(11.00 hodin)

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Já jsem to nestihl doříct v té předchozí faktické poznámce. A on mi přišel Pavel Blažek, on mě neslyšel předtím. Já jsem se tady dovolával jeho právního vědomí, zda opravdu si myslí, že pro takovýto přílepek, který dává sporné kompetence Úřadu pro dohled nad politickými stranami, jestli opravdu on jako ministr spravedlnosti je ochoten zvednout ruku. Já si totiž myslím, že tady by měla nastat nějaká základní imunitní reakce, nějaká bazální, tady tohoto ctěného shromáždění. Sněmovna by měla opravdu alespoň ty největší nesmysly odmítnout z podstaty.

Je-li to tedy nějaký strategický krok pana Michálka, abychom řešili střet zájmů - to jsem říkal, budiž, to mu uznám, to nebyl špatný nápad - ale prosím vás, tenhle pozměňovací návrh opravdu ne. To přece nemůže projít, to se nemůže stát součástí českého právního řádu. Opravdu chceme, aby podával žaloby o neplatnosti právního jednání tady ten Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran? Opravdu chceme, aby zasahoval do správních řízení?

Vy moc dobře víte, když jsme ten zákon schvalovali - a já tam měl hodně pozměňovacích návrhů, považuji to částečně za své dítě a mám tam velké části v tom zákoně, které jsem stvořil - myslíte, že ten úřad funguje perfektně? Víte, kam to povede s jejich výkladem skutečného majitele, osoby blízké, kde prostě není možnost jakýmkoliv způsobem posoudit, zda je skutečně osobou blízkou i ten rozvádějící se manžel nebo sourozenec, kterého jsem neviděl dvacet let, tak dále a tak dále? Oni dostanou do ruky bič a můžou v podstatě napadat kohokoliv.

To je právě ten problém té právní normy, která je vždycky zaměřená jenom na jednoho člověka, že to potom nestojí za nic, nefunguje to. Prosím, pojďme tohle vrátit do druhého čtení. (Předsedající: Čas prosím.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já jenom velmi poprosím, reagujme na průběh rozpravy. Pro stanoviska je pak ten další řádně přihlášený moment.

Prosím pana poslance Roberta Králíčka, připraví se paní poslankyně Věra Adámková. Prosím.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, já budu velmi krátký a stručný, budu reagovat na pana poslance Berkiho. Pane poslanče, prostřednictvím paní předsedající, víte, mě strašně začíná iritovat to, když vy z koalice přijdete a začnete nás tady poučovat, jak se k vám máme chovat krásně, jak máme reagovat, jak paní Berenika Peštová nemá být osobní a tak dále. Víte co, nejdřív si přečtěte Twitter vašich kolegů. Podívejte se tady na pana Michálka, jak se tváří opovržlivě, když mluví pan Vondráček, a pak nás tady pérujte, předtím ne. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Paní poslankyně Věra Adámková, připraví se pan poslanec Jan Berki. Prosím.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, dovolím si jenom kratičkou poznámku k vystoupení pana poslance Berkiho. Není to tak dlouho, co někdo z koalice - a nechci být teď vůbec adresná - si tady dovolil jednu poznámku, která byla zcela nehodna této síně, a to je, že je vlastně nezvolená poslankyně paní Balaštíková. To se vám zdálo jako velmi funny, úžasné. Chci jenom říci, že jste tím naprosto znevážili výsledky voleb, a divím se, proč jste tedy nepodali protest, protože paní poslankyně byla naprosto řádně zvolena. Byl to z vaší strany tedy podle mě pokus o něco, co zcela nepatří do této síně. Teď se divíte, že tady někdo z mých kolegů říká něco adresně. Prosím pěkně, nejprve se naučte hovořit vy, podívejte se, co jste řekli a co jste neřekli, a potom možná si můžeme povídat. Jinak se domnívám, že opravdu podobné invektivy jsou spíše ze strany zprava, nikoliv zleva. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji za dodržení času. Pan poslanec Jan Berki, připraví se paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím.

 

Poslanec Jan Berki: Paní místopředsedkyně, vaším prostřednictvím si dovolím reagovat souhrnně na všechny kolegy, nebudu je oslovovat jednotlivě. Prosím, já jsem zodpovědný za své činy, svá vyjádření. Nečiňte mě, prosím, zodpovědným za to, co říká nebo píše někdo jiný. Proč jsem reagoval zrovna na kolegyni Peštovou? Protože ona je ta, která vyzývá ke slušnosti, jinému zacházení, a sama to nedělá. To je to, proč jsem na to reagoval.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji. Paní poslankyně Berenika Peštová se svojí reakcí na průběh rozpravy, poté pan poslanec Brázdil. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Tak já budu konkrétní, pane poslanče Berki, prostřednictvím paní předsedající. Byl jste to vy, kdo to řekl paní Balaštíkové, byl jste to vy. Vy tady někoho teď budete vzývat k tomu, aby se choval tak, jak se má chovat? Já jsem neřekla nic špatně, já jsem pouze zhodnotila projev nebo vystoupení pana poslance Michálka, prostřednictvím paní předsedající. Řekla jsem, proč tady někoho napadá, když za ním není nic. To přece není nic špatného. Za ním není nic.

Když už tedy chceme být konkrétní, tak Agrofert - všichni se to tady bojíte říct, ale přitom to všude píšete na Twitteru - ten zaměstnává 40 000 lidí. To je, že 40 000 domácností má práci. Co je za panem Michálkem? Říkám, to jsou ta dvě ministerstva plus Piráti všude. Protože se nedostali sem, staňáci se k nim zachovali, jak se zachovali, vykroužkovali se, a teď už jsou tady chudáci jenom čtyři kusy - a mají tady svůj klub.

Ale já se vrátím zpátky k té podstatě, jak jste řekl, pane poslanče. Zeptám se pana ministra Šalomouna - a zajímá mě jeho názor - jestli toto se mu zdá normální, když se přes jeden zákon vlamujeme do úplně jiného zákona a jestli se mu to zdá legislativně komfortní. Mně tedy ne, mně ne! Jak je to možné? Kde jsou nějaká stanoviska? Chtěla bych slyšet stanovisko Ministerstva vnitra, protože do jejich zákona nebo přes jejich zákon se vlomili někam jinam.

Anebo už to mám chápat tak, že vždycky si vezmu každé ministerstvo, řeknu si: na tom ministerstvu je zákon o odpadech, zákon o ovzduší, zákon o EIA nebo respektive o posuzování vlivu na životní prostředí, vždyť je to jedno - mám tady zákon o vodách, tak se vloupám do jiného zákona, protože ten zákon tady je z jednoho ministerstva. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní je připraven pan poslanec Milan Brázdil. Prosím.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji za slovo. Prostřednictvím paní předsedající, pane kolego Michálku, já vám chci pomoct. Vidím, že jste si dělal poznámky. Pravděpodobně se stala nějaká chyba, asi jste to jako přílepek nechtěl, chtěl jste si to dát někam jinam. Zkrátka já vám chci pomoct, a proto bych navrhl procedurální hlasování, procedurální návrh, o přerušení projednávání tohoto bodu do 31. 12. 2024, bezprostředně. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Zazněl procedurální návrh na přerušení projednávání tohoto bodu do 31. 12. 2024. (O slovo se hlásí poslanec Michálek.) Vnímám s přednostním právem patrně protinávrh pana předsedy, prosím. (Poslanci hnutí ANO vznášejí námitku, že se mělo hlasovat.)

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji, paní předsedkyně. Já myslím, že je potřeba, aby se kolegové seznámili s jednacím řádem. Pokud padne procedurální návrh, samozřejmě každý poslanec může vznést svůj protinávrh, takže já chci vznést svůj protinávrh. Domnívám se, že návrh, který zde byl předložen panem kolegou, je čistě obstrukční. Vypovídal o tom začátek dnešního jednání. Samozřejmě vy se snažíte akorát nás vyprovokovat k vystoupení, abyste nemuseli sami moc vymýšlet, o čem budete mluvit.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím protinávrh.

 

Poslanec Jakub Michálek: Já chci vznést... (Poslankyně Schillerová vznáší námitky proti jeho vystoupení.) Odůvodňuji svůj procedurální návrh, paní předsedkyně, a jestli k tomu chcete... Ano, komentuji svůj procedurální návrh, který je alternativně přerušit to jenom na dvě minuty, aby poslanci stihli dorazit do sálu.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Registruji alternativní návrh, abychom tedy přerušili pouze na dvě minuty. (O slovo se hlásí poslankyně Schillerová.) Je ještě protinávrh? Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Ne, paní místopředsedkyně, já dávám námitku proti vašemu postupu.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Je to vaše právo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Vy jste tady dopustila - vy jste měla okamžitě nechat hlasovat, okamžitě. Místo toho...

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Není tomu tak, paní předsedkyně, já se omlouvám. Není tady za prvé klid v sále a za druhé máme pouze přednášení protinávrhu. Námitka proti postupu může být pak okamžitě, je to vaše výsostné právo.

Nyní zazněl procedurální návrh, který já musím dát hlasovat. Zrekapituluji. Máme tady procedurální návrh pana poslance Brázdila, poté vystoupil pan předseda Michálek a dal procedurální protinávrh. Já jsem ho napomenula, aby už přikročil k řečení toho času. To on učinil a vy samozřejmě máte veškeré právo dát tu námitku, ale posléze.

Takže nyní můžeme zahájit hlasování nejprve o protinávrhu.

Odhlášení všech samozřejmě, odhlašuji všechny, prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami.

Pan poslanec Teleky bude hlasovat s náhradní kartou číslo 33. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP