(9.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Musel jsem se usmát, a už jsem o tom tento týden hovořil, že vláda ve své zoufalosti - protože vládní pětikoalici klesají preference, už má důvěru jenom cirka 20 % občanů, možná ani to ne, ale podle průzkumu to bylo kolem 20 %, takže drtivá většina občanů vládě už nevěří - tak jsem se tedy smál a musel jsem se zasmát tento týden, že Ministerstvo vnitra pod vedením ministra vnitra Víta Rakušana a předsedy hnutí STAN, zároveň je to, tak už jsou tak zoufalí, že dali SPD do jakési zprávy o extremismu, a když jsem se díval na ty důvody, a proběhlo to i médii, tak z toho důvodu, že jsme v druhé polovině roku kritizovali nečinnost Fialovy vlády ohledně neřešení zdražování, ohledně našeho postoje k válce na Ukrajině - my chceme mír a nechceme válku - a že jsme kritizovali vládu, že neřeší energetickou krizi, a proto SPD je ve zprávě o extremismu. Takže takovéhle podvodníky politické, jako je ministr vnitra Vít Rakušan a premiér Petr Fiala, to je neuvěřitelná věc, a tady vidíme aspoň, co si vláda představuje pod dezinformacemi. To znamená, legitimní politická kritika absolutně neschopné, nekompetentní Fialovy vlády, s kterou už nesouhlasí 80 % občanů, tak oni ještě zneužívají Ministerstvo vnitra, tahleta vláda, Fialova vláda, k politickému boji proti politickým soupeřům a nepohodlným názorům! Takže to je úplně neuvěřitelná situace. Samozřejmě jsme se tomu v SPD zhluboka zasmáli, protože tyto zoufalé výkřiky na naše voliče samozřejmě nepůsobí, což už ověřily i několikatery volby, že náš volič je inteligentní a ví, co a jak. To znamená, tady to zoufalé zneužívání ministerstva, místo abyste začali pracovat pro občany, prostě tady používáte totalitní nedemokratické praktiky, tak to jenom dokládá ten váš politický směr, který je antidemokratický, totalitní, omezujete svobodu slova a vůbec i legitimní kritiku. A jak říkám, jinými slovy, současná vláda hodlá za peníze všech občanů budovat síť vlastních propagandistických médií a trestně stíhat opoziční politické názory včetně věznění jejich nositelů, protože trestní odpovědnost v tom návrhu je. To by byl konec svobody a demokracie.

Ze strany vlády Petra Fialy, ODS, se tak jedná o bezprecedentní útok na svobodu slova, projevu a myšlení, který nemá od roku 1989 obdoby. Jde, bez přehánění, o zavádění totalitních praktik, které jsou v rozporu s demokratickým charakterem našeho státu, v rozporu s českou ústavou i s Listinou základních práv a svobod, která je její součástí a ve které se mimo jiné v čl. 17 uvádí, že cenzura je nepřípustná. Hnutí SPD proti této připravované vládní totalitě hlasitě protestuje a my v SPD budeme svobodu a demokracii před současnou vládou hájit ze všech sil a všemi legálními demokratickými prostředky. Proto je důležité, a bylo důležité, že naším kandidátem na prezidenta byl poslanec SPD Jaroslav Bašta, který samozřejmě má hluboké zkušenosti s bojem proti totalitě a s bojem za demokracii a za svobodu, a ostatně v totalitním režimu ho uvěznili na dva a půl roku právě za ten statečný boj. To znamená, my na rozdíl od Fialovy vlády máme mezi námi osobnosti, které přímo mají s totalitou zkušenosti v tom nejhorším slova smyslu, a skutečně budeme se hlasitě stavět proti těmto totalitním praktikám, které tady předvádí Fialova vláda a v prvé řadě je to také ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan. Takže jako třetí bod dneska navrhuji mimořádný bod s názvem Fialova vláda chce totalitním zákonem zavést cenzuru. Takže to je třetí bod.

Jako čtvrtý bod navrhuji bod s názvem - mimořádný bod - Již téměř milion českých seniorů má problém s nedostatečnými příjmy a s úhradou nákladů na své základní živobytí. A k tomu bych hned dodal, že hnutí SPD prosazuje zvýšení důchodů nad rámec zákonné valorizace. Již téměř jeden milion českých seniorů má problém s nedostatečnými příjmy a s úhradou nákladů na své základní živobytí. Získat sociální dávku jako přechodnou pomoc od státu je pro ně velmi obtížné. Podle studie projektu Neviditelný až 889 000 českých občanů patří mezi takzvané neviditelné seniory, tedy mezi osoby, které dlouhodobě nezvládají hradit své živobytí, ale současně propadávají systémem státní sociální pomoci hlavně kvůli jeho složitosti, obtížné dostupnosti a neinformovanosti ze strany úřadů. Téměř 50 000 seniorů je v exekuci. Počet těch lidí v exekuci v České republice za Fialovy vlády stoupá, proto je to jednoznačně odpovědnost vlády Petra Fialy. Prostě my se nemůžeme a nebudeme se smiřovat s tím, my v SPD, nebudeme se smiřovat s tím, aby senioři po celoživotní poctivé práci živořili v nedůstojných podmínkách a dluzích anebo podstupovali ponižující procedury žádostí o sociální dávky. Podle hnutí SPD je v případě seniorů v první řadě potřeba přijetí zákona o minimálním důchodu ve výši aktuální minimální mzdy pro všechny, kdo splnili zákonné podmínky věku a doby důchodového pojištění, a rovněž o nastavení spravedlivé valorizace důchodů, která by nediskriminovala nízkopříjmové seniory. Poslanci Fialovy vládní pětikoalice nám ale tyto naše návrhy opakovaně blokují tím, že je odmítají projednat. Takže jako čtvrtý bod dnešní schůze Poslanecké sněmovny, mimořádný bod za SPD, navrhuji bod s názvem Již téměř jeden milion českých seniorů má problém s nedostatečnými příjmy a s úhradou nákladů na své základní živobytí.

Jako pátý mimořádný bod dnešní schůze Poslanecké sněmovny navrhuji bod s názvem Fialova vláda hazarduje s budoucností naší země a vede ji do katastrofy. A k tomu bych dodal za SPD, že na každého Čecha už kvůli Fialově vládě připadá průměrný dluh 275 000 korun. Stouplo to. Hospodaření českého státu za vlády koalice ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Pirátů skončilo v loňském roce se schodkem ve výši 360,4 miliardy korun. Celkový státní dluh tak vzrostl už na hrozivých 2,895 bilionu korun. Na každého Čecha tak připadá průměrný dluh v objemu 275 000 korun. Fialova vláda přitom původně na loňský rok plánovala rozpočtový deficit ve výši 280 miliard korun, na podzim jej však novelou zákona navýšila, a to přes to, že oproti roku 2021 loni vzrostly příjmy státního rozpočtu zejména vlivem vyššího výběru DPH o 137 miliard korun. V letošním roce plánuje vláda Petra Fialy hospodařit se schodkem 295 miliard. Jsou to rekordní, astronomické deficity. Realita ovšem může být výrazně horší, protože podle odhadu ekonomických expertů vláda nevybere na mimořádné dani, takzvané windfall tax, uvalené na energetiku, rafinerie a banky ani zdaleka tolik, kolik si naplánovala. A to si ještě ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS plánuje v letošním roce vzít u Evropské komise další úvěr ve výši až 150 miliard korun. Jde ze strany vlády pětikoalice o naprostý hazard s budoucností hospodářství a sociální stability České republiky se všemi představitelnými katastrofálními důsledky a to hnutí SPD samozřejmě odmítá, takže jako pátý mimořádný bod dnešní schůze Poslanecké sněmovny za SPD navrhuji bod s názvem Fialova vláda hazarduje s budoucností naší země a vede ji do katastrofy.

Jako šestý bod, šestý mimořádný bod na dnešní schůzi Poslanecké sněmovny, navrhuji mimořádný bod s názvem Fialova vláda chce lidem zvýšit daně a zdražit vodné a stočné, jídlo, pivo, léky, ubytovací a stravovací služby, knihy, noviny či hromadnou dopravu. A já bych k tomu dodal, že vláda ohrožuje firmy i naše domácnosti. Fialova vládní koalice se v rozporu s jejich předvolebními sliby chystá výrazně zvýšit daně, sazby daně z přidané hodnoty, DPH, u mnoha druhů zboží a služeb včetně důležitých položek denní potřeby pro všechny občany. Dle vyjádření ministra financí Zbyňka Stanjury z ODS by namísto dosavadních dvou snížených sazeb DPH, to znamená 10 a 15 %, měla od příštího roku platit pouze jedna snížená sazba ve výši 13 nebo 14 %. To znamená, že ty položky, které jsou teď v sazbě 10 %, to je právě to vodné, stočné, jídlo, točené pivo, léky a další, vláda tím pádem automaticky všem občanům plošně chce zdražit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP