(18.10 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

"Pro pobírání starobního důchodu musí být splněny tyto podmínky: splnění doby pojištění a dosažení důchodového věku. Řádný starobní důchod - řádný starobní důchod je upraven § 26 zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění. Nejenže dochází postupně ke zvyšování věkové hranice pro odchod do starobního důchodu, navyšuje se však i potřebná doba pojištění. Potřebná doba pojištění byla před rokem 2010 25 let. Navyšuje se postupně." Navyšuje se postupně, takže zatímco potřebná doba pojištění byla před rokem 2010 25 let, dneska je to 35 let. "V literatuře a tisku můžeme někdy naleznout slovní spojení první důchodová reforma, která proběhla v roce 2010. Ta souvisela s postupným zvyšováním potřebné doby pojištění a postupným zvyšováním věku odchodu do starobního důchodu."

Pojďme se podívat, co to je předčasný starobní důchod. "Občan si může zažádat o starobní důchod ještě před dosažením důchodového věku, je mu však snížena výše důchodu procentní výměrou. Výše procentního snížení závisí na věku, kdy občan žádá o předčasný důchod. Předčasný starobní důchod je upraven § 31 zákona o důchodovém pojištění. Nárok na předčasný starobní důchod má každý, kdo získal potřebnou dobu pojištění pro odchod do řádného starobního důchodu a do řádného starobního důchodu musí být tři roky, pokud jeho důchodový věk je nižší než 63 let, pět roků, pokud jeho důchodový věk činí alespoň 63 let a dosáhl věku alespoň 60 let. Poslední podmínkou předčasného starobního důchodu je ta, že ten, kdo pobírá předčasný starobní důchod, nemůže po dosažení důchodového věku zažádat o řádný starobní důchod.

Předdůchod - důležité je zmínit rozdíl mezi předčasným starobním důchodem a předdůchodem. Mohlo by se zdát, že se jedná o synonyma, mezi těmito pojmy je ale rozdíl. Předčasný starobní důchod je dávka důchodového pojištění, kterou vyplácí stát, blíže k němu viz kapitola 3.1.2. Naproti tomu předdůchod je možnost čerpat peníze z investičního fondu, uložené v druhém pilíři důchodového systému. Čerpat finance z fondu lze až pět let před dosažením řádného důchodového věku. Informace o možnosti čerpat předdůchod podává konkrétní penzijní společnost, u které má pojištěnec uzavřenou smlouvu.

Výpočet starobního důchodu - starobní důchod se vypočítává vztahem dvou složek následovně: NPD = ZV + PV. Základní výměra pro rok 2019 činí 3 270 korun, ta je pro každého důchodce stejná. Procentní výměra je naopak pro každého důchodce rozdílná a je odvozena od doby pojištění, účasti či neúčasti ve druhém pilíři, výpočtem základu. Vztah lze opět uvést do rovnice: PV = ZPVZ * VZ." Legenda k rovnicím: NPD znamená nově přiznaný důchod, ZV znamená základní výměra důchodu, PV = procentní výměra důchodu, ZPVZ = základní procento výpočtového základu a VZ znamená výpočtový základ. "Výpočtový základ je konstruován: příjmy od roku 1986 přepočteny dle koeficientu nárůstu všeobecného vyměřovacího základu. Ověřovací, vyměřovací základ, upravuje se pomocí redukčních hranic, a výpočtový základ: příjmy od roku 1986 ty jsou přepočteny dle koeficientu nárůstu všeobecného vyměřovacího základu. Z těchto příjmů vzniká osobní vyměřovací základ, který je upraven pomocí redukčních hranic. Z těchto operací vzniká výpočtový základ. Koeficienty nárůstu stanovilo Ministerstvo práce a sociálních věcí pomocí vyhlášek pro každý rok zvlášť. Osobní vyměřovací základ je určen průměrem ročních vyměřovacích základů. Důležité pro výpočet starobního důchodu je ještě stanovení redukční hranice. Redukční hranice určuje, kolik procent z příjmu se započítává do výpočtového základu." Redukční hranice pro rok 2019 je určena: pakliže je částka méně než 14 388 korun, procenta započítaná v důchodu jsou 100 %. Pakliže je částka 14 388 korun až 130 796 korun, procenta započtená do důchodu jsou 26 %, a pakliže je částka více než 130 796 korun, je procento započítané do důchodu 0.

Krácení předčasného starobního důchodu - základní výměra předčasného starobního důchodu je stejná jako u řádného starobního důchodu, avšak dochází ke krácení procentní výměry. V případech, že si budoucí důchodce žádá o předčasný starobní důchod dříve než před 360 dny před řádným starobním důchodem, je krácení navyšováno. Procentní výměra předčasného starobního důchodu se snižuje za každých započatých 90 kalendářních dnů ode dne, kdy je předčasný starobní důchod přiznán." Počet dnů do řádného starobního důchodu, pakliže je 360 dnů a méně, snížení procentní výměry za každých 90 dnů je o 3,6 %. Pakliže je počet dnů do řádného starobního důchodu 361 dnů až 720 dnů, je snížení procentní výměry za každých 90 dnů o 1,2 %, a pakliže je počet dnů do řádného starobního důchodu více než 721 dnů, je snížení procentní výměry za každých 90 dnů o 1,5 %. Jednotlivé počty dnů se sčítají. Například žadatel si žádá o předčasný důchod o 990 dnů dříve, v takovém případě bude snížení činit 12,9 %, protože 4x započteno 90 dnů se sazbou 0,9 % + 4x započteno 90 kalendářních dnů se sazbou 1,2 % + 3x započteno 90 kalendářních dnů se sazbou 1,5 %.

Valorizace důchodů - valorizací rozumíme zvyšování důchodů. Její podmínky stanovuje zákon o důchodovém pojištění, přičemž konkrétní částka se určuje nařízením vlády. Důchody jsou navyšovány buď pravidelně, zpravidla v lednu, nebo mimořádně, například inflace dosáhne 5 %. Navýšení důchodu se týká vždy všech druhů důchodů, které byly přiznány do 31. prosince předchozího kalendářního roku. Důchod je navýšen ke dni lednové splátky důchodu, každému důchodci tedy jiný den.

Zvláštní příspěvky po dosažení určitého věku. Občané, kteří se dožijí 85 let, zákon přiznává automatické navýšení procentní výměry finančním příspěvkem 1 000 korun, který je určen k pokrytí zvýšených..." Pardon. "Důchod je navýšen ke dni lednové splátky důchodu, ke každému důchodci tedy jiný." Každému důchodci tedy jiný den.

"Zvláštní příspěvky po dosažení určitého věku - občanům, kteří se dožijí 85 let, zákon přiznává automatické navýšení procentní výměry finančním příspěvkem 1 000 korun, který je určen k pokrytí zvýšených životních nákladů spojených s vysokým věkem. Občanům, kteří dosáhnou věk 100 let, je přidáno 2 000 korun. K 3. 12. 2018 - 438 důchodců, kteří dosáhli 100 let. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP