(11.50 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S další faktickou vystoupí paní poslankyně Mračková Vildumetzová, připraví se pan ministr Jurečka. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Paní místopředsedkyně, děkuji za slovo. Já bych poděkovala taky panu ministrovi pro místní rozvoj za jeho odpověď, ale byla bych moc ráda, kdyby si přečetl velmi pozorně ten dopis od Svazu měst a obcí, kde oni tady jasně říkají, že jsou tam v tom zákoně výjimky zpravidla u zranitelných osob, ale že přesto bude velký počet, který se může dostat do bytové nouze a bez přístřeší. A chtěla bych určitě navázat na moji kolegyni Kláru Dostálovou, která jasně řekla: Ano, schvalme lex Ukrajinu V, ale pojďme to řešit. Pojďme pomoct těm starostům, pojďme najít ty nástroje! Ale i protože víme, že i 270 000 českých občanů je v bytové nouzi, pojďme najít ty nástroje, pojďme to nějakým způsobem řešit.

A proto si dovolím navrhnout doprovodné usnesení, které bych byla velmi ráda, aby tato Poslanecká sněmovna jednomyslně podpořila, a to i v souvislosti s tím, co právě od Svazu měst a obcí jsme jako všichni poslanci obdrželi: "Sněmovna vyzývá ministra pro místní rozvoj, aby v návaznosti na lex Ukrajina V garantované bydlení jen prvních 150 dnů připravil sérii opatření pro zvýšení dostupnosti nájemního a družstevního bydlení v České republice." Předám to paní místopředsedkyni. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji. Poprosím vás tedy o návrh usnesení.

Táži se, zda se ještě nikdo hlásí do rozpravy? Pokud se nikdo nehlásí, rozpravu končím.

Má pan ministr zájem o závěrečné slovo? Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Já bych chtěl ještě v závěrečném slově zhodnotit celý ten proces. Chci tady veřejně poděkovat za konstruktivní přístup i ze strany opozice, protože u tohoto návrhu jsme se shodli na tom, že ho projednáme poměrně rychle se zkrácenými lhůtami. Za to chci poděkovat, chci poděkovat i za některé opravdu velmi konkrétní konstruktivní podněty, které se promítly i do podání potom i pozměňujícího návrhu nebo pozměňujících návrhů, o kterých tady ještě budeme za chviličku hlasovat. To také chci ocenit.

Musím říct, že opravdu tento zákon je jasným i zhmotněním toho, co samozřejmě bylo realizováno v předchozích lex Ukrajina I až IV, ale i faktického zhmotnění solidarity českého státu, české společnosti, a toho, jak se dokážeme postavit k takové výzvě, jako je pomoc statisícům lidí, kteří jsou z důvodu války nuceni opustit své domovy, svoji zemi, kteří jsou ohroženi na svých životech, jejichž blízcí umírají, kteří brání svoji zemi takovýmto způsobem jako dneska lidé na Ukrajině.

Úplně závěrem ještě si dovolím jenom jednu poznámku: když jsem poslouchal vystoupení paní místopředsedkyně Kláry Dostálové, tak když to převedu třeba na sebe, bych byl velmi opatrný v takovémto hodnocení problematiky bydlení. Ne, že by neměla v mnoha ohledech věcně pravdu, ale s ohledem na to, že byla čtyři roky ministryně na Ministerstvu pro místní rozvoj a měla tuto oblast gesci, tak říkat teď konkrétní věci, které se mají teď hned rychle udělat, a jak jsou jednoduché, na jejího nástupce mně přijde asi tak podobné, jako kdybych já tady stál v roce 2018 a říkal svému nástupci Mirku Tomanovi, co všechno má v rezortu zemědělství udělat a co je tam špatně. Připadal bych si poněkud nesvůj, tak to ještě drobná moje poznámka na závěr.

Ale chci tady poděkovat kromě některých věcí, kdy samozřejmě logicky opozice i koalice má na některé věci různé pohledy, různé názory, tak si myslím, že věcně jsme směřovali k tomu, že na tom shoda je, že pomoc ze strany nás je potřebná, nutná a že je potřeba v ní v těch férovějších, cílenějších, adresnějších pravidlech pokračovat, a za to děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře.

Paní poslankyně, pardon, paní místopředsedkyně, hlásíte se? Rozprava je ukončena. S přednostním právem? Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji moc, ale v podstatě to využiji à la faktická poznámka. Já jenom bych ráda tady upozornila, a děkuji za to, že jste ocenil i to, že to mělo ratio, to, co jsem tady říkala. Jenom prosím, pane ministře, nechme si tyto komentáře současný ministr - minulý ministr, protože je potřeba si přiznat tu pravdu, která je. Pan ministr Bartoš zastavil Program výstavba, zastavil podporu družstevního bydlení pro mladé lidi, takže teď jsme samozřejmě v situaci, že se vlastně neděje vůbec nic místo toho, aby se pokračovalo v programech, které byly nastaveny, na které mají obce připravené projekty. Oni teď všichni čekají, co bude, jenom do úvěrového financování jít nechtějí, a v tom je ten zakopaný pes. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Táži se, zda má zájem o závěrečné slovo pan zpravodaj? Nemá.

Přikročíme tedy k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělil stanovisko. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Navrátil: Děkuji, paní místopředsedkyně. Jak jsme zaznamenali ve třetím čtení, nebyly přednesené žádné návrhy podle § 95 odst. 2 jednacího řádu a výbor pro sociální politiku doporučuje následující pořadí: nejdříve pod označením A hlasovat návrh paní poslankyně Ivany Mádlové, ve zkratce o logopedech, tedy vypuštění části třetí čl. 4, které se tedy zruší, a za B tedy druhý návrh, který upřesňuje podmínky prokazování majetku žadatelů o humanitární dávku, přednesenou a podanou panem poslancem Vítem Kaňkovským. A následně hlasování o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji. Myslím, že procedura je jasná. Pokud není námitek, tak bychom o ní nehlasovali - hlasovali, ano, tak mám zde tedy zájem o to, abychom proceduru schválili. Zagonguji, přivolám kolegy z předsálí.

 

Budeme hlasovat o tom, zda souhlasíte s návrhem procedury, jak ji přednesl pan zpravodaj.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 78, přihlášeno 161 poslanců a poslankyň, pro 159, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

A nyní přikročíme tedy k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jiří Navrátil: Děkuji, paní místopředsedkyně. Takže nejdříve budeme hlasovat o návrhu A, tedy paní poslankyně Mádlové a dalších, týkající se ve zkratce - logopedi.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Zahajuji hlasování... Pardon, omlouvám se, prohlašuji toto hlasování (číslo 79) za zmatečné.

 

Táži se na stanovisko pana navrhovatele? (Kladné.) Ano, pan zpravodaj? (Stanovisko výboru bylo bez stanoviska, nepřijal.)

Takže zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 80, přihlášeno 161 poslanců a poslankyň, pro 156, proti 1. Návrh byl přijat. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Jiří Navrátil: A nyní návrh pod písmenem B, prokazování majetku, tedy návrh pana Víta Kaňkovského.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Stanovisko navrhovatele? (Kladné.) Stanovisko výboru? (Zpravodaj: Výbor doporučuje.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 81, přihlášeno 161 poslanců a poslankyň, pro 157, proti žádný. Návrh byl přijat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP