(21.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

A já jsem strašně zvědavý na tu gigafactory, kterou my jsme řešili, ale Volkswagen stále váhá. Ne? Já nevím. Pokud se všichni zbláznili, skončí spalovací motory, budou jenom elektroauta a Čína to vyrobí za půlku, a ještě má lithium, tak jak to může dopadnout? Asi jak s těmi rouškami a s vakcínami. Teda vakcínami ne, naštěstí, ale s rouškami. Pan Breton říkal, že pokud se to stane, hrozí tady, že přijde o práci 600 000 lidí v evropském automobilovém průmyslu a pro lidi asi auto už bude luxus. Navýšení emisních cílů pro naši zemi skoro o 100 %, pro oblasti, jako je zemědělství, ale i průmysl nebo stavebnictví. Takže tato vláda to vyjednala v uvozovkách výborně a to není diktát z Bruselu, to je vyjednání českým předsednictvím. Já nevím, proč jsme byli takoví servilní, nebo jak je to vůbec možné? Vždyť europoslanci za ODS nikdy tohle nepodporovali. A samozřejmě, vyšší emisní cíle pro zemědělce znamená pro ně vyšší náklady. To se logicky promítne na cenách pro spotřebitele. Na sklonku potravinové krize, kdy jen v posledním měsíci vzrostly ceny zemědělských výrobků o 3 %, je to vskutku výborná zpráva pro lidi. Tři tečky.

Emisní povolenky. Česká republika dohodla v Bruselu nejhorší podmínky, které mohly být, a lidé kvůli českému počínání v Bruselu v rámci českého předsednictví zchudnou. Většina tepláren v Česku chystá kvůli rostoucím nákladům od příštího roku zdražování, mnohdy půjde o dvojnásobek. Pozastavení obchodování s emisními povolenkami by mohlo snížit ceny vytápění pro domácnosti od 6 do 15 %. České předsednictví pod vládou Petra Fialy ale dohodlo pravý opak. Systém nejen že nezastavilo, ale rozšířili ho na další oblasti včetně vytápění budov. Ano, takže budeme platit i emise za budovy. To znamená, že je to určitá ekologická daň. Teď to platí průmysl a všichni, kteří mají emise, a teď to budou platit i občané nebo ti, kteří mají budovy, domy. V praxi to bude tak, že distributoři energií, plynu a jiných fosilních paliv budou muset nakupovat emisní povolenky a to se samozřejmě lidem promítne na jejich fakturách elektřiny. Je to moc i pro zelený Evropský parlament, který po českém předsednictví chtěl, aby udělalo výjimku pro domácnosti, protože i ten se bojí nedozírných sociálních dopadů, ale toho se naše vláda nebojí. A to ani nezmiňuji fakt, že systém emisních povolenek české předsednictví uvalilo na distributory pohonných hmot v dopravě. Některé země chtěly vyjmout alespoň osobní dopravu ze systému, narazily ale u českého zeleného předsednictví. To je fakt neuvěřitelné. Takže další zdražení pro lidi, kteří budou jezdit s obyčejnými auty na benzin a naftu. Jde navíc pouze o špičku ledovce. Dále rozhodlo Česko v Bruselu o překotném rušení bezplatných povolenek našemu průmyslu a nahrazení ho uhlíkovou daní na hranicích. No to jsem zvědav, jak tohle může fungovat. Tato uhlíková daň má fungovat tak, že by podle úředníků zdražila výrobky firem ze třetích zemí, které ho nevyrobily dostatečně ekologicky. A kdo to bude posuzovat? Já jsem zažil ty debaty, o to víc, že když si vezmeme takovou Čínu, obchodní bilance České republiky s Čínou je, že vyvážíme 10 a dovážíme 100, 1 : 10. Jedině Německo mělo pozitivní obchodní bilanci z celé Evropy - i vůči Spojeným státům, i vůči Číně, takže fantasmagorie. A já se ptám, jak to budeme kontrolovat? Ano, tady je to napsané, kolik například čínská firma vytvořila při výrobě emisí. Ta nám určitě dá správná čísla, s tím mám dobré zkušenosti, a nic si nebude přikrášlovat. Navíc kdo zabrání čínské vládě na nás uvalit v reakci podobná cla? Úplně postavené na hlavu.

Takže 8 % emisí Evropy - zachráníme planetu? Zničíme průmysl a za tři sta let si Číňané budou říkat: Kam jdeš na dovolenou? No, já jdu, tam je takový poloostrov Asie, který se jmenuje Evropa, tam už není průmysl, tam jsou jenom turistická centra, nějaké památky a tam půjdu. Za 300 milionů let. A v pražské zoologické nebude panda, jak jsme chtěli. Tam bude poslední české prase možná, protože taky to tak vypadá, že už nebudeme jíst ani vepřové, už budeme podle nové generace Bruselu jíst larvy - ani kuře, ani hovězí, krávy mají taky emise. Peklo! Takže tohle je budoucnost Evropy. Šílené. To není jenom náš názor, hnutí ANO. Můžete si přečíst, jak před rokem hlasoval o Green Dealu český Senát, ve kterém sedí většina z vládní koalice. Zazněla úplně stejná kritika. Český Senát kritizoval stejně jak my. Ale já nechápu, proč jim nevadí, že tyto návrhy, kdy oni byli proti a my taky, že česká vláda na úrovni EU vyjednala - já nevím, jestli tam nechodili, nebo co tam dělali.

Takže české předsednictví nevyřešilo energetickou krizi. Ty nápady, prosím vás, jak se společně bude něco kupovat - já bych to chtěl vidět. Já jsem zažil boj o vakcíny, jak nás zařízla Angela s Kurzem, když jsme chtěli rozdělovat vakcíny, když nebyly, ale jsme je potřebovali, jak jsme to chtěli rozdělovat podle počtu obyvatel, to si pamatuju. Takže ta solidarita je - ano - často na tiskovkách, ale v realitě? Pan premiér nám sliboval evropské rozhodnutí k zastropování cen, hlavně tedy plynu. Jsme viděli pana Síkelu, jak jezdil do Bruselu a zpět se slovy: Příště se už určitě dohodneme. Zkrátka se nedohodli, ale dobrý. Tak říkám, že tato vláda má neskutečné štěstí. A fajn, určitě ten nájem LNG, co udělal ČEZ, je dobře. A jak jsem říkal, je potřeba budovat ČEZ, vykoupit ho a na tom stavět celkově strategii státu v energetice.

Potom přišlo české předsednictví, že zastropuje plyn. Jasně, 180 euro na megawatthodinu, ale bylo to o 100 % vyšší než průměrné ceny před lety, takže ve finále zkrátka nic moc. Jestli je to úspěch? My si myslíme, že není. Fungování energetického trhu - vždycky jsem fascinován, jak tady někdo tvrdí, jak my si určujeme, jaký plyn sem teče. Nic neurčujeme, prosím vás. Ten plyn, co sem teče, o tom rozhodují Němci, a samozřejmě ti distributoři. Innogy, mimochodem, víte, co je Innogy, vážení občané? To je bývalá část státní podnik Transgas. Toho času patří maďarskému státu, má 40 % distribuce plynu v Čechách, nepatří nám, bohužel. Takže oni si rozhodují, jak nakupují, co nakupují, a stejně je to s rafineriemi. Teď jsem četl, že Polsko už nebere ruskou ropu, ale našim rafineriím tak můžeme akorát tady něco doporučit na zeď, ony si i tak udělají, co chtějí. A samozřejmě o čem se málo mluví, je o kšeftech na Ukrajině. To jsou kšefty - zbraně, pohonné hmoty... O tom se nepíše, o tom se nemluví, ale je to hustý.

Pan premiér to nechal všechno na svém ministrovi. Němci připravili plán podpory lidí a firem v hodnotě 200 miliard euro, takže samozřejmě naše firmy budou mít konkurenční nevýhodu. Bohužel předsednictví nepřišlo s žádnou českou iniciativou a nijak jsme se nezapsali do historie, a přitom jsme mohli, protože samozřejmě i v kontextu toho, že Česká republika byla vlastně první, která pomáhala Ukrajině, tak to mohla využít, tuhle pozici, v rámci předsednictví i na nějakou významnější iniciativu, a taky aby z toho něco vypadlo pro nás, aspoň ta miliarda euro nebo aspoň to, co jsme zaplatili. Je to normální, takhle to funguje. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP