(10.50 hodin)
(pokračuje Zuzana Ožanová)

Chtěla jsem jenom říct: neprojednáváme zákon o střetu zájmů. Projednáváme zákon o sdružování v politických stranách.

Pan kolega Michálek ještě zmínil programové prohlášení vlády, to jsem ráda. Tam je řádný legislativní proces a to, na čem se koalice usnese, že půjde všechno řádným procesem, že návrh předloží vláda. Tak nevím o tom, že kolega Michálek by byl vláda a že by takovýto přílepek se dal považovat za řádný legislativní proces.

K dalším věcem se vyjádřím v rozpravě, protože k tomu mám připravenou řeč, a nebudu tím zdržovat ve faktické poznámce.

Takže ať se naučí číst a září 2022 není duben 2021. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou paní poslankyně Berenika Peštová, poté se ještě jednou připraví pan poslanec Vondráček. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. No, ono se mi špatně reaguje na pana poslance Michálka, prostřednictvím paní předsedající, když zbaběle utekl, takže koukám do prázdné lavice a ráda bych ho tady měla. Když už se o něčem máme bavit, tak bych ráda slyšela i jeho zpětnou reakci.

Pan poslanec Michálek, když se na něj kouknu, na jeho CV, když se kouknu na to, co v životě dokázal, tak tam vidím velkou nulu. To, že vystudoval - to jsme vystudovali všichni, ale není tam nic. Ta jeho posedlost Babišem je už neskutečná, to už je opravdu diagnóza. To je normální diagnóza, ten už by se měl léčit... (Potlesk zleva.)

Já jsem tady několikrát kritizovala to, že neděláte zákony řádným legislativním procesem, to znamená, nejdou do mezirezortního připomínkového řízení, není řádně vypořádáno, strkáte to sem jako pozměňovací návrhy nebo respektive aktivitu poslanců vždycky, aby to náhodou někdo vám neroztrhal v tom mezirezortním připomínkovém řízení, nechodíte přes Legislativní radu vlády tak, jak byste měli chodit, do těch jednotlivých komisí, ale tak jakoby to ještě umocníte, vy to ještě umocníte a vy sem budete dávat přílepky! No, to už je tedy nádhera. Takže nejenom že przníte legislativní proces, ale vy sem ještě budete dávat přílepky a přes jeden zákon se budete nabourávat do dalších zákonů.

Opravdu bych strašně ráda, kdyby pan poslanec Michálek našel v sobě odvahu a zůstal tady sedět, když tady vždycky něco takhle vyštěkne. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní s faktickou nejen pan poslanec Radek Vondráček, ale poté jsou ještě další přihlášení. Připraví se pan poslanec Nacher. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Radek Vondráček: Já jsem to nedopovídal, možná tu debatu vrátím trochu o kousek zpátky, než ji posunula Berenika. Opravdu, budu to brát jako nějaký takticko-strategický pokus o to, dostat zpátky do hry debatu o zákonu o střetu zájmů a v tom případě uznávám, že je to chytrý tah. Ale prosím vás, ten přílepek, který tu dneska máme, opravdu není způsobilý k tomu, aby byl ve třetím čtení schválen a aby se z něho stala legislativa téhle země, aby byl součástí českého právního řádu. Skutečně jsou tam nedostatky, je to nedomyšlené a je to potenciálně velmi nebezpečné. Mimo jiné se tu svěřují pravomoce Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran - a vy všichni víte a všichni jsme do jisté míry kritici té instituce, protože když jsme ten zákon přijímali, tak jsme si to asi představovali trošku jinak - a bez personálního zabezpečení, finančního zabezpečení, bez promyšlení byste chtěli dát možnost tomuto úřadu podávat žaloby a zasahovat do správního řízení.

Dále je tam nějaký problém s retroaktivitou. Budeme mít spoustu času si o tom pohovořit, ale já bych se chtěl tady dovolat právního vědomí a vzdělání pana ministra Šalomouna, který tu sedí, chtěl bych se dovolat právního vědomí ministra spravedlnosti Pavla Blažka a všech, kteří prostě mají nějakou zkušenost s legislativou, kteří mají nějaké právní vzdělání. Opravdu, tohle přece nemůžete nechat projít, pane ministře. Co je moc, to je moc.

Pojďme tedy debatovat o střetu zájmů, vraťme se k té debatě, kterou jsme přerušili minulý rok, protože byly závažnější otázky ve Sněmovně, a protože tady ta debata, která bude, nám blokovala normální jednání.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní pan poslanec Patrik Nacher. Vaše dvě minuty.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já se možná přihlásím do debaty. Nejsem odborník na tuto problematiku, ale já jsem teď musel reagovat na kolegu Michálka ohledně toho, jestli to je, nebo není přílepek. Já si tady pomůžu svým oblíbeným dvojím metrem. Tohle je ukázkový přílepek. Já vám připomenu, kdy vy jste mně tady v minulém volebním období řekli, že nebudete hlasovat pro přílepek, i když byste s tím teoreticky souhlasili, a to byla novela živnostenského zákona, která řešila tematiku průvodců. To jsou ti deštníkáři, to řešíme hlavně my v Praze. A já jsem tam nahrál, i po dohodě vesměs napříč, takový pozměňovák, který by zplnomocnil obce řešit si krátkodobé ubytování. Také se to týkalo živnostenského zákoníku. Ale vy jste mi tenkrát řekli, že to nepodpoříte, protože to je přílepek, že se to netýká těch průvodců, já si to pamatuju, ale dotýká se to toho jednoho zákona, a přesto to byl údajně přílepek. A já jsem s tím krátkodobým ubytováním, vy víte, v uvozovkách otravoval celý loňský rok. Vy jste mi to tady nezařadili ani jednou.

V tomto případě jsou to dva úplně odlišné zákony. Předtím to přílepek za mě nebyl, ale dostal nálepku, že to je přílepek, a vy jste to nepodpořili. Teď je to ukázkový přílepek, zákon o střetu zájmů a zákon o sdružování v politických stranách a politických hnutích jsou úplně odlišné věci.

Takže kolegové, buďte aspoň v tomhle konzistentní. Když mi nevěříte, podívejte se do stenozáznamu, podívejte se, jak jste hlasovali, jak jste odůvodňovali nesouhlas s tím mým návrhem, a obojí se týkalo živnostenského zákoníku.

Takže vás poprosím - já to tady říkám kolegovi Michálkovi, on tady stejně nesedí, tak je to jedno, ale aspoň je to ve stenozáznamu a může si to přečíst znovu.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Velmi poprosím o dodržování času u faktických. Nyní je přihlášen pan poslanec Jan Berki také s faktickou, také s reakcí na průběh rozpravy. Poté ještě paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím.

 

Poslanec Jan Berki: Vážená paní místopředsedkyně, milé kolegyně, milí kolegové, dovolte mi, abych vaším prostřednictvím reagoval na kolegyni Bereniku Peštovou. Když už nás tady vyzývá ke kultivované diskusi, k zacházení s opozicí, tak bych poprosil, aby nepoužívala hned na začátku, a reaguji na první část jejího vystoupení, typický komunikační faul. Místo toho, aby se věnovala obsahu samotnému, znevažuje toho, kdo ten argument říkal. Proti tomu argumentu klidně věcně diskutujte, myslím si, že vám nepřísluší hodnotit, jestli kolega Michálek něco dosáhl nebo nedosáhl, legitimita jeho vystoupení spočívá v tom, že byl zvolen ve volbách.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní paní poslankyně Berenika Peštová. Připraví se pan poslanec Radek Vondráček. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Původně jsem tedy chtěla reagovat ještě na nepřítomného pana poslance Michálka, ale pan poslanec Berki byl poslední, takže se vyjádřím k němu.

Já jsem reagovala na obsah jeho vystoupení. Vy jste neslyšel, pane poslanče, prostřednictvím paní předsedající, jak tady vyzýval, že zneužívá ministerstva, že si z toho udělal - já nevím - nějakou dojnou krávu nebo co to tady bylo řečeno? Vždyť on to tady řekl - já jsem pouze reagovala na to, že napadá někoho, za kterým aspoň něco je, kdežto za ním není vůbec nic. Ano, jsou dvě ministerstva navíc a všichni Piráti po všech ministerstvech. To je pravda.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Poprosím pana poslance Radka Vondráčka s jeho faktickou s reakcí na průběh rozpravy. Poté se připraví pan poslanec Robert Králíček a maraton faktických bude pokračovat dalšími. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP