(14.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Tahle skupina lidí tu pomoc a ty peníze skutečně potřebuje. A žádné porovnávání průměru tu přece neplatí. Tihle lidé musí zaplatit nájem, jídlo, vodu, teplo, elektřinu. A tady výše cen kašle na vaše průměry, je prostě vysoká a roste dál. Vláda pětikoalice - ODS, Pirátů, TOP 09, STAN a KDU-ČSL - místo snižování cen, namísto rychlé ekonomické pomoci nejzranitelnějším, tedy rodinám, invalidům či starým lidem, jim naopak peníze bere, aby mohla rozhazovat jinde.

Vážené dámy a pánové, pochopím výkřiky nějakých pomatených provládních aktivistů. Ale vy, vládní poslanci, se snad přece potkáváte, doufám, i s reálnými lidmi z ulice. Tak prosím nepomáhejte vaší vládě ničit tuto zemi. Nepomáhejte této vládě ožebračovat ty nejzranitelnější, ty, kteří si nemohou sami pomoci.

Vy tady argumentujete dneska, a už jsem to slyšel i teď průběžně v uplynulé době, na základě toho, že jste tady předložili ten návrh, kterým chcete okrást plošně o slíbenou valorizaci důchodů téměř 3 miliony občanů České republiky, tak říkáte, že je v pořádku, když to tady tlačíte ve stavu takzvané legislativní nouze, a argumentujete tím, že prý hrozí značné hospodářské škody - které jste ale způsobili vy sami, vaše Fialova vláda. A teď si chcete jako obětní beránky vzít téměř 3 miliony příjemců důchodů a vzít jim peníze. No to ale není pravda a tento moment samozřejmě podrobněji rozeberu.

Jaký je současný stav roční činnosti Fialovy vlády? No, rok a čtvrt. Rok a čtvrt jste u vlády. Dostatečně dlouhá doba. Již milion českých občanů žije kvůli Fialově vládě pod hranicí chudoby. Jejich počet výrazně vzrostl za dobu současné Fialovy vlády, za dobu působení současné Fialovy vlády. Pokles reálných mezd je v České republice nejvýraznější ze všech členských států Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, OECD, když to shrnu, tak v podstatě ze všech evropských států. Zvýšení minimální mzdy a základní složky důchodů je prostě pro SPD naprosto nedostatečné. Takže vy chcete důchodce okrást, my jim chceme naopak přidávat. Zásadní rozdíl mezi programem vládní pětikoalice Petra Fialy a SPD.

Dle údajů pravidelné zprávy Evropské sítě proti chudobě žije již milion českých občanů pod hranicí chudoby a další milion je pak chudobou ohrožen. Čeští občané chudnou ještě rychleji, než je průměr v Evropské unii. V Evropské unii se v posledních letech rychle prohlubují mnohé ukazatele bídy, jako je například bezdomovectví a tak dále. Počet českých domácností s příjmem pod hranicí chudoby vzrostl během Fialovy vlády z 9 % v průběhu roku 2021 na současných 17 %. V exekuci je přibližně 9 % občanů z celkové populace, v některých chudších regionech jde dokonce až o 16 %. Takže toto jsou výsledky Fialovy vlády. Ten, kdo tady uvádí Českou republiku, a uvedl jste ji do značných hospodářských škod pro všechny občany, jste právě vy - premiér Petr Fiala a vládní pětikoalice ODS, TOP 09, STAN, Pirátů a KDU-ČSL.

Tady bych snad jenom odbočil a připomenu, že za SPD už tady leží, už z minulého volební období mimochodem, ale v tomto volebním období jsme to podali znovu, tak tady leží náš návrh zákona na zestátnění exekutorů, ale tomu brání jak poslanci hnutí ANO, tak poslanci vládní pětikoalice. Hnutí SPD je jedinou stranou v parlamentu, která chce zestátnění exekutorů.

Ale pojďme zpátky ke zprávě Evropské sítě proti chudobě. Zmíněná zpráva dále uvádí, že celých 25 % českých domácností si nemůže dovolit bez zadlužení náhlý výdaj kolem 10 000 korun. Průměrná česká domácnost vydává cirka 48 % svých příjmů na bydlení a potraviny, u nízkopříjmových domácností jde pak až o plných 70 % jejich příjmů. To je výsledek! To je výsledek vládnutí Fialovy vládní pětikoalice. Odpovědnost za tento stav nese jednoznačně vláda pětikoalice premiéra Petra Fialy z ODS, která na jedné straně svou nekompetentní politikou přímo způsobuje zdražování všech základních životních nákladů a potřeb a na straně druhé odmítá jakkoliv pomoci občanům se zmírněním dopadů toho zdražování. Ale nejenom že vy odmítáte pomoct občanům a podpořit je, ale vy je dokonce chcete okrást o peníze, které dokonce ze zákona mají garantovány, co se týče té valorizace důchodů. Chcete tady účelově retroaktivně měnit zákon.

Důsledkem škodlivé politiky české Fialovy vlády je i to, že naši pracující občané čelí nejvyššímu meziročnímu poklesu reálných mezd, a to o minus 8,9 %, mezi zeměmi sdruženými v Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, OECD, tedy jsou tam v podstatě všechny evropské země a i mnoho mimoevropských zemí. A za této situace, v době, kdy guvernér České národní banky prognózuje další vysokou inflaci, se Fialova vláda mimochodem rozhodla zvýšit minimální mzdu o pouhých 6,8 % a základní složku důchodů jen o 140 korun. Ale to hovořím o situaci před několika týdny.

Míra asociálnosti a neschopnosti Fialovy vlády nemá v moderních českých dějinách obdoby. A hnutí SPD bude nadále z opozice využívat všech politických možností, aby škodlivé působení Fialovy vlády skončilo. Téměř třetina Čechů aktuálně žije s rostoucími dluhy nebo jen s minimální finanční rezervou. Lidé se propadají do chudoby kvůli Fialově vládě. Téměř třetina Čechů aktuálně žije pouze už s takovou finanční rezervou, která nepokryje ani jejich průměrné měsíční životní náklady. Každá desátá česká domácnost pak kvůli Fialově vládě žije zcela bez rezerv, přičemž v nedávné minulosti řada z nich část vydělaných peněz dokázala ještě ušetřit. Vyplývá to z aktuálních výsledků indexu finančního zdraví Čechů. Toto šetření provedl Sociologický ústav Akademie věd, portál Evropa v datech a Česká spořitelna. Dle tohoto indexu 57 % domácností vychází se svým rozpočtem jen s obtížemi. Nejvíce znepokojující na výstupech průzkumu je to, že dvě třetiny z domácností, které si dnes nedokážou tvořit žádnou finanční rezervu, deklarují, že donedávna toho byly schopny. Je evidentní, že hlavními příčinami této sociální krize je pokles reálných příjmů a značný nárůst cen všech základních životních nákladů a potřeb. Jde o tristní vizitku a odpovědnost vlády Petra Fialy z ODS, která toto zdražování částečně způsobila, ale hlavně za to může tím, že proti němu nechce a nedokáže efektivně bojovat na rozdíl od všech evropských zemí, anebo alespoň občanům pomoci s jeho drtivými dopady. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP