(11.10 hodin)
(pokračuje Zbyněk Stanjura)

Jsou dvě výjimky. To se týká nákladů za takzvaný ušlý zisk, s Prahou jsme si to vyříkali. Oni říkají KCP, ušlý zisk. Za prvé zapomínají, že to je společná firma státu a Prahy, zhruba půl napůl. KCP je v dobrých hospodářských výsledcích za rok 2022. Zrovna předevčírem jsem o tom mluvil s paní ředitelkou.

V Karlových Varech je sporná částka zhruba 1 milion nebo 1 500 000, teď přesně nevím, omlouvám se. Nemám u sebe podklady, které se týkají takzvaného ušlého zisku za to, že hokejisté platili nájem někde jinde. To podle pravidel, která byla nastavena, prostě proplatit nelze. To není zlá vůle, hledáme řešení, ale není to tak triviální. Nemůžeme jen tak poslat 1,3 nebo 1,4 milionu - fakt se omlouvám, že to nevím úplně přesně - bez nějakého titulu. Já jsem o tom s panem hejtmanem už asi dvakrát jednal, intenzivně hledáme řešení. Zatím jsme ho nenašli, to je pravda, ale není to částka, jak jste říkala, 14, ale 1,3 nebo 1,4 milionu. Je to ta jediná položka z těch jednotlivých položek, které Karlovarský kraj vykázal.

Takže opravdu platíme do 14 dnů, do 10 pracovních dnů, když přijde vyúčtování z toho či kterého konkrétního kraje. Pokud máte zájem, jsem schopen doložit, jestli mi dáte nějaký den, aby úředníci napsali, kdy, v kterém měsíci to přišlo, z kterého kraje, a kdy odešly peníze. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře, za dodržení času. S další faktickou vystoupí paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Pane ministře, děkuji za vaši odpověď, která mě v žádném případě neuspokojila, to z důvodu toho, že vy říkáte, že je všechno z krajů v pořádku, že kraje všechno dostaly proplacené. Vy jste neobdržel dopis od Asociace krajů, která vás upozorňuje na to, že neproplácíte nouzové ubytování, že krajům již dnes dluží Ministerstvo financí částku větší jak miliardu korun?

Ano, druhá věc jsou Karlovy Vary a Praha. Dobře, to jste mi vysvětlil. Ale vy jste neproplatil i těm ostatním krajům ty , které měly s proplacením krajských asistenčních center. Ano, není to v milionových částkách, je to třeba v deseti-, statisících. Ale ty kraje to všechno zabezpečily. Vy jste jim řekli: Všechno to zajistěte, prosím, všechno to zajistěte, my vám to pak všechno proplatíme. Ty kraje to všechno zabezpečily a vy jim to teď nechcete proplatit. Tak já nevím, kdybyste byl hejtman, tak by se vám to určitě taky nelíbilo. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní s reakcí s faktickou poznámkou pan ministr Stanjura, prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Respektuji, že paní poslankyně se stala neoficiální mluvčí Asociace krajů. Ale vylučuji a označuji to za lež, že leží někde faktury za miliardu korun. Doložte toto své lživé tvrzení. Není to prostě pravda.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Reagovat s faktickou bude paní poslankyně Mračková Vildumetzová.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Poslední reakce. Pane ministře, obdržel jste dopis od Asociace krajů, že nedochází k proplácení nouzového ubytování? To je fakt, který tady nemůžete popřít. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Nyní vystoupí... S faktickou nebo s přednostním právem, pane ministře? (Raději s přednostním.) Ano, nyní vystoupí s přednostním právem pan ministr Vít Rakušan.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já jsem si radši vzal přednostní, abyste mě nevypnula, ale doufám, že to do těch dvou minut stihnu, jako by to byla faktická poznámka.

Omlouvám se, já jsem byl tady v živém vysílání ČT a neslyšel jsem celý dotaz paní poslankyně Vildumetzové, nicméně ten konec ano, tak se na to pokusím odpovědět.

Skutečně od 1. 4. provoz krajských asistenčních center pomoci Ukrajině přebírá pod sebe Ministerstvo vnitra. Tuto věc jsem komunikoval s Asociací krajů. Asociace krajů k tomu má pozitivní stanovisko, souhlasí s tím. Dokonce jsme dohodnuti i na financování. Předběžná suma na roční provoz krajských asistenčních center je odhadována na 300 milionů korun, přičemž samozřejmě adekvátní část těchto finančních prostředků bude vyplacena krajům za to, že do konce března letošního roku ještě krajská asistenční centra pomoci Ukrajině provozují. Tohle všechno je dohodnuto.

Dohodli jsme i princip ex post, kterým v případě toho, že provozují pouhé tři měsíce tohoto roku, nevadí tedy zpětné proplácení nákladů s činností těchto center spojených. Zároveň ten systém bude nastaven tak, že budou existovat po České republice tři centra, která budou mít provoz 24/7. Krajská asistenční centra jako taková, ta ostatní, už nebudou nucena do toho, aby ten provoz byl neustálý. Bude se to samozřejmě přizpůsobovat už ustálené praxi tohoto roku.

Ano, logicky ve chvíli, kdy by došlo k tomu - ale žádné údaje, ať už z ukrajinského Ministerstva vnitra nebo z ukrajinské bezpečnostní komunity tomu v téhle době nenasvědčují - kdyby nedejbože došlo k nějaké vlně většího rozsahu, která by vyžadovala nějaká legislativní opatření, jako je nouzový stav, byť to nepředpokládáme, tak by samozřejmě a logicky potom kraje byly podle platné krizové legislativy poptávány. Ten systém je velmi rychle adaptabilní na to, aby kraje se zase staly těmi, kdo zabezpečuje provoz jednotlivých center.

Ale chci tady znovu zdůraznit ještě jednou, nepředpokládáme to. Chceme standardizovaný režim, kdy Ministerstvo vnitra koordinovaně, centralizovaně provozuje krajská asistenční centra pomoci Ukrajině, a to od 1. 4. Je to symbolické datum, 31. 3. končí první rok dočasné ochrany. Lex Ukrajina IV byla prodloužena o jeden rok. Začínáme od toho data i v návaznosti na to, co dneska projednáváme, v mnoha oblastech aplikovat nový systém. Je to i ten systém organizace práce, kdy například obstarávání nouzového ubytování a lepší nabídky napříč celou republikou určitě půjde lépe organizovat ve chvíli, kdy se toho zhostí Ministerstvo vnitra.

Co se proplácení týče, podle mých informací jsou náklady, až na kraje, které pan ministr Stanjura zmínil, to znamená Praha... (Silný hluk v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Já se omlouvám. Kolegové, kolegyně, prosím o ztišení. Děkuji.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji paní, místopředsedkyně. Já jsem učil malé děti, jsem zvyklý. Takže tady jde ještě o to, že samozřejmě v téhle chvíli se ty procesy centralizují a máme proplaceny ty náklady, které měly být proplaceny. S panem hejtmanem Kulhánkem u jeho specifického případu jsem v kontaktu. Řešili jsme to naposled tento týden a myslím, že i tady najdeme řešení, aby Karlovarský kraj o žádné finanční prostředky, které mu přináleží, nepřišel. Ostatní hejtmani podle toho, jak jsem je já oslovil, nemají v téhle chvíli s proplácením finančních prostředků problém. Nevím, jestli existuje nějaký historický dopis. Pokud existuje, tak je to překonaná záležitost. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. S faktickou se přihlásil pan poslanec Okleštěk. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Okleštěk: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Členové vlády, kolegyně, kolegové, já s vámi, páni ministři, nesouhlasím, protože Olomouckému kraji dlužíte 47 milionů. Takže není to pravda, že máte všechno v pořádku. Za ubytování kraje napřed zaplatí - pokud neznáte ten systém, pak je vyúčtují vládě, respektive prostě pánům ministrům. 47 milionů Olomouckému kraji zatím dlužíte.

Co se týče KACPU - není to blbost, slyším vaše pokřiky, ale já jsem si to teď ještě na úřadě ověřil, abych vám neříkal nesmysly, takže to je jedna věc - druhá věc: na KACPU tomu rozumím, to je směšné, tam je to nějakých 1,5 milionu. Ale to si myslím, že srovnáte velice brzy. Takže tak, jak se tlučete v prsa, že je všechno zaplaceno - není. Já si nestěžuji, ale nemluvíte pravdu. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. V reakci na vystoupení pana poslance se přihlásil k faktické pan ministr Stanjura. Prosím, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Když už tak používáme silná slova, já jsem na vás nepokřikoval, že to je blbost, tak jenom aby bylo jasné. Já se zeptám na mikrofon, jak dlouho... já jsem říkal, že nám to trvá 14 dní, když nám přijde faktura, než provedeme nějaký kontrolní systém. To u desítek milionů přece chápete. Takže ano, pokud je to od těch 10 do 14 pracovních dnů, je to pravda. Já jsem neřekl, že to je online, že v okamžiku, kdy to přijde, za tři minuty píšeme platební příkaz a posíláme 47 milionů. Takže pokud říkáte, že dlužíme 47 milionů, legitimní otázka je, kdy ta žádost přišla a kdy byla nebo bude vyřízena, a porovnejme ten interval. Snad se shodneme na tom, že při tak vysokých částkách se musí provést i nějaká kontrolní činnost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP