(22.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

A hlavně, vážení, znovu jsme u ČEZu. Vždyť ti pekaři a ti, kteří tam vyrábí maso, všichni potřebují elektřinu, ne? Tak kdo se diví, že chtějí něco navýšit?

A síla řetězců? Ty si nedělají problém ani s Coca-Colou. Takže nevím, já se v tom nějak moc angažovat nechci, ale to, že je... i ta debata v minulosti, paní ministryně Schillerová, bývalá ministryně, si pamatuje, když jsem se ptal, jak je možné, že někdo koupí jogurt, nevím, za 12 korun a v akci ho prodá za 6? A za 6 korun, není tam DPH, to jsem se jednou ptal odboru na Ministerstvu financí, nikdo mi na to neodpověděl. Je to možné? Přišli jsme o DPH, nepřišli jsme o DPH? Jak to tedy je? Takže nevím. Moc se nechci do toho vracet, já jsem rád tedy, že když už tedy jste prodali půdu cizincům, že jsem prosadil ty zahrádky, takže můžeme klidně asi, lidi, pěstovat. Je to smutné, říkám to s nadsázkou, ale je to peklo.

A možná by se měl pan ministr zemědělství nad tím zamyslet, jakým způsobem prosazovat soběstačnost, když už nám ujel vlak, ano? Kdysi bramborářská velmoc! A zeptejte se, ovoce a všechno, všechno to odešlo, bohužel situace není dobrá a nejsou to naši výrobci, kteří o tom rozhodují, a samozřejmě jsou to ti, kteří to nakupují a dovážejí.

Jak to vypadá? Ještě mám mluvit, paní Schillerová? (Smích v sále.) Můžu tady přečíst inovační strategii nebo mohl bych vyhodnotit programové prohlášení vlády, kdyby chtěli, pan premiér to neudělal... (Smích.)

Ne, já musím pochválit spolupráci s panem Blažkem, že řešíme spolu - a to není sranda - sexuální násilí na ženách, a já doufám, že se tam domluvíme na definici znásilnění. Já jsem to dělal jako premiér - já jsem to nevymyslel, já jsem byl předseda genderové komise. Mimochodem, tam jsme se taky angažovali za asistenční porody, toto je velké téma a bylo by dobré, Táňa Malá to řeší, abychom skutečně tyhle věci jako definice znásilnění, zavedení certifikátů, řešení sexuálního násilí, to jsou věci, které možná bychom se mohli dohodnout, když už se nechcete dohodnout na těch ostatních věcech.

Takže já vás tu nebudu dál terorizovat. Mohl bych tady přečíst pro paní ministryni obrany... tady mám takový materiál... kasárna, jak se to jmenuje? Miroslav Kalousek a dvacet let jeho úřednických politických her? A když paní Černochová mluví o armádě, určitě zapomněla, co tady bylo do roku 2013, ne? A mám tady skvělou diplomku. Jmenuje se to Korupce v Armádě České republiky, diplomová práce, napsal to František Šmíd. A víte, kolik to má stran? Sedmdesát pět, a to asi nechcete. Ne? Dobrá.

Takže já, prosím vás, já už tady bych vás chtěl znovu požádat, pozdravujte pana premiéra, když chce spojit tuhle společnost. On říkal, že já to rozděluji... nerozděluji. Já jsem sice ten hrdý populista, on populista není, protože nemá rád důchodce, ale mohl by udělat to gesto. Fakt, 19 miliard je směšné, tak to zastavte a zkuste s námi se normálně bavit, no? Ale když nebude slavný pan premiér, tak já poprvé v životě snad půjdu demonstrovat a přesvědčíme nového pana prezidenta, že vám dá do toho veto. Tak to je všechno, děkuji. (Potlesk v sále, volání poslanců.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Já jsem mezitím zagongoval a přistoupíme nyní ke stanovení pořadu 55. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce. Ano, já vás odhlásím za chviličku.

Jenom přečtu omluvy: pan Jiří Carbol od 2.1 hodiny do 9. hodiny ze zdravotních důvodů, paní poslankyně Lenka Dražilová od 7 hodin do 9 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Milan Feranec od 22 do 9 ze zdravotních důvodů, paní poslankyně Mračková Vildumetzová od 18.10 do 22 a poté od 22.40 do 1 hodiny z rodinných důvodů, paní poslankyně Helena Válková od 20 do 1 hodiny ze zdravotních důvodů a pan ministr Balaš od 20.30 do 9 bez udání důvodu. (Ozývá se ťukání kartami.)

Ano, rozumím. V tuto chvíli vás odhlašuji všechny a prosím, abyste se přihlásili.

A připomínám, že podle § 54 odst. 7 zákona o jednacím řádu rozhodne Sněmovna pouze o pořadu uvedeném v žádosti. Nelze navrhnout žádnou změnu ani doplnění pořadu a rovněž tak nelze rozšiřovat schválený pořad.

 

A nyní tedy budeme hlasovat o celém návrhu pořadu 55. schůze Poslanecké sněmovny tak, jak byl písemně předložen. Vidím, že už všichni jsou zde.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 24, přihlášeno 149, pro bylo 88, proti bylo 60. Výsledek: přijato.

 

Pořad schůze tedy byl schválen.

 


Posouzení podmínek pro projednání ST 392 ve zkráceném jednání

Nyní přistoupíme tedy k jedinému bodu pořadu, nicméně před projednáváním vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony... (Hluk v sále neustává.)

Prosím všechny, aby se ztišili. Děkuji mockrát.

Jedná se o sněmovní tisk 392, zkrácené jednání, měli bychom podle § 99 odst. 5 posoudit, zda jsou podmínky pro projednání zmíněného návrhu zákona ve zkráceném jednání, a já tímto otevírám rozpravu. Vidím, že je zde už celá řada přihlášených. Jsme v obecné rozpravě, jsme v rozpravě o zkráceném jednání, abych byl přesný, a jako první je přihlášen pan poslanec Radek Koten. Já ho tedy prosím, aby se ujal slova. Máte slovo.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji, pane předsedající. Koukám, že tady máme nyní poněkud větší účast, takže zdravím i ctěné kolegy. (Hluk v sále.)

Stav legislativní nouze, je to tedy ustanovení § 99 jednacího řádu Poslanecké sněmovny, je možno vyhlásit za mimořádných okolností, kdy jsou zásadním způsobem ohrožena základní práva a svobody občanů nebo bezpečnost státu nebo kdy státu hrozí značné hospodářské škody. (Řečník se odmlčí, otáčí se vpravo.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP