(19.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Také tady vidíme kritiku, jak jinak, protože kalkulačka penzí, kterou tehdy zveřejnilo Ministerstvo práce a sociálních věcí, neukazovala, jaký bude za několik let důchod. No a byla konstruovaná tak, že díky vysokým výnosům vychází pro většinu lidí příznivěji vstup do penzijních fondů. To tam nastavil pan Kalousek tedy zřejmě nějak, nebo jak to tam bylo? To přece naopak je přesně jinak, protože tady výhodnost, konstruovaná kalkulačka příznivěji - a co to riziko, o kterém jsem hovořil? Na to už se tam evidentně zapomnělo.

Takže tenkrát do té diskuse vstoupil také aktivně bývalý prezident republiky, byl to Klaus. Prezident konstatoval, že jsou všichni, včetně odborné veřejnosti, překvapeni a zaskočeni rychlostí vyhlášení reformních záměrů a stejně tak detaily navrhovaného systému, které byly zformulovány, aniž by proběhla na jakémkoli relevantním fóru, tedy i v médiích, seriózní debata o základních myšlenkových východiscích reformy.

Takže tady bylo vidět, jak to bylo tehdy ušité horkou jehlou. Ostatně to byl ten průvodní jev té vlády ODS a TOP 09 tenkrát s Věcmi veřejnými. Reformou s velkým R by podle tehdejšího prezidenta Klause bylo sdělení, že se dosavadní systém nemůže udržet a že se na jeho změnu musí začít všichni co nejvíce připravovat. Tehdy Klaus řekl - a zase znovu říkám, já neříkám, že s tím souhlasíme, já jen cituji tu situaci, která tady byla, aby nikdo nepodsouval, že to snad kopíruje nápady SPD. To ne, to jsem neřekl. Klaus tehdy řekl, že musí být jasně řečeno, že státem vyplácený důchod má znamenat jen základní zabezpečení člověka na stáří a že všechno navíc bude jedině na jeho svobodné a dobrovolné volbě, s různými variantami státní podpory penzijních schémat. Zabezpečovací základní důchod by měl být maximálně rovný, tedy v podstatě solidární, nikoli zásluhový. Tady s čím určitě lze souhlasit je, že ten státem vyplácený důchod má znamenat to základní zabezpečení člověka. Ale tady samozřejmě už je potřeba si upřesnit, v jaké míře to má být. A tady už se podle mě můžeme značně rozcházet. Protože my říkáme, že ten základní důchod by měl být na úrovni minimální mzdy, při splnění zákonných podmínek. Ostatně v tomto smyslu SPD už podalo návrh zákona, a vy ho tady blokujete, kdy my říkáme, že základní důstojný důchod by měl být na úrovni minimální mzdy pro ty, co splní základní zákonné podmínky, tedy to jsou odpracované roky, věk, případně zdravotní postižení, a od té částky zásluhově. Přičemž samozřejmě nepřizpůsobiví by nedostali nic, podle toho záměru SPD.

Kdyby to bylo takto koncipované, tak samozřejmě ta vyjádření jsou určitě přijatelná, ale nevím, jak to tenkrát tehdejší prezident Klaus vlastně myslel. V jaké výši má být to základní zabezpečení. To také mohl myslet tak, třeba že to bude 10 000 měsíčně. To by samozřejmě bylo neadekvátní, to je jasné.

Tehdejší prezident Klaus ještě k tomu, co tady navrhovala ta Nečasova vláda, tedy vláda ODS, TOP 09 s Věcmi veřejnými tenkrát, prezident upozorňuje, že větší bohatství lidské společnosti v budoucnu povede k tomu, že i nižší relevantní podíl bude znamenat sumu peněz, a co si za ně lze koupit, která je pro dnešního důchodce málo představitelná. Bude asi něco takového, říká, jaký je dnes rozdíl mezi minimálním důchodem v Albánii a USA. Hm. To je dobrá zpráva pro budoucí důchodce. Měla by to být i brzda proti panice politiků, že jsme tu (nesrozumitelné) zmeškali. Něco takového jako rozdíl mezi Albánií. No tak určitě s Albánií bychom se neradi srovnávali, to je pochopitelné.

Prezident Klaus tehdy kritizoval i spojování důchodové reformy se zvýšením DPH. Vládou prosazené zvýšení DPH je přílepkem k důchodové reformě. Představuje čistý příjem pro stát a čistý výdaj pro občany, protože se promítne do vyšších cen zboží, které budou občané platit. Exprezident Klaus k tomu říká, že i to je možný projekt a měl by takto být vysvětlován a neměl by být schováván za důchodovou reformu. Právě teď zvýšit daně jistým typem sdělení o důchodové reformě - teď cituji exprezidenta Klause z roku 2011, toto vyjádření - s jistým typem sdělení o důchodové reformě, respektive to sdělení o důchodové nereformě, je to sdělení, že se stát jen dále snaží navzdory demokratickým trendům v posledním desetiletí udržet dosavadní, byť velmi mírně modifikovaný model. Začnu-li důchodovou reformu tím, že zvýším daně, dávám jasný signál - něco vám vezmu, ale pak se mnou můžete i nadále v téměř neztenčené míře počítat.

Takže teď tady pořád ještě budu citovat tehdejší vyjádření exprezidenta Klause k tomu asociálnímu návrhu té vlády ODS a TOP 09, kdy tedy tady říká, to je prostě zajímavé, že důchodový systém se ocitl před dilematem - buď bude třeba radikálně zvýšit daně a platby na důchodový účet, čili razantně zvýšit platby od nedůchodců, nebo každému důrazně říci, že důchody budou v budoucnu proti platům a mzdám nižší než dosud. Prezident preferuje druhou možnost a volá po individuální odpovědnosti za vlastní osud ve stáří. Tak s tím rozhodně úplně nesouhlasím.

To je zajímavé, jak všichni tito politici, kteří jsou z ODS a TOP 09 a takhle, úplně zapomínají na podporu pracujících rodin. To je přece stabilizační prvek. To má být rozhodně z pohledu SPD, a v každé rozumné zemi to tak dělají, to má být ten stabilizační prvek, mít více dětí z pracujících rodin, tím se samozřejmě zásadně posílí ta udržitelnost toho důchodového systému. Toho průběžně financovaného důchodového systému. Ty děti dospějí, se stanou dospělými, jdou pracovat a samozřejmě ty odvody potom se zvyšují do toho systému.

To opravdu jako s tím nemohu souhlasit, že tady Fialova vláda, a tady vidíme, že to tak vidí i někteří další, prostě vidí model jenom v tom, zvýšit daně, to jsem ostatně říkal, jak ten poradce Fialovy vlády Petr Janský říká, že prostě podporujete imigraci, to jste nám ukázali na těch Ukrajincích, my jsme s tím nesouhlasili. Samozřejmě že se vám to vymklo z rukou, lidi si stěžují, prostě je tady je taková ukrajinizace, že lidi už opravdu toho mají dost, a říkám to na rovinu. My to říkáme na rovinu, tak jak to je. Nebo tady tvrdí ten váš poradce - takže imigrace, (nesrozumitelné) v zahraničí, a potom zvyšovat daně, nebo snižovat důchody. No taky vy jste udělali a snižovat důchody. Takže to samozřejmě pro nás je nepřijatelné. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP