já navrhnu zítra v 9 ráno, ať o tom hlasujeme, a poté se budeme věnovat druhému a třetímu čtení. Tak bude třeba i nějaká přestávka, třeba se i lidé vyspí. Co je na tom špatného? Já myslím, že už to koalice opravdu válcuje moc, že už je to opravdu libovůle ze strany koalice. Prosím vás, pojďme to postavit zase zpátky na nohy. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP