(13.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Účastníci prvního pilíře mohou odejít do předčasného starobního důchodu v případě, že splní zákonné podmínky, jimiž jsou: žadatel přispíval minimálně 15 let do důchodového pojištění, žadateli chybí nanejvýš maximálně dva roky do dovršení důchodového věku a vyplácený předčasný důchod je vyšší než 1,2násobek částky životního minima plnoleté osoby. - Samozřejmě ještě dodám, že SPD je zásadně proti zvyšování věku odchodu do důchodu nad 65 let. To je to, co prosazuje vláda, a vy chcete zvýšit na 68 let. My jsme proti. - Žadateli bude starobní důchod zmenšen o 0,5 % za každých 30 dní mezi vznikem nároku na důchod a důchodovým věkem. V případě, kdy účastník odejde do důchodu později, je to přesně naopak. Je mu vyplácena dávka o 0,5 % vyšší za každých 30 dní po dovršení důchodového věku.

Podívejme se na druhý pilíř důchodového spoření na Slovensku, abychom měli srovnání. Já to tady říkám samozřejmě pro srovnání a říkám to proto, abyste viděli, jak je důchodová problematika komplikovaná a že skutečně tady nejsou podmínky pro zkrácení jednání. Říkám, že prostě tady neexistují podmínky pro to zkrácené jednání.

Fungování druhého pilíře důchodového systému je upraveno zákonem č. 43/2004 Z. z., o starobním důchodovém spoření a o změně a doplnění některých zákonů. Do druhého pilíře může vstoupit pojištěnec mladší 35 let. Pojištěnec se může rozhodnout, zda bude odvádět plných 18 % ze své mzdy do prvního pilíře, nebo zdali odvede alespoň 4 % - výše odvodů do druhého pilíře není neomezená - a zbytek do pilíře prvního. Po vstupu do druhého pilíře již pojištěnec nemá možnost z tohoto pilíře vystoupit. Do druhého pilíře pojištěnec investuje část své mzdy a peníze se mu zde už zúročí podle situace daného fondu. Naspořené peníze ve druhém pilíři jsou majetkem pojištěnce. Úspory je tedy možné dědit. Výběr příspěvku zajišťuje sociální pojišťovna, která následně finanční prostředky předá jedné z několika důchodových správcovských společností. Ti je připíší na důchodové fondy. Až dovrší pojištěnec důchodový věk, bude pobírat důchod ze dvou zdrojů. První důchod bude z prvního pilíře zkrácený o příspěvky, které vedly do pilíře druhého, a druhý důchod bude dostávat z druhého pilíře. Ten může být vyplácen pomocí starobního důchodu, předčasného starobního důchodu nebo pozůstalostního důchodu v případě, že je vyplácen vdově, vdovci.

Důchody z druhého pilíře mohou mít formu dočasného, nebo doživotního důchodu, nebo programového výběru. Výše části z druhého pilíře závisí na aktuální výši investice v daném fondu. Do druhého pilíře na Slovensku se rozhodlo vstoupit cca 1,5 milionu Slováků, tedy asi 30 % všech občanů Slovenska. Ovšem pojištěnci, kteří po deseti letech spoření odcházejí do penze, mají zpravidla nižší důchody než ti, kteří se rozhodli přispívat pouze do pilíře prvního.

Třetí pilíř - doplňkové důchodové spoření. Třetí pilíř důchodového systému je upraven zákonem číslo 650/2004 Z. z., o doplnkovom dôchodkovom sporení. Doplňkové důchodové spoření je dobrovolné. Pojištěnec, minimální věk pro vstup do třetího pilíře je 18 let, uzavře smlouvu s doplňkovou penzijní společností, která spravuje vybrané finanční prostředky. Na doplňkové spoření vkládá příspěvky účastník třetího pilíře, někdy také jeho zaměstnavatel. Vybrané příspěvky jsou zhodnoceny na kapitálovém trhu doplňkovou důchodovou společností.

Výpočet výše měsíčního důchodu. Starobní důchod na Slovensku se vypočítává ze vzorce: POMBAL krát ODP krát ADH rovná se měsíční důchod, přičemž když to vysvětlím, tak ODP je období důchodového pojištění. Představuje počet let, během kterých důchodce přispíval na důchodové pojištění. AHD je aktuální důchodová hodnota. Je stanovena sociální pojišťovnou a určuje výši důchodu. Pro rok 2019 je stanovena na 12,6657 eura. A POMBAL, to P-O-M-B-A-L, ta zkratka, znamená průměrný osobnostní bod. Je to podíl součtu mzdových bodů vypočtených za jednotlivé kalendářní roky, rozhodné období a počtu let doby důchodového pojištění.

Tak. A teď pojďme k porovnání slovenského důchodového systému s důchodovým systémem v České republice. Opět tady upozorňuji, že ta práce není současného data, tato bakalářská práce, ale je o několik let staršího data.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pane předsedo, já se omlouvám, ale opět vás budu vést k tomu, abyste dodržoval jednací řád, konkrétně § 59 odst. 4, a mluvil k věci, protože srovnání důchodových systémů skutečně nesouvisí s tím, že tady řešíme posouzení podmínek pro projednání tohoto tisku ve zkráceném jednání. Takže prosím opět, vraťte se k věci.

 

Poslanec Tomio Okamura: Já myslím, že to řeší, protože problém je v tom, že... Ale dobře, já to posunu. Já se s vámi tady nebudu zbytečně přehadovat, protože já jsem k ženám gentleman a nechci se s vámi tady přehadovat. Takže chci jenom říci, že právě proto, že vaší vládě není jasné, takže já to znovu uvedu toho kontextu, není jasné, že není možné, abyste tím vaším zákonem, který tady navrhujete, okradli 3 miliony důchodců o ty slíbené valorizace, o ty důchody. Já s tím prostě nesouhlasím. Proto se vám tady ve svém výkladu už několikátý den snažím vysvětlit, že ten systém důchodů lze mít nastaven tak, abyste neokrádali ty důchodce o ty peníze. A to mezinárodní srovnání jsem tady dával už ve svém prvním projevu v úterý. Zajímavé je, že mi nikdo do řeči neskočil. Takže byste si ve vedení Sněmovny jako, vy jako předsedkyně, měli udělat trošku pořádek, aby byl stejný metr. Tak nevím, jestli si to tam vykládáte každý jinak tedy, protože já jsem tady první den v úterý, a to tedy je problém, musím říct opravdu, paní předsedkyně, to je problém, protože v úterý jsem tady říkal srovnání s důchodovými systémy s Německem... Já vím, že se vám to asi špatně poslouchalo, protože v Německu mají důchodci právo v průměru na 70 %, důchod je ve výši 70 % jejich mzdy, tedy velmi vysoké důchody, porovnával jsem právě se Slovenskem, paní předsedkyně, tak teď nevím, proč mi tedy teď skáčete do řeči, když jsem tady mluvil i o Slovensku v úterý, Francii jsem říkal, Velkou Británii a Švédsko. A teď vám Slovensko vadí a v úterý vám nevadilo. Tak tomu nerozumím!

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: V té době jsem neřídila schůzi. Já nebudu mluvit za kolegy. Já vás ale vedu k věci a říkám konkrétní paragraf jednacího řádu.

 

Poslanec Tomio Okamura: Jasně, ale vy jste předsedkyně Sněmovny, tak jak to tam řídíte?

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Jednací řád - § 59 odst. 4. Máte mluvit k věci.

 

Poslanec Tomio Okamura: Jasně, to já vím, a já jsem přesvědčen o tom, že k věci mluvím. Já znám ten paragraf, proto tady opakovaně opakuji, že mluvím k věci, ale dobré by bylo, abyste si tedy zjednali, nebo abyste to trošku řídila tam u vás, ve vedení Sněmovny. Já tam nejsem. Mě jste vy odtamtud vystrnadila jako zástupce SPD, takže proto vám říkám, já toho nejsem součástí, takže vy byste si to tam měla trošku nějak řídit, protože jak to, že máte dvojí metr?

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Jinými slovy jste právě řekl, že opakujete totéž, co už jste jednou zmínil, takže dáváte váhu tomu, že...

 

Poslanec Tomio Okamura: Ne, ne, ne. Tam jsem mluvil o jiné věci. Sama jste říkala, že jste tady nebyla.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nemluvíte ale v tuto chvíli k tomu, co je předmětem našeho jednání, tak vás k tomu vedu.

 

Poslanec Tomio Okamura: Tak předmětem jsou důchody, že chcete okrást 3 miliony důchodců. Takže celou dobu mluvím o důchodech. Včera tady předseda druhé opoziční strany vůbec o důchodech nemluvil a také měl prostor. Ten nemluvil vůbec o důchodech ve značné části svého projevu. Mluvil o sexuálním obtěžování, nebo co to bylo, jako já jsem zaslechl v kuloárech. Něco se sexem to bylo, v každém případě mluvil pan Babiš.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Každopádně to bylo k pořadu schůze. Vy se teď vyjadřujete k části -

 

Poslanec Tomio Okamura: Počkejte! Pořad schůze jsou důchody!

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: - která je posouzení podmínek pro projednání tohoto tisku ve zkráceném jednání.

 

Poslanec Tomio Okamura: Tak ale pojďme přestat polemizovat. Já bych rád šel k věci.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Přesně tak. Prosím, pokračujte ve svém projevu, ale k věci.

 

Poslanec Tomio Okamura: Ano, ale prostě nevykládejte si to po svém! Nevykládejte si to po svém, protože myslím, že prostě nemáte pravdu. Dobrá, tak já se tady přesunu na stranu 44 k závěru. Tedy k závěru této pasáže, jenom aby bylo jasno. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP