(9.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Opravdu poprosím o dodržování času. A nyní pan poslanec Milan Brázdil, připraví se paní poslankyně Peštová. Prosím.

 

Poslanec Milan Brázdil: Ještě ve své faktické bych znovu ještě rád reagoval na kolegyni Balaštíkovou v té kritice. Dámy a pánové, všimli jste si i minule, i dnes, že tady není žádná televize, lépe řečeno, ta Česká? Všimli jste si, že minule o tom, co jsme tu projednávali, nebylo v televizi téměř, v té České, ani ň? Tak my jednáme, vlastně oni, oni by pravděpodobně měli objektivně informovat, oni to nedělají. Oni nechtějí slyšet tu zpětnou vazbu, žijí si tam, dělají si, co chtějí. A jenom jsem chtěl upozornit, tak toto je, to je ta objektivita, to je to, jak se chová veřejnoprávní médium v momentě, kdy projednáváme ji samotnou. To je špatně! Takhle se Česká televize rozhodně chovat nemá a doufám, že do budoucna nebude.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. To byl pan poslanec Brázdil a nyní paní poslankyně Berenika Peštová, připraví se paní poslankyně Margita Balaštíková. Stále jsme ve faktických. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já bych chtěla zareagovat na oba své předřečníky, jak pana poslance Jakoba, prostřednictvím paní předsedající, tak paní poslankyni Novákovou, prostřednictvím paní předsedající. No, tato schůze, nebo respektive o České televizi a Českém rozhlasu už je to třetí mimořádná schůze, pokud se nepletu, myslím si, že se nepletu. Takže jestliže vám o to tak šlo a nechcete nás v uvozovkách vydírat, jak jste říkali, protože vydírat to přece není, tak proč jste do této mimořádné schůze nedali ty dvě zprávy a nepředřadili je tomuto bodu? Proč to necháváte ex post? Když tedy jste chtěli uklidnit opozici, mohli jste ty dvě zprávy dát a předřadit, ty by byly schváleny, a potom jste mohli přejít k tomuto bodu. A byla by to taktéž mimořádná schůze. Proč ty zprávy jsou vždycky až mimo? Protože to je to vydírání právě.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Nyní paní poslankyně Margita Balaštíková a připraví se pan poslanec Juchelka. Prosím.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Já bych chtěla zareagovat na svoji předřečnici, paní poslankyní Novákovou, prostřednictvím vás, paní předsedající. Paní kolegyně, kdyby to tedy tak bylo, tak to odložíme a přijmete třeba i ten můj návrh, že to budeme financovat ze státního rozpočtu, vážeme to na HDP, tím pádem nemá nikdo z České televize důvod jakkoliv politiky ovlivňovat, protože podle toho, jak se bude téhle zemi dařit, tak budou bobánci financováni. Pan ministr by mohl udělat analýzu, kolik se ušetří peněz tím, že se nebudou vybírat poplatky. Můžeme to nějakým způsobem zakomponovat, budeme o tom mluvit otevřeně, budeme dělat to, co vy říkáte, že děláme, že se transparentně domlouváme, a bude klid. Ale tak to není! A jenom pro vás, prosím vás, odpovědi na stížnosti - nad tím bych se opravdu pousmála. A podívejte se, každou chvíli běží nějaké sledování na Seznamu, čemu lidi věří, co si lidi myslí. Té České televizi dneska věří míň lidí než této vládě. To je docela smutné. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní pan poslanec Aleš Juchelka.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já také děkuji. Já budu hovořit ke své ctěné kolegyni, vaším prostřednictvím, Nině Novákové. Tak za prvé, pokud by to takhle mělo být, tak já bych moc prosil, abyste otočili tedy to projednávání této novely zákona s těmi zprávami o činnosti České televize. Nejdříve schvalme je a potom se vraťme k tomuto zákonu, aby to nebylo samozřejmě takhle podezřelé. To je úplně jakoby jasné. Nový zákon o České televizi, ta velká novela zákona o České televizi, kde může být samozřejmě zahrnuta i tady tato malá novela, tak ta určitě bude v tomto volebním období, to je veřejný slib pana ministra Baxy a už se to určitě na ministerstvu píše. A my jsme k tomu také přizváni, i když jsme neměli jedinou schůzku, ale pan ministr Baxa říkal, že k tomu budeme přizváni a že se týká toho zpolitizování.

Bohužel jediný, kdo tady zpolitizoval Radu České televize, tak byla vládní koalice. Bohužel je to tak. Bylo to před několika měsíci, kdy jste Radu České televize zpolitizovali tím, že jste volili aklamací nové radní České televize. Že se vám prostě dvakrát nepovedla tajná volba, a proto jste se rozhodli hlasovat veřejně o personáliích do Rady České televize, a tím jste už tu Radu České televize bohužel zpolitizovali, protože celá opozice odešla a bylo jasné, jak to dopadne a že to jsou vaši kandidáti, kteří byli napotřetí navoleni bohužel vládní koalicí, a tím pádem jste už zpolitizovali Radu České televize.

Pokud tedy máte ty bohulibé úmysly, tak já bych to otočil a navrhuji procedurální hlasování. A to takové, že bychom přerušili projednávání této novely zákona o České televizi a o Českém rozhlase do doby, než budou schváleny dvě zprávy o činnosti České televize. Prosím, paní předsedající, nechte hlasovat.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Jenom tedy si poznamenávám váš návrh... do doby, než budou schváleny obě zprávy. Znělo to tak? A protinávrh pan poslanec Lacina. Prosím.

 

Poslanec Jan Lacina: Vážení kolegové, dovolte, abych se také vyjádřil k tomuto projednávanému tisku číslo 263 a učinil protinávrh, abychom přerušili toto projednávání do 10 hodin přesně. Děkuji pěkně.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Takže protinávrh do 10 hodin dnes. Je to tak? A pan poslanec Letocha chce také protinávrh.

 

Poslanec Petr Letocha: Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi přednést také protinávrh k tomuto návrhu na přerušení projednávaného bodu s názvem novela zákona o České televizi a o Českém rozhlase, sněmovní tisk 263, a to podle zákona o jednacím řádu. Můj protinávrh zní přerušit tuto schůzi do dnešního dne 8. března 9 hodin 53 minut. Děkuju a prosím, abyste nechali o mém procedurálním, respektive protinávrhu hlasovat.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Je to zcela jasné, děkuji. Já přivolám kolegyně a kolegy z předsálí. Ještě je zájem o protinávrh nebo o odhlášení? Teď nerozumím těm zvednutým rukám. O náhradní kartu. A tady pan poslanec Lochman ještě protinávrh?

 

Poslanec Ondřej Lochman: Pěkné dopoledne, vážení kolegové, vážení členové vlády, vážené kolegyně. Já si cením návrhu pana kolegy Juchelky, nicméně navrhoval bych jiný protinávrh, a to je přerušit do 9.56.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Takže toto projednávání tohoto bodu do 9.56.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Takže projednávání tohoto bodu do 9.56.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Mám tři protinávrhy, jeden výchozí návrh a s náhradní kartou (Poslanec Lochman: Je to srozumitelné?) číslo 37 bude hlasovat pan poslanec Michal Kučera. Ano, všechny odhlásím. Prosím, přihlaste se opět svými registračními kartami. A tedy v pořadí protinávrhů, jak byly předneseny.

 

Nejprve tedy o protinávrhu pana poslance Laciny.

Zahajuji hlasování. Kdo chce přerušit do 10 hodin dnes, nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

hlasování číslo 9 přihlášeno 143 hlasujících, pro 4, proti 85. Návrh byl zamítnut.

 

Druhý protinávrh, pana poslance Letochy, přerušit dnes do 9.53 minut.

Kdo je pro tento návrh, nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 10 bylo přihlášeno 148 hlasujících, pro 4, proti 81. Návrh byl zamítnut. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP