(12.50 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Tak samozřejmě ta aktuální, 17,5 %, tak z té přece vychází ta... na základě toho by se mělo valorizovat. A vy říkáte ne, chcete účelově ohnout zákon. Přestože lidem ceny elektřiny vzrostly - tady toto jsou lednové údaje inflace - tak přestože v tom lednu máme zaznamenáno, že ceny elektřiny podle těch údajů vzrostly o 36,4 %, ceny zemního plynu o 87 %, meziročně tedy, cena tepla a teplé vody o 44,7 %. Astronomicky zdražily i potraviny. Cena mouky stoupla o 44,2 %, cena vepřového masa o 36,8 %, cena polotučného mléka stoupla za vaší vlády o 39,5 %, cena cukru stoupla za vaší vlády o 84,7 % a cena vajec dokonce o 85 %. Doslova katastrofální je za vaší vlády meziroční nárůst cen elektřiny, a to o 140 %. Tak vy vlastně říkáte... A ti důchodci potřebují, aby ta valorizace dle zákona proběhla, protože samozřejmě ten spotřební koš se markantně zdražil, tak vy jim teď ty peníze chcete vzít. No tak neříkejte mi... Toto si podle mě zaslouží projednat řádně ve výborech a nikoliv hrrr hrrr, jak vy říkáte, protože osudy těch 3 milionů lidí, kteří si nemůžou sami pomoci - já to za SPD považuji jako závažný problém. Vy ne, vy je chcete hodit přes palubu. Proto já to tady říkám, že podle mého názoru neexistují podmínky pro zkrácené jednání a je potřeba toto řádně projednat ve výborech. Samozřejmě, že SPD to odmítá my a chceme tento zákon zamítnout a budeme hlasovat proti. To jako v každém případě.

Teď to, co jsem chtěl, abych se dostal už teda k další fázi. Tak já jsem se vám tady včera pochopitelně snažil vysvětlit, že ten systém těch důchodů, že to lze, lze ten systém důchodů nastavit tak, bez toho, abyste snižovali lidem důchody. A opět, já si myslím, že to není na zkrácení jednání. Proto my tady, to vám tady jasně říkám opakovaně, že podle našeho názoru neexistují podmínky pro zkrácené jednání, protože prostě podle našeho názoru lze důchody a důchodovou reformu řešit tak, a i současnou situaci, abyste ty lidi neokradli o ty peníze. To já vám tady prostě musím vysvětlit. Musím vám to prostě vysvětlit, protože podle všeho představitelé vlády nechápou, nechápou vůbec, co jsou to důchody. Nechápou vůbec, že na to ti lidi mají nárok. Tak já už nevím, jak vám to mám jinak vysvětlit a jestli to není k věci tedy, když tady odůvodňuji, že neexistují podmínky pro to, že prostě to máte dělat jinak. Proto jsem tady včera začal s tou svojí informací, že bohužel vláda absolutně nechápe, o co tady... Nebo vy to chápete, vy to děláte naschvál těm důchodcům samozřejmě, vy je chcete cíleně okrást, vy víte, co děláte, přesně. Ale já se vám snažím říct, že prostě ten systém těch starobních důchodů a dalších důchodů lze nastavit tak, abyste ty peníze nesnižovali.

Takže se pojďme vrátit k té... Já jsem to ale včera avizoval, že tady mám tu bakalářskou práci toho Tomáše Petružálka ze Západočeské univerzity, protože prostě je potřeba si říci, protože vy to evidentně nechápete, nebo nechcete to spíš pochopit, že ty důchody jsou prostě důležité a že je nemůžete krátit. Takže se podívejme, jak probíhá například řízení o přiznání starobního důchodu. No a když se mě tady paní předsedkyně Pekarová třeba bude snažit přerušit a skočit do řeči, no tak to dělejte! Tak budu obětním beránkem klidně. Protože já tady budu bojovat za ty 3 miliony důchodců. Ale já myslím, že by se nemělo skákat mi do řeči.

Tak se podívejme na řízení o přiznání starobního důchodu. Kdybyste to nenavrhovali totiž, že chcete okrást 3 miliony důchodců, tak já bych tady vůbec nemusel stát. Já jsem vám říkal celou dobu, a navrhujeme to tady jako změnu programu, že máte řešit drahé potraviny, že máte řešit drahé energie, že máte řešit nedostatek léků, že máte řešit, aby byla dostupná zubařská péče, a tak dále. Ale vy ne, vy tady dáte okradení 3 milionů důchodců. No a pak se divíte, že my tomu tady bráníme. Prostě já vůbec nevím, čemu se divíte vlastně.

Řízení o přiznání jednotlivých důchodů se liší v několika málo bodech, proto jsem se rozhodl věnovat se obecně a více řízení o přiznání starobního důchodu - to je ta práce toho autora té bakalářské práce - a následně vyzdvihnout rozdíly u řízení o přiznání invalidního důchodu.

Takže jak to probíhá před zahájením řízení. Předtím, než se osoba stane důchodcem, musí proběhnout řízení o přiznání důchodu. Pro řádný starobní důchod musí pojištěnec splnit dvě podmínky. Za prvé dosáhnout důchodového věku, za druhé splnit potřebnou dobu pojištění. O řádný starobní důchod je možné si zažádat nejdříve čtyři měsíce před požadovaným dnem přiznání důchodu. O řádný starobní důchod si je také možné zažádat až pět let zpětně.

V případě, že si pojištěnec dobrovolně nezažádá o důchod a rozhodne se zůstat výdělečnou osobou, takzvaně přesluhovat, zvyšuje se mu procentní výměra důchodu a řízení se nezahajuje. Před dosažením řádného starobního důchodu je možné si zažádat o předčasný starobní důchod. Žadatel však musí splnit potřebnou dobu pojištění. O předčasný starobní důchod si může pojištěnec zažádat maximálně pět let před nárokem na řádný starobní důchod. Žadateli je následně snížena procentní výměra důchodu.

Doporučené úkony před žádostí o starobní důchod. Před samotnou žádostí o starobní důchod doporučuje Česká správa sociální zabezpečení vyřídit několik činností, které samotný proces přiznání starobního důchodu urychlí. Je vhodné zjistit si důchodový věk a potřebnou dobu pojištění. Tuto informaci je možné zjistit na internetovém portálu České správy sociálního zabezpečení pomocí důchodové kalkulačky, telefonicky na call centru České správy sociálního zabezpečení nebo zeptáním se na místně příslušné správě sociálního zabezpečení, požádat si o zaslání informativního osobního listu důchodového pojištění, který obsahuje doby pojištění, náhradní doby pojištění, údaje o vyloučených dobách. Žádost lze provést opět na portálu České správy sociálního zabezpečení písemně, e-mailem nebo datovou schránkou.

Žádost o starobní důchod. Při podání žádosti o starobní důchod je nutné mít k dispozici následující doklady: občanský průkaz; u cizinců doklad prokazující jejich totožnost; doklady o studiu, eventuálně učení, i neukončeném; doklady o výkonu vojenské služby nebo civilní služby; doklady prokazující výchovu dětí anebo péči o děti; rozhodnutí obvodní správy sociálního zabezpečení, Pražské správy sociálního zabezpečení nebo místní správy sociálního zabezpečení o době a rozsahu péče o osobu závislou; potvrzení zaměstnavatele o vyplacených náhradách za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti náležející za pracovní úraz nebo nemoc z povolání; potvrzení zaměstnavatele o zvláštním příspěvku horníkům vyplaceném před rokem 1996; doklady prokazující zaměstnání v cizině. U žádosti se zároveň uvádí název a adresa cizozemského nositele pojištění a cizozemské číslo pojištění. Požaduje-li občan výplatu důchodu poukazovat na účet u peněžního ústavu, je nutné přiložit vyplněný a bankou potvrzený tiskopis, který se jmenuje Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet.

V případech, kdy žadateli chybí doba pojištění a není ani v evidenci České správy sociálního zabezpečení, může ji žadatel dodatečně prokázat ELDP, pracovní smlouvou nebo potvrzením od zaměstnavatele, výplatní páskou a mzdovým listem anebo zápočtovým listem, bývalou legitimací ROH, revolučního odborového hnutí - no vida - potvrzením o zdanitelných příjmech.

ELDP je jednou z povinností zaměstnavatelů uloženou zákonem č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení. ELDP, což je evidenční list důchodového pojištění, vede zaměstnavatel za každý kalendářní rok nebo jeho část v měsících, letech, kdy zaměstnanci vznikla účast na důchodovém pojištění. ELDP vede zaměstnavatel i pro zaměstnance, kteří pobírají starobní důchod. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP