(12.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Takže tyhlety výroky byste si taky mohli za vládní pětikoalici nechat. A teď jsem dokonce zaznamenal, že za extremisty bylo označeno i hnutí ANO. Takže hnutí ANO a SPD už vládní představitel označil, už jste nás hodili všechny do jednoho pytle, ale je to takový zoufalý výkřik, že to slovo už pak ztrácí váhu. Protože vy, když už nemáte argumenty, tak vždycky jenom sprostě onálepkujete toho politického soupeře, protože politický argument nemáte. Váš argument je to, že chcete 3 miliony občanů okrást o ty důchody. To je váš program. Ale s tím my nesouhlasíme. Takže už i tyhlety útoky osobní a tyhlety nálepky, mně to nevadí, já to zvládnu, ale já myslím, že je to hodně zoufalé. Že je to hodně zoufalé a že je to už hodně, hodně trapné jako, tyhlety útoky.

To znamená, my si myslíme, že prostě vlastenecký a konzervativní program, že je v pořádku. Já si myslím, že je to správně, že na tom nic extrémního není. A já si myslím, že je to zcela správný demokratický program, a já svoje názory stejně měnit nebudu. Takže ten, kdo třeba z TOP 09 tady útočí na SPD, tak si útočte, ale my budeme dál, my jsme pozitivní strana, to znamená, my budeme dál předkládat naše návrhy zákonů, jak zlepšit životy občanům. Ne, jak je zhoršit, jako to děláte vy. A budeme prostě pozitivně se věnovat tomu, aby v České republice byla co nejlepší atmosféra mezi občany, což samozřejmě ten základní krok k tomu je, aby tady byla adekvátní životní úroveň, aby tady nebyli prostě žebráci, aby tady nebyli prostě důchodci, kteří jsou na žebrotě kvůli vaší vládě. Takže aby tady byla co nejlepší životní úroveň, aby lidi měli dobrou atmosféru a tak dále. Ale tu dobrou atmosféru jste rozhodně, vaše vláda, vy jste ji naopak zhoršili, jak víme, zhoršili jste ji. Lidi mají finanční problémy, a to je ten hlavní problém, který tady je.

Takže já jsem se chtěl taky - jako znovu apeluju na to, abyste tady nenavrhovali tyhlety asociální návrhy, že chcete okrást 3 miliony důchodců. A já říkám, že byste radši měli řešit nedostatek léků jako například, a drahé potraviny a drahé energie. A ten nedostatek léků už tady přetrvává několik měsíců. My už jsme na to upozorňovali vloni na podzim, kdy ta situace už začínala. A my už jsme tady opakovaně navrhovali jako mimořádný bod na schůzi Sněmovny, že chceme řešit nedostatek léků, no a vy jste nám to tady opakovaně zamítli. A situace je opravdu alarmující. Takže my samozřejmě podporujeme tu mimořádnou schůzi ohledně nedostatku léků. Ale už vím, jak to bude probíhat. Umožníte tady promluvit nám, co máme přednostní právo, a pak to zase zamáznete. To je způsob jednání Fialovy vládní pětikoalice. Ale to občany zajímá. Občany by zajímalo, kdy tedy budou ty léky, ale už se vás tady na to ptáme několik měsíců. A ani premiér Fiala, ten strká hlavu do písku, ten se promenáduje někde na Ukrajině a v zahraničí, v Kyjevě a tak dále, ale na české občany čas nemá. Pak vždycky jenom slyšíme občas v televizi nějaký prázdný projev o ničem. Nedávno tam říkal, že se chlubil tím, že posílá čím dál víc českých občanů na sociální dávky, což je tedy otřesný výsledek práce Fialovy vládní pětikoalice. No, a takže ten nedostatek léků, prostě ani premiér Petr Fiala, ani neschopný ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09 prostě nedosáhli žádného zlepšení. Místo toho slyšíme tady od stran vládní pětikoalice návrhy na plné zpoplatnění zubařské péče, což SPD samozřejmě odmítá, a tak dále. To znamená, to opravdu není cesta, kterou by měla vláda podle našeho názoru jít.

No už jsem o tom mluvil. Takže vy jste tím, že vyhazujete peníze všude možně, všude možně do zahraničí, a zbytečně, tak samozřejmě, a řekl bych nepřiměřeně, abych to řekl správně, tak Česká republika je jedinou zemí Evropské unie, která loni ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšila svůj státní dluh. A musím říci, že jsem kvitoval už dneska článek, kdy konečně i někteří novináři už sebrali odvahu a řekli, že - a bylo to i v televizi Prima, už k tomu byla diskuse s ekonomem, kdy - ale chybí mi tam pořád ta Česká televize v tomhletom, aby natvrdo už i veřejnoprávní televize začala prostě komentovat to, kam nás žene Fialova vláda. Do úplné katastrofy. Protože to zadlužení je tak obrovské, to zadlužení stoupá takovým, tak rekordním tempem, že v podstatě jdeme úplně do ekonomické katastrofy kvůli Fialově vládě. V absolutních číslech už náš dluh dosáhl úrovně 2,98 bilionu korun a stoupá o stamiliardy, stoupá prudkým tempem během několika měsíců. To znamená, to je opravdu šílená situace. A právě ti, kteří tady mluvili v minulém volebním období o rozpočtové odpovědnosti, tak na to ve vládní pětikoalici najednou všichni zapomněli.

A samozřejmě to, o čem už jsem hovořil, tak je prostě - ty neuvěřitelně drahé ceny potravin. To si myslím, že tedy - a my už na to upozorňujeme dokonce od předloňského podzimu po volbách, už jsem tady o tom hovořil, a opakovaně, už rok navrhuju tady mimořádný bod - řešení drahých potravin. Opakovaně, a dokonce v minulém volebním období jsme tady navrhli zákon o potravinové bezpečnosti České republiky, zákon SPD, kdy právě mnozí z vás nás tady kritizovali, když jsme říkali, že chceme potravinovou bezpečnost České republiky a varovali jsme před krizemi, které způsobí prostě problémy s cenami potravin v České republice. Tenkrát část z nás, část z vás se nám vysmívala, nám v SPD, mnohá média, ne všechna, tvrdě útočila na SPD zřejmě pod vlivem té nadnárodní lobby těch nadnárodních hypermarketů. Vzpomínám na toho pana Prouzu, předsedu Svazu obchodu a cestovního ruchu, jehož členem jsou právě ty nadnárodní hypermarkety, který tvrdě útočil, protože ten je přímo placen ze zahraničí, že jo, ten je přímo placen těmi nadnárodními řetězci, logicky, platí tam členské poplatky, a nemalé, v tomhletom svazu, takže tvrdě hájil zájmy zahraničních nadnárodních řetězců a šel proti zájmům občanů České republiky. Tvrdě hájil tyhlety nehorázné marže nadnárodních řetězců a tenhleten systém, který tady nastavila mimochodem Evropská unie, tenhleten systém je tady díky Evropský unii. A přestože ten náš návrh zákona prošel Sněmovnou těsně, jestli si pamatujete, tak potom v Senátu - Senát to ale vrátil, v Senátu, kde má většinu Fialova vládní pětikoalice. A potom se lekli poslanci hnutí ANO už toho tlaku a při tom, při té vratce ze Senátu, už to podruhé nepodpořili nám, ten zákon, který podalo SPD. Takže ten zákon spadl pod stůl a výsledkem je to, že Česká republika nemá zajištěnou vlastní potravinovou bezpečnost. Nemá. Jsme závislí na importu. Ale samozřejmě v případě importu i z jiných evropských zemí, tak ty země v prvé řadě budou preferovat svůj trh, který je navíc ještě bohatší. Že jo? Takže samozřejmě nás přeplatí, protože je tam vyšší kupní síla. To znamená, samozřejmě tohleto nemá, tohleto prostě nezbývá než si zajistit vlastní potravinovou bezpečnost v základních potravinách, které lze produkovat na území České republiky.

Já vzpomínám na takové ty nehorázné útoky na SPD, které tady byly v době projednávání toho zákona, že prý Okamura navrhuje, aby v České republice se pěstovaly lanýže. A tyhlety nesmysly si dokonce vymysleli už ti, co tady hájili ty zájmy, zájmy ciziny, a nehájili zájmy občanů České republiky. Jaké lanýže? Kdo měl kdy lanýže a kdo se o to zajímal, tak ví, že v České republice ani pěstovat nejdou, že jo, to už se pokoušeli v celém světě pěstovat někde lanýže a zjistilo se, že to nejde, že to jde jenom v těch několika málo oblastech, Istrie, Itálie, Francie, a to ještě jenom někde, samozřejmě. To znamená, tyhlety nesmysly jsme se tady dočetli, a snad nějaké pomeranče a mandarinky, snad něco tady, že v České republice. Přitom jsme od začátku říkali, že jde o základní potraviny, které lze produkovat na území České republiky. Tak si zase... ale to je prostě politika, to je prostě politický boj, kdy ti lidé, co hájí zájmy ciziny v zahraničí a nikoliv České republiky, což je právě - to jsou exponenti Fialovy vlády, kteří hájí zájmy ciziny na úkor České republiky, tak samozřejmě si tohleto vůbec neuvědomují a je jim to v podstatě úplně jedno, jak se mají řadoví občané v České republice. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP