(9.30 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Takže prosím, pane nepřítomný ministře financí Stanjuro, prosím, nemaťte veřejnost a řekněte pravdu. Jde vám o to, abyste těm matkám nebo otcům prostě ty peníze vzal, o nic jiného vám nejde. A vaše argumentace, která zaznívala včera v tom - pro mě skandální - kdy tam říkáte, že se vrátí dřív na trh práce a budou platit daň z příjmů a budou platit sociální pojištění a zdravotní, takže vlastně to bude mít přínos nejen na té výdajové straně, kde se ušetří, ale bude to mít vliv i na té příjmové straně. Takže ty maminky a případně tatínkové jsou pro vás nikoliv lidé, kteří vychovávají budoucí generaci, která jednou bude pomáhat ekonomice, i ekonomice této země, a bude vychovávat další generaci, ale jsou pro vás jenom daňoví poplatníci, tak to evidentně vidíte.

A možná, když tak hodně mluvíte, včera také, i když jsme se toho moc nedověděli, o důchodové reformě, tak možná by vám měli říct kolegové z vlády a vaše pracovní týmy, do kterých jste nás jako opozici ještě nikdy ani jednou nepřizvali na rozdíl od řečí, které se vedou v médiích, viz paní předsedkyně Pekarová Adamová, mluví se o tom na výborech. Ptám se kolegů: Vy mluvíte na výborech o důchodové reformě? Na sociálním výboru nikdy, nikdy nemluvili. Takže možná by vám měli říct, že porodnost u nás, pokud mám dobrá čísla, je 1,8 dítěte na matku, pokud si dobře pamatuji, potřebovali bychom tak 2,1. Vzpomínám si, že byla asi 1,7 za naší vlády a že se posunula. Já věřím tomu, že i ten rodičovský příspěvek a další benefity, které se zaváděly, tomu pomohly. Takže prosím, řekněte už konečně, co budete dělat. My dobře víme, že máte jenom rok 2023 na všechny ty asociální návrhy, které nám dávkujete v médiích jeden po druhém, 2023. Takže začněte s námi laskavě mluvit, začněte ty věci vysvětlovat, ať nečteme jeden den nebo neslyšíme jeden den ministra financí, který mluví tímto asociálním, pro něho naprosto typickým jazykem, druhý den slyšíme zástupce KDU-ČSL, že je to všechno jinak. Stejné je to s prodloužením věku odchodu do důchodu, kdy jednou teda slyšíme 68 let, pak slyšíme, že je to pro ročníky čtyřicet minus, pak zase slyšíme, že je to pro nějaké jiné ročníky - to je ta vaše komunikace? To je ta komunikace, kterou jste slibovali? Jednotná, my se domluvíme v rámci pětikoalice. Přestaňte se vymlouvat. Podle mě už jste to měli mít dávno připravené, slibovali jste to před volbami, jak máte prostě všechno nachystané, jak ty škrty jenom budete dělat. Opět jsem včera slyšela od ministra financí další číslo, další číslo - 80 miliard škrtů, 100 miliard bylo - tady vidím pana místopředsedu Skopečka, ten mluvil o 100 miliardách, tuším, pokud se nemýlím, pak mluvil pan premiér v novoročním projevu o 70 miliardách na výdajové straně, včera říkal pan ministr 50. Ale když se ho moderátor ptá - to se musí ještě dohodnout v koalici. Nemáte nic. Nemáte nic, strašíte lidi, prostě vypouštíte balonky, vyvoláváte tady nejistotu a vlastně nikdo neví, na čem je.

Takže prosím, pochlapte se, pane ministře financí, předstupte sem. Prosím Poslaneckou sněmovnu, zařaďte bod Škrty na výdajové straně návrhu vlády Petra Fialy a konečně se s námi začněte bavit. Protože já vám garantuju, že hnutí ANO má 72 poslanců, a pokud budete tlačit takovéto asociální věci, takovéto asociální věci proti lidem, a my tady mluvíme za lidi, tak my se k tomu pultíku tady připoutáme. Děkuji. (Potlesk v levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a jenom bych poprosil, na kdy zařadit, prosím?

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, pane místopředsedo, omlouvám se, tak jsem se rozvášnila. Navrhuji to jako první bod dnešního jednání pevně zařadit, děkuji, a s názvem Škrty z pera ministra financí Zbyňka Stanjury.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a další, kdo je přihlášen, je pan poslanec Robert Králíček.

 

Poslanec Robert Králíček: Dobré ráno všem. Vážený pane místopředsedo, paní ministryně, nebo obě paní ministryně, pane ministře, kolegyně, kolegové, předstupuji a využívám toho - a teď to myslím bez ironie - že tu je pan ministr vnitra, který tuším je na zítra omluven, proto jsem zvolil tuto formu před interpelací, protože se domnívám, že tento bod, který chci zařadit, je velmi důležitý. Ten bod jsem nazval krátce Česká pošta.

Možná jste v médiích zaznamenali, že po sedmi měsících, kdy byl odvolán pan ředitel - nebo již bývalý ředitel - Knap, bylo vypsáno několikrát výběrové řízení na jeho nástupce, ale bohužel, bohužel ani jednou se nepodařilo to místo obsadit. Proto jsme se minulý týden dověděli, že byl zatím pověřen náměstek České pošty jejím řízením. Nicméně včera jsem se z veřejných zdrojů dověděl, že v některých městech byly propuštěny i doručovatelky a Česká pošta se potýká dlouhodobě, dlouhodobě s finančními problémy. A já se domnívám, že tento podnik je poměrně strategický pro Českou republiku, a proto bych chtěl zcela bez jakékoli ironie či něčeho jiného prostě o tomto bodu debatovat. Je to zcela zásadní. Já jsem se pokoušel pana ministra interpelovat, a teď to nemyslím ve zlém, na tu interpelaci se bohužel nedostalo, a proto si myslím, že by bylo dobré, abychom se o tomto strategickém podniku tady pobavili, o tom, jakou koncepci nebo strategii s ním vláda má, aby se například nestalo to, o čem dneska čteme, třeba o zámku Štiřín a Česká pošta nebyla v balíčku na prodej předem vybranému zákazníkovi. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a prosím, na kdy zařadíme?

 

Poslanec Robert Králíček: Poprosil bych to buď variantně jako první bod dnes anebo jako druhý bod po lex Ukrajina v pátek. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Mám poznamenáno, děkuji. Další z přihlášených je pan poslanec Brož, následně se připraví pan poslanec Brázda a poté pan poslanec Kolovratník. Máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Brož: Hezký den. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, já se přiznám, že jsem pana ministra včera v té televizi neviděl, nicméně bod, který chci navrhnout jako nový bod jednání, se jmenuje Valorizace rodičovského příspěvku ve stínu dramatické inflace a chci ho navrhnout jako třetí bod dnešního jednání.

Ono je možná dobře, že jsem to včera neviděl, protože to, co jsem si vyslechl nyní od paní Schillerové, by možná ten můj příspěvek ještě zněl trošičku jinak. Ale co je velmi důležité si uvědomit, že my bychom o tomhle měli mluvit, a já jsem tenhle bod navrhoval už před několika měsíci. Pochopil jsem, že jste ho neschválili, vy nám v podstatě neschvalujete téměř nic, ale bral jsem to tak, že si ministr Jurečka a celá vláda uvědomí, že tohleto je důležitá věc. A čeho se zřejmě tady dočkáváme jako signálu toho, že se to naopak bude brát, že se chce, aby maminky od dětí šly do práce, aby mohly platit daně a zvyšovat příjmy, a tenhleten bod je i o tom, že o tomhle budeme diskutovat. Co je pro nás důležitější? Ten rodič, který chce vychovávat dítě a být s ním nějakou dobu doma, anebo to, že půjde do procesu, bude platit daně, aby se mohly navyšovat příjmy státního rozpočtu a vláda potom s nimi něco dělala? Řekněme si ty priority. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP