(14.20 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Dámy a pánové, žádám o zařazení tohoto mimořádného bodu. Žádám - a zpřesňuji ho jako bod Absence koncepčního řešení nedostatku léků ze strany Ministerstva zdravotnictví, a prosím, pojďme umožnit, ať můžeme slyšet ministra zdravotnictví, když na speciálně svolaný kulatý stůl organizovaný mými ctěnými kolegy, profesorkou Adámkovou, profesorem Špičákem, doktorem Maškem a samozřejmě dalšími kolegy, kteří tam byli přítomni, prostě nedorazil, byť to slíbil, a absolutně tedy s námi, ani s touto odbornou veřejností, která z toho je zhrozena, nekomunikuje. Pojďme chtít slyšet, co bude dělat dál. Toto se týká všech lidí, všech lidí v této zemi. Děkuji vám. (Potlesk v levé části jednacího sálu.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Další přihlášený k pořadu schůze je pan předseda Okamura a připraví se pan ministr Válek, který je připraven následně s přednostním právem. Prosím, máte slovo, a kolegyně a kolegy požádám ještě o ztišení.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, já bych chtěl navrhnout jménem hnutí SPD několik mimořádných bodů na schůzi dnešní Poslanecké sněmovny.

Za prvé navrhuji mimořádný bod s názvem Fialova vláda obelhala voliče a chystá bezprecedentní ožebračení občanů formou zvyšování mnoha daní. Plány vlády Petra Fialy z ODS na zvyšování daní občanům získávají konkrétnější obrysy. Ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS prohlásil, že jeho cílem je, aby změny v této oblasti byly připraveny již během letošního jara a aby byly účinné od 1. ledna 2024. To znamená zvyšování daní, přičemž všechny strany vládní pětikoalice před volbami slibovaly, že daně v žádném případě nezvýší. Voliče tedy jasně podvedly. Dle dostupných informací by se mělo jednat ze strany vlády o zvýšení daně z přidané hodnoty, tedy DPH, tedy se bude jednat o zdražení u mnoha druhů zboží a služeb posunem snížené sazby DPH o několik procentních bodů nahoru. Fialova vláda chce lidem zdražit vodné a stočné, chce zdražit lidem léky, kojenecké potřeby, točené pivo, knihy a další zboží a služby. Vláda přiznala, že zvažuje i zvýšení daně z nemovitosti, kterou dosud vybírají do svých rozpočtů obce, a mohou regulovat i její výši. Ministr Stanjura z ODS, je to zároveň místopředseda ODS, požaduje, aby její případný zvýšený výnos byl příjmem státního rozpočtu, a nikoliv měst a obcí. Přitom právě Stanjura v roce 2021 na své oficiální facebookové stránce uvedl, že nápad na zvýšení daně z nemovitosti je opravdu nebezpečný a že nechápe, proč by měl stát trestat někoho za to, že si pořídil bydlení. To znamená, tady přímo vidíme, jak místopředseda ODS a ministr financí lže v přímém přenosu. Ministr Stanjura rovněž připustil, že by vláda mohla zvýšit i odvody živnostníkům, takzvaným OSVČ, na zdravotní a sociální pojištění, což by zásadním způsobem fakticky zvýšilo daňové zatížení živnostníků a pro značnou část z nich by šlo o likvidační opatření. Takže vláda je také totálně proti všem živnostníkům a malým podnikatelům a v tomto případě by šlo také o bezprecedentní porušení a popření předvolebních slibů stran Fialovy vládní pětikoalice. Hnutí SPD důrazně protestuje proti jakémukoliv zvyšování daní českým občanům a firmám a požadujeme, aby vláda své návrhy na zvyšování daní spojila se žádostí o vyslovení důvěry. Takže já bych ještě jednou zopakoval ten můj první mimořádný bod, který bych chtěl navrhnout na dnešní schůzi, název tedy je: Fialova vláda obelhala voliče a chystá bezprecedentní ožebračení občanů formou zvyšování mnoha daní, a rád bych to zařadil dneska jako první bod.

Jako další bod, mimořádný, na dnešní schůzi Poslanecké sněmovny bych rád jménem SPD navrhl bod s názvem Pod hranicí chudoby žije již 40 % rodičů samoživitelů, Fialova vláda se jim nesnaží efektivně pomoci. Tak to je ten název. Podle výsledků průzkumu agentury PAQ Research jsou příjmovou chudobou nejvíce ohroženy domácnosti rodičů samoživitelů, ale také senioři, také zdravotně postižení spoluobčané. Pod hranicí chudoby žije již 40 % rodičů samoživitelů, přičemž s jedním rodičem nyní vyrůstá celkem zhruba 336 000 dětí. Samoživitelé jsou proto nuceni omezit své vlastní životní potřeby jen na to nejnutnější a nemají žádné finanční rezervy. Jakékoliv neočekávané výdaje nebo výpadky v příjmech mohou mít pro ně a pro jejich děti fatální důsledky. Je smutnou skutečností, že se Fialova vláda nesnaží rodičům samoživitelům efektivně pomoci, zatímco podporuje zbytné výdaje. To je naprosto nepřijatelné a jedná se o důkaz nezájmu vlády Petra Fialy z ODS o občany, kteří jsou nuceni vychovávat děti za nepříznivých podmínek. Hlavní míru zavinění za tento stav lze přisoudit nejen premiérovi Petru Fialovi z ODS, ale také ministru práce a sociálních věcí a zároveň předsedovi KDU-ČSL Marianu Jurečkovi. Vláda pětikoalice způsobila extrémní zdražení základních životních potřeb českých občanů a nedokáže pomoci ani těm sociálně nejohroženějším z nich, mimo jiné i kvůli tomu, že svojí nekompetentní politikou přivedla úřady práce, které mají sociální podporu a pomoc lidem v nouzi na starosti, na pokraj kolapsu. Hnutí SPD požaduje demisi neschopného rezortního ministra a předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky a zároveň předkládáme řešení situace rodin s dětmi ohrožených chudobou. Jedná se o naše návrhy a o kombinaci našich návrhů na snížení jejich daňového zatížení, zlevnění bydlení, energií a potravin prostřednictvím snížení daně z přidané hodnoty a zvýšení dětských a prorodinných sociálních dávek slušným a pracujícím občanům. Příslušné návrhy zákonů jsme již předložili do legislativního procesu tady ve Sněmovně, ale Fialova vládní koalice nám naše návrhy neustále blokuje. Takže ještě jednou zopakuji: na dnešní schůzi jako bod 2, mimořádný bod za SPD navrhuji bod s názvem Pod hranicí chudoby žije již 40 % rodičů samoživitelů, Fialova vláda se jim nesnaží efektivně pomoci.

Jako třetí mimořádný bod na dnešní schůzi Poslanecké sněmovny navrhuji bod s názvem Fialova vládní pětikoalice navrhuje zvýšit věk odchodu do důchodu na 68 let, což by byl nejvyšší důchodový věk v Evropě. Je to cynická a asociální bezohlednost. K tomu dodám hned na úvod, že hnutí SPD s tím zásadně nesouhlasí. Ministr práce a sociálních věcí a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka i další představitelé vlády prosazují zvýšení věkové hranice pro odchod do důchodu nad současných 65 let. Podle návrhu důchodové reformy Ministerstva práce a sociálních věcí by se měla tato hranice posunout až na 68 let. Hranice pro důchodový věk by tak v České republice byla nejvyšší v Evropě. Některé státy mají 67 let, ale například Francie má naopak 62 let. Teď tam probíhá diskuse, že by zvýšili na 64 let, a probíhají ohledně toho masivní demonstrace občanů, kteří to nechtějí. Pro hnutí SPD je jakékoliv zvyšování hranice pro vznik nároku na starobní důchod absolutně nepřijatelné, naopak požadujeme její zachování na 65 letech, či případně i její snížení. Odmítáme, aby byli čeští občané nuceni pracovat v náročných podmínkách do velmi vysokého věku na úkor zaslouženého odpočinku. Jedním z klíčových argumentů je pro nás i to, že zatímco celková doba dožití se průběžně pomalu zvyšuje v České republice, takzvaná délka života ve zdraví již cca padesát let zůstává prakticky stejná. Přidávají se léta k životu, ale ne život k létům, krátce a stručně řečeno. U mužů takzvaná délka života ve zdraví je nyní 61 let v průměru a u žen je to 62 let, jak vyplývá z informací Českého statistického úřadu a Ministerstva zdravotnictví. To znamená, že už i současná hranice 65 let věku pro odchod do důchodu je z tohoto pohledu vysoká a jakékoliv úvahy o jejím dalším zvyšování jsou jen další cynickou a asociální bezohledností vůči českým občanům ze strany současné Fialovy pětikoaliční vlády, která stále není schopna připravit a schválit dlouhodobě odkládanou důchodovou reformu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP