(9.50 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Vláda dokonce zvažuje i přesun některých služeb, například kadeřnictví, ze snížené sazby do nejvyšší, 21% sazby. V důsledku sloučení dvou snížených sazeb DPH do jedné by došlo mimo jiné ke zdražení vodného a stočného, léků, jídla a čepovaného piva v restauracích, ubytovacích a stravovacích služeb, knih, novin či hromadné dopravy a tak dále. Zdražily by se i kojenecké potřeby, což je tedy opravdu další plivnutí do tváře slušným občanům a rodinám s dětmi ze strany Fialovy vlády.

Toto navrhované opatření, které je dalším popřením předvolebních slibů stran vládní pětikoalice, v případě přijetí závažným způsobem poškodí ekonomickou a sociální situaci českých domácností a ohrozí existenci mnoha firem, živností a pracovních míst.

Hnutí SPD tento opakovaný vládní útok na úspory a peněženky českých občanů zcela zásadně odmítá. Jsme kategoricky proti zvyšování daní českým občanům a nikdy nepodpoříme tento způsob vylepšování katastrofální bilance státního rozpočtu. Naší cestou je výrazné omezení zbytných státních výdajů, například odvodů prostředků do Evropské unie či předražených armádních nákupů a na straně veřejných příjmů pak například zdanění dividend vyváděných nadnárodními korporacemi z České republiky do zahraničí.

A tady bych opravdu zdůraznil - včera jsem se schválně na to video díval a zveřejnil jsem ho i na svých sociálních sítích, jak premiér Fiala ještě před pár týdny tvrdil v televizi, doslova před pár týdny, že nebudete zvyšovat daně. Lhal v přímém přenosu. Ten člověk lže od rána do večera, nevidí si vůbec do úst. A teď zároveň jsme k tomu připnuli, je k tomu připnuto jeho vyjádření teď pár dnů zpátky, kdy už mluví o zvyšování daní zároveň v televizi v přímém přenosu. Takže ten člověk, my máme tak prolhaného premiéra, že to snad není možné. Máme normálně neuvěřitelného lháře. On před pár týdny říká, že se nebudou zvyšovat daně - jsem to schválně dal na Facebook, jak to říká v televizi, a teď říká před pár dny, že daně budou zvyšovat a že bez toho to prý nejde. Diletant, nekompetentní, prolhaný, a obelhává celý národ. To je úplně šílené, co tenhleten člověk předvádí. Kdyby to aspoň neříkal, ale on to ještě říká! Asi mu to někdo dal, asi mu to někdo nadiktoval, vždycky mu to někdo řekne, protože se vůbec v tom nevyzná, tak mu vždycky nadiktují tyhlety věci a on je fakt odpapouškuje v televizi a neví, která bije. Jako kdyby neviděl ty deficitní rozpočty, jako kdyby neviděl to, kde je potřeba dělat úspory, ty zbytné výdaje. Všechno tady nasekala Fialova vláda a tohleto je výsledek. To znamená, jak jsem říkal, jako šestý bod dnešní schůze, jako mimořádný bod za SPD navrhuju bod s názvem Fialova vláda chce lidem zvýšit daně a zdražit vodné a stočné, jídlo, pivo, léky, ubytovací a stravovací služby, knihy, noviny či hromadnou dopravu.

Jako sedmý mimořádný bod dnešní schůze Poslanecké sněmovny bych chtěl navrhnout za SPD bod s názvem Fialova vláda nás chce do války zatáhnout za každou cenu i bez souhlasu Parlamentu. A já k tomu dodávám, že hnutí SPD proti tomu bude bojovat všemi zákonnými prostředky. Premiér Petr Fiala, ministryně obrany Jana Černochová, oba z ODS, chtějí prosadit rozšíření práva vlády vysílat vojáky do zahraničí na maximálně 60 dnů bez souhlasu Parlamentu a také pobyt cizích vojsk na našem území. Toto rozšíření se má konkrétně týkat možnosti vlády učinit tak i v případě ochrany života a zdraví, ohrožení majetkových hodnot nebo bezpečnosti České republiky, zatímco dnes je to možné pouze v rámci mírových a záchranných operací při živelních pohromách, tak vláda Petra Fialy chce toto rozšířit v podstatě na jakékoliv operace.

Hnutí SPD při projednávání těchto změn ústavy a ústavního pořádku, ústavního zákona o bezpečnosti České republiky ve Sněmovně navrhlo jejich zamítnutí již v prvním čtení, ale bohužel, naši poslanci byli jediní, kteří pro toto zamítnutí hlasovali. Poslanci hnutí ANO náš návrh na zamítnutí nepodpořili a k návrhu vyhýbavě vyjádřili zdrženlivý postoj. Tuto ústavní novelu nyní budou projednávat sněmovní výbory a poté projde závěrečným hlasováním ve Sněmovně a v Senátu, přičemž k jejímu přijetí je třeba ústavní většina zákonodárců v obou našich parlamentních komorách. Je zde jasné a vážné varování: Fialova vláda nás chce zatáhnout do války za každou cenu i bez souhlasu Parlamentu. To je pro nás v SPD absolutně nepřijatelné a budeme proti tomu bojovat všemi zákonnými prostředky, takže já navrhuji jako sedmý mimořádný bod na dnešní schůzi Poslanecké sněmovny bod s názvem Fialova vláda nás chce do války zatáhnout za každou cenu i bez souhlasu Parlamentu.

Jako osmý mimořádný bod na dnešní schůzi Poslanecké sněmovny navrhuji bod s názvem V České republice máme kvůli Fialově vládě aktuálně nejvyšší ceny elektřiny ze všech členských států EU, ačkoli vyrábíme levnou elektřinu ve firmě ovládané státem. A nyní bych svůj návrh zdůvodnil. V České republice máme po přepočtu na takzvanou paritu kupní síly, což je místní úroveň příjmů, aktuálně nejvyšší ceny elektřiny ze všech členských států Evropské unie. Vyplývá to z posledních dat indexu HEPI, psáno HEPI, který tvoří poradenské společnosti VaasaETT z Finska, e-Control z Německa a maďarský energetický regulátor MEKH a který srovnává ceny energií v evropských zemích. Zatímco české domácnosti přišla 1 kilowatthodina elektřiny počátkem prosince 2022 v přepočtu na 68,2 eurocentu, Italy jedna 53,71 eurocentu a Němci za ni zaplatili pouze 46,6 eurocentu. Takto vysoké ceny jsou nuceni naši spotřebitelé platit přesto, že jsme jako stát ve výrobě levné elektřiny plně soběstační, a přesto, že Česká republika reprezentovaná Fialovou vládou má podíl 70 % ve společnosti ČEZ, která je naším největším producentem elektřiny.

Současná situace má silně negativní dopady na sociální situaci českých domácností, na fungování českých firem i na samotnou existenci mnoha z nich. Jde jednoznačně o odpovědnost vlády Petra Fialy z ODS, která má také regulační nástroje, ale nevyužívá jich, aby tak dále ožebračovala naše občany a firmy a přemrštěnými cenami si tak zajistila další miliardové příjmy státního rozpočtu. Podle našeho názoru bychom u nás vyrobenou elektřinu měli nejprve za nízkou cenu prodat našim občanům a firmám a do zahraničí bychom podle našeho názoru měli obchodovat pouze s jejími přebytky. To je názor SPD, ale Fialova vláda to nechce udělat a dál tahá našim občanům a firmám obrovské peníze z jejich peněženek, přestože v České republice máme kvůli Fialově vládě aktuálně nejvyšší ceny elektřiny ze všech členských států EU, ačkoliv vyrábíme levnou elektřinu ve firmě ovládané státem. Čímž jsem mimochodem zopakoval pro předsedajícího i název mého bodu.

Jako devátý bod, mimořádný bod dnešní schůze Poslanecké sněmovny navrhuju bod s názvem Pod hranicí chudoby kvůli Fialově vládě žije již 40 % rodičů samoživitelů. A já k tomu za SPD dodávám: Fialova vláda se jim prostě nesnaží efektivně pomoci, zatímco podporuje zbytné výdaje. Podle výsledků výzkumu agentury PAQ Research jsou příjmovou chudobou nejvíce ohroženi nejen senioři, zdravotně postižení spoluobčané, ale domácnosti, také domácnosti rodičů samoživitelů. Pod hranicí chudoby jich žije již 40 %, přičemž s jedním rodičem nyní vyrůstá celkem zhruba 336 000 dětí. Samoživitelé jsou proto nuceni omezit své vlastní životní potřeby jen na to nejnutnější a nemají žádné finanční rezervy. Jakékoliv neočekávané výdaje nebo výpadky v příjmech mohou mít pro ně a pro jejich děti fatální důsledky. Je smutnou skutečností, že se Fialova vláda nesnaží rodičům samoživitelům efektivně pomoci, zatímco podporuje zbytné výdaje. To je naprosto nepřijatelné a jedná se o důkaz nezájmu vlády Petra Fialy z ODS o občany, kteří jsou nuceni vychovávat děti za nepříznivých podmínek. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP