(9.10 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Takže dovolte, abych svůj bod - Vláda nedodržuje své vlastní programové prohlášení - odůvodnila následovně: zmatek nad zmatek. Tak by se dalo popsat počínání této vládní pětikoalice. Minulý týden v důsledku zcela bezprecedentní situace, kdy se vládní koalice dle mého názoru protiústavním způsobem rozhodla připravit průměrného českého důchodce o 1 000 korun měsíčně v průměru, čili asi o 7 000 korun v tomto roce, a to retroaktivně a současně ve stavu legislativní nouze, uniklo téměř pozornosti médií - nikde jsem to nečetla, nové programové prohlášení vlády. Je to po více než roce zcela originální způsob, jak donutit občany zapomenout na své původní předvolební, ale i povolební sliby.

Doporučuji všem zákonodárcům, ale případně i novinářům, jestli si můžu dovolit takové doporučení mít, porovnat si nové a původní programové prohlášení vlády. My jsme to udělali, naše stínová vláda. Za mimořádně inovativní přístup od pětikoalice pokládám přístup u priorit, ve kterých změnili jenom datum, dokdy bude příslušná priorita aplikována. A tak je nové programové prohlášení vlády plné reformulací, kdy je původní text do poloviny roku 2022 nahrazen novou prioritou do poloviny roku 2023 či s účinností od roku 2024, nahrazeno novou reformulovanou prioritou s účinností od roku 2025. Tedy dnes vzhledem k tomu, že máme za těch pár měsíců již představu o způsobu, jakým pětikoalice řídí tuto zemi, očekávám aktualizace programového prohlášení vlády každý rok s přepisováním roku. Pan ministr Stanjura přiznal totiž, že, cituji: Opravdu nebyl čas na změny a řídit tuto zemi, protože měli hodně práce v období předsednictví. To, že by nám předsednictví cokoliv přineslo, například že by zákaz spalovacích motorů byl odložen, to se však také nedá říct. Očekávám tedy každý rok nějaké různé výmluvy, proč jednotlivé sliby nemohly být naplněny.

Čemu bych ale na tomto místě chtěla věnovat více času, jsou změny programového prohlášení vlády v oblasti veřejných financí, kde si dovolím upozornit, že by neměly zůstat bez povšimnutí. Za zcela zásadní pokládám - a teď prosím pozor - za zcela zásadní pokládám, že pětikoalice se nám snaží nenápadně propašovat euro: přidání bodu ohledně vstupu do transmisního mechanismu ERM II, což je předstupeň přijetí eura. Existuje shoda, že v tomto transmisním přijetí mechanismu bychom měli být co nejkratší dobu před samotným přijetím eura, což je zcela zásadní a mělo by to okamžitě vyprovokovat výraznou celospolečenskou diskusi. Já jsem vždycky jako ministryně financí přirovnávala vstup do ERM II k tomu, že vstoupíte do jakéhosi předpokoje pro euro, kde za vámi zamknou a není krok zpět. Takže pozor, vnímejme to! A já si myslím, že třeba ODS se vždycky vymezovala proti přijetí eura. Takže kde nastal ten posun? V udržení si míst a v udržení slepené vládní pětikoalice.

To, že se nám dále, další bod, jaksi v programovém prohlášení vlády ztratil bod o daňové brzdě, není také překvapivé. Opět tady musím připomenout, že to je ODS, na rozdíl od hnutí ANO, která historicky vždy zvyšovala daně, a tento recept hodlá české ekonomice navzdory předvolebním slibům ordinovat i nyní, a tím ještě více snížit spotřebu domácností. Vzpomínáte si? Ty billboardy, plakáty, hesla: Zavedeme daňovou brzdu. V tichosti nám z programového prohlášení vlády zmizela. Zase bez povšimnutí médií, naprosto.

Také se pouze jako předvolební slib ukázal příslib snížení sociálního pojištění o 2 procentní body. Dlouhodobě jsem varovala, i v době předvolebních debat, i poté, že by to znamenalo fiskální zásah ve výši 35 miliard korun - 35 miliard korun v systému, ze kterého se platí důchody. To se to slibovalo, to se to psalo do programového prohlášení vlády, teď se to v tichosti vymazává. Takže 35 miliard korun ročně, což vzhledem k předvedené neschopnosti ministra financí Zbyňka Stanjury představit jakékoliv úspory na provozu státu, nebyl jednoznačně od ODS férový slib. Je potřeba, a to jsem velmi zdvořilá.

Za nejvíce pikantní však považuji, že v původním programovém prohlášení vlády pětikoalice tvrdila, cituji: "Úsporná opatření vlády budou sociálně citlivá, zejména s ohledem na priority v oblasti vzdělávání, zdravotnictví, sociální péče a" - pozor, teď to podtrhnu dvakrát - "s cílem udržet stávající valorizační mechanismus důchodů." Opakuji: s cílem udržet stávající valorizační mechanismus důchodů. Tak zkuste si sami tipnout, která část z programového prohlášení vlády, které jsem citovala teď, byla před chviličkou - nebo tento týden - vymazána. Ano, je to přesně ta část o valorizaci důchodů, v tichosti, bez povšimnutí médií, opět vymazána. Takže ostatně pětikoalice si z programového prohlášení spravila a udělala trhací kalendář. Zjevně dle jejich názoru papír snese všechno.

Minulý týden jsme se tedy dostali do zcela bizarní situace, kdy jsme my, tedy opozice, bojovali za dodržení programového prohlášení vlády - totiž nové programové prohlášení vlády bylo schváleno vládou minulou středu, tedy ještě v první polovině týdne bylo platné původní znění. Tedy vy jste ohnuli při projednávání nejenom zákony České republiky, jednací řád, ústavu, ale také svůj slib voličům, který jste formulovali při vytváření pětikoalice. A je zcela zřejmé, že vzhledem k faktu, že jste tento bod měli v původním programovém prohlášení vlády, když jste vytvářeli tento váš nefunkční pětislepenec, tak jste si museli být vědomi důležitosti a opodstatněnosti valorizačního mechanismu důchodů. Bohužel, i od tohoto předvolebního slibu pětikoalice ustoupila, navíc ještě zcela - opakuji - protiústavním způsobem. A to, že to bylo protiústavním způsobem, není názor jenom můj nebo mých kolegů, ale mnohých právníků, ale také to tvrdil vicepremiér Jurečka 22. ledna 2023 v České televizi pořadu Otázky Václava Moravce.

Takže na základě toho, co jsem zde všechno zdůraznila a řekla, chci načíst bod Vláda nedodržuje své vlastní programové prohlášení a zařadit ho jako první bod dnešního jednacího dne.

Jako další bod chci navrhnout bod s názvem Snižování transparentnosti veřejných financí. A nyní mi dovolte, abych ho odůvodnila. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP