(17.50 hodin)
(pokračuje Radek Vondráček)

Takže paní ministryně Hubáčková se nám postarala o emisní povolenky, pan Bek se nám postaral o omezení a regulaci politické reklamy, která může vést až k omezení nějaké svobody slova a vůbec svobody v rámci evropského prostoru, a proto tato vláda nemůže mít moji důvěru, protože jsme selhali jak v Evropě, tak v otázkách těch domácích otázek.

Měl jsem tu jiné předřečníky, nebudu se vyjadřovat k energiím, nebudu se vyjadřovat k těmto oblastem, ale prosím vás, svoboda slova, zásadní ohrožení, a jestli toho nenecháte, dopadne to špatně, ale včetně vás, to se netýká jenom nás. A prosím vás, to, co jste v té Evropě předvedli, to je prostě na čtyřku, čtyři minus. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další do obecné rozpravy je přihlášena paní poslankyně Pastuchová. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážený pane ministře, já jsem zde několikrát vystupovala s faktickými poznámkami na jednotlivá vystoupení. Ale včera od devíti hodin ráno do jedenácti do večera a dnes od devíti ráno do této chvíle jsem tu opravdu poctivě seděla, když jsem si nebyla dát kávu, a pozorně jsem poslouchala vystoupení členů vlády a koaličních poslanců, o čem všem mluvili. Včera do sedmi hodin jsme reagovat na jednotlivá vystoupení bohužel nemohli, tak bych to jenom shrnula tak, že v takové zemi, což jsem už tu říkala jednou, a pod takovou vládou, která tak skvěle a kvalitně pracuje pro lidi, bych chtěla žít a byla bych ráda, kdyby napříště nemluvili o svých fantaziích, ale o České republice. Já jsem to už tady včera řekla.

Dala jsem si sem zde několik připomínek z těch diskusí, které tu proběhly, a jedna, ke které se musím vrátit, a vrátil se k ní několikrát i můj ctěný kolega, vaším prostřednictvím, pan doktor Mašek, je včerejší vystoupení jednoho z poslanců hnutí STAN, který řekl a komentoval, že vlastně Slovák nebo Čechoslovák, Slovák, člověk, který se narodil na Slovensku, byť má českou státní příslušnost teď, by - nebo nesmí - nebo nedoporučuje kandidovat na prezidenta. Já to shrnu tak, a řekla jsem to už včera, že mě to velice urazilo, velice mě to mrzí, a myslím, že to musí mrzet i všechny lidi, kterých se to týká. Já jsem se narodila v Československu, už mi také není dvacet ani třicet, a moje maminka se narodila na Slovensku, a mě se to hodně dotklo. Hodně se mě to dotklo, a proto to zde opakuji. A myslím si, že než tohle příště někdo řekne, tak ať si to hodně rozmyslí.

Trochu jsem se, když tady bylo vystoupení kolegyně, vaším prostřednictvím, Lucky Potůčkové ze STANu, zamyslela nad tím, jak tady zrekapitulovala naši vládu, která tu byla před tou vaší. A dnes, když tu byl pan premiér, já jsem byla ráda, že tu byl a uhodl to, že to byla jeho slova, ale znovu se k nim vrátím. A trošku jsem si tady v tom svém proslovu to změnila, a tak jako ona tady použiji některé citace, které tu bývalí opoziční poslanci přednesli, když vyslovovali nedůvěru vlády naší vládě. Takže já vám to znovu přečtu, co zde řekl nynější, současný premiér Fiala: Důvěra znamená ochotu spolehnout se na druhé a svěřit jim do rukou svou budoucnost. A já se vás ptám, dámy a pánové, aby si každý z vás upřímně odpověděl na tyto otázky a podle toho se rozhodl, jak bude hlasovat. Spoléhám se na tuto vládu? Věřím této vládě? Dokážu této vládě svěřit budoucnost svou, svých dětí a občanů této země? - A já bych ráda zdůraznila, že tato otázka trvá a je stejná. Jen teď míří jiným směrem.

Říkám, že pokud lidé měli nějakou důvěru v současnou vládu, jsou - ne všichni samozřejmě, dnes jsem dostala do messengeru otázku, že nemluvím za všechny občany. Samozřejmě že ne, ale dostávám mnoho e-mailů, vy určitě také, že jsou velmi zklamáni a frustrováni, protože tato vláda, která se ohání slovíčky jako demokratická, proevropská, odborná, tak tato vláda myslím velice mnoho lidí zklamala. Tato vláda totiž hájí pouze omezené skupiny občanů, v podstatě zájmy pouze svých voličů, na ty ostatní bohužel kašle. Nebo možná to nazvu ještě hůř - ona je nevnímá, jako by je vůbec neviděla. Tato vláda má velmi omezený záběr a v podstatě by se dalo říct, že situaci České republiky vnímá optikou velkých měst, tedy svých voličů. Vnímá jejich problémy, zajímá se o jejich životní úroveň, všichni ostatní jako by pro tuto vládu propadli nějakým sítem a přestali existovat a ty jejich problémy neřeší. Nemáte na energie? Tak si vezměte svetr - to už je to ohrané, ale musím to zopakovat. Nevystačíte si s penězi? No, tak si zažádejte o dávky. Nestyďte se, běžte do fronty na úřad práce. Doufejte, že se dostanete na řadu, a doufejte, že vám ty peníze někdy pošleme v termínu.

Tato vláda svým přístupem řadu lidí dohnala do existenčních problémů. Příčiny neřeší, v podstatě vše zúžila na fakt, že za vše může válečný konflikt na Ukrajině. A já se tedy ptám: Ony jeho důsledky dopadají jen na Českou republiku? Nebo jak si mám jinak vysvětlit, že jiné evropské země podobné problémy neřeší, že v nich tolik lidí nežije na hranici existenčního minima a neupadá do chudoby?

Jak jsem zmínila, určitě jako mně v poslední době chodí řada výzev od občanů, které mají shodné téma, a to, že tato vláda nemá jejich důvěru a že jim tato vláda nepomáhá - znovu opakuji pro pisatelku, která mi dneska napsala na messenger, ať nemluvím za ni, nebudu mluvit za vás. Mluvím za ty občany, kteří mi píšou. A každý jsme tady zvoleni občany, kteří nás volili, takže můžu volit (mluvit) za občany, kteří mě zvolili.

Zase bych si dovolila jednu citaci a je to z toho e-mailu: Tato vláda zcela viditelně a prokazatelně čím dál víc závažně selhává, ať je to otázka energetické bezpečnosti, oblasti ekonomiky, v níž se zcela ztrácí konkurenceschopnost českých firem, a tak dále, a tak dále. Každý ten mail nebo několik těch e-mailů máte určitě ve své schránce, anebo jste ty e-maily smazali, vůbec jste nečetli, protože jsou vám nepříjemné. Asi chápu, že jednáte podle svého nejlepšího přesvědčení, opravdu bych nerada spekulovala nad tím, že ne, ale zkuste se zamyslet nad tím, že to přesvědčení vaše možná není správné a chtělo by ho trochu upravit.

Pan senátor Smoljak v jedné televizní debatě řekl, že tato vláda není monolit, že je v ní pět stran, každá s jiným programem. Já se omlouvám, ale ten pocit nemám. Možná si na to hrajete, ale nedovedu si vysvětlit vaše jednání. Chápu názorovou shodu TOP 09 a ODS, které se nikdy netajily tím, že jsou stranami s programem pro bohaté, ale kam se poděla určitá solidarita a soucitnost s druhými, které bych očekávala od lidovců? Kde je ten tah na branku a pomoc pro mladé, které bych čekala od Pirátů? Kde je ten boj za lidi z malých obcí a okrajových částí republiky, který bych čekala od Starostů? Nic takového tu nevidím. A stejně tak to bohužel nevidí lidé v naší zemi. Vidí pouze chaos, který jste vyčítali vy nám v minulém období.***




Přihlásit/registrovat se do ISP