(17.40 hodin)
(pokračuje Radek Vondráček)

V prosinci byla zveřejněna oficiální informace, že opatření mají mít čtyři pilíře - kriminalizaci osob vědomě šířících dezinformace s cílem významně poškodit demokratický charakter státu, vypínání a blokování dezinformačních webů, využití a financování neziskových organizací k označení dezinformací a financování nezávislých médií.

K těm čtyřem bodům - nejdříve třeba poškození demokratického charakteru státu. Víte, není náhodou, že Listina základních práv a svobod stanoví, že sice může, je-li to v demokratické společnosti nezbytné z důvodu ochrany práv a svobod druhých, bezpečnosti státu, veřejné bezpečnosti, ochrany veřejného zdraví a mravnosti, nějakým způsobem částečně omezit práva. A víte, co je zajímavé? Že Listina neříká nic o ochraně svobody a demokracie, záměrně, protože ochraňovat tyto hodnoty jejich omezováním je nesmysl. To je absurdní. Vy se tady snažíte omezením svobody slova chránit svobodu nás všech.

Další věc je, další absurdita je, že tady se mluví v dalším článku, že stát má plán boje s dezinformátory a je zapotřebí aspoň 150 milionů a že se má dát 50 milionů nevládním neziskovým organizacím. Tak prosím vás, zamyslete se nad tím, jestli ta organizace, když dostane 50 milionů z vlády, je opravdu ještě nevládní, jestli to náhodou není už trošku orwellovské, jak píše pan docent Kudrna, a jestli je opravdu nezisková, když všichni ti lidé jsou tam profesionálové a všichni tam za to pobírají nějakou odměnu. Vždyť je to do nebe volající protimluv.

Co se týče kriminalizace, myslím si, že máme v současné době dostatečnou právní úpravu, která stíhá pomluvu, falešná obvinění, a veškeré tyto instituty jsou u nás nějakým způsobem pokryty. My jsme o tom už měli debatu někdy ve dvě odpoledne, tak prosím vás, já už se k tomu nebudu vracet. Ale chtěl bych vám ještě jedno říct k těm předpřipraveným narativům. Tady pan docent má krásný citát, že Napoleon prohlásil, že historie je bajka, na které se lidé dohodli. A já tvrdím, že ty předpřipravené narativy z Ministerstva vnitra a Úřadu vlády jsou bajky, které nám chce vnutit tato vláda a kterým má uvěřit běžný občan České republiky, a má nás to stát miliony a miliony korun. Mají se platit nezávislá média. Kdo je bude vybírat? Která to jsou? Na tuhletu otázku jsem taky nedostal žádnou odpověď.

A hlavně - vracím se k tomu, co jsem říkal před chviličkou. Dokážete si představit, že budou další volby, bude tady úplně jiná vláda a ta to bude dělat taky a ještě tam přidá další nulu? Jak to asi bude vypadat a kde to asi může skončit? V prvé řadě bychom se měli opravdu zamýšlet nad tím, co to je ta dezinformace a co to je teda informace, a nějakým způsobem to definovat. Z vyjádření pana ministra vnitra já vnímám, že to chápe naprosto špatně. On mi dokonce odpověděl na nějakou moji interpelaci, kde jsem prostě žádal nějaké vysvětlení, a on mi odpověděl, že svým vystoupením, kdy jsem veškerou vinu za dnešní krizi svalil na naši vládu, potvrzuji tezi: nesnažíme se dobrat pravdy, ale získat politické body. Takže když se snažíme nějakým způsobem kritizovat tuto vládu, tak vlastně jsme v rozporu s narativem, že v České republice probíhá politický střet a že energetická krize má být interpretována jako důsledek ruské energetické války, jež si klade za cíl rozklad české společnosti. Tolik citát z toho materiálu.

Já jsem tady hlavně minule citoval ale jiný materiál, ten se týkal nelegální migrace, že "média nevěnují tématu pozornost, což dává prostor jej aktivně formovat a utvářet. Z důvodu zahlcení podstatnějšími otázkami se nedá čekat, že by jej masově tlačily, ale nelze vyloučit, že jej zneužijí noviny a televize vlastněné nebo blízké hnutí ANO a také dezinformační scéna." Tím jste mi mimochodem odpověděli na otázku, která nezávislá média dostanou těch 100 milionů a která ne. Já si myslím, že ta otázka svobody slova v České republice je zásadní, proto jsme tady na této schůzi, a já vás prosím, vládní koalice, prosím vás, vládo, vypněte to. Vypněte to, zrušte to, zrušte KRIP, zrušte všechna tato opatření, najděte jinou práci pro vládního zmocněnce pro boj proti dezinformacím, protože dobře se to udělat nedá. Prostě pravda je pravda, lež je lež. Děkuji paní místopředsedkyni Richterové, že to tak řekla, že prostě lež není názor a názor není lež, a ti lidé si to musí přebrat sami. Všechno to, co děláte v téhle oblasti, je cesta do pekla a nemůže to dopadnout dobře. Proto mým hlavním apelem je: vypněte to. A je to jeden z důvodů, který devastuje důvěru této vlády v české společnosti. Tak, to je část týkající se svobody slova.

A teď to další už výrazně zrychlím. Co další zazlívám této vládě, je promarněné předsednictví a to, že nedokázala jednoznačným způsobem se vymezit v celé řadě otázek. Všichni už asi znáte to slavné video, které koluje po internetu, kdy náš pan premiér tam sedí, zatímco ho tam tepe europoslanec Verhofstadt a říká mu, jak je nutné zrušit jednomyslné hlasování v rámci Evropské unie, aby Evropa byla efektivnější, aby pracovala rychleji a lépe. Zatímco před volbami a v minulosti se pan Petr Fiala výrazně vymezoval proti těmto evropským, s prominutím, výmyslům, tak tenkrát tam jenom seděl a neřekl ani půl slova, jenom řekl, že to je složité. Měl dokonalou historickou možnost v té Evropě říct, že my si to nepřejeme jako Česká republika, že pro nás jako malý stát je to pohroma, že to pro nás nic dobrého neznamená, že to znamená, že už se taky bude rozhodovat o nás bez nás. Neřekl to, neřekl to ani jednou. Když organizoval summit na Pražském hradě, tak já nevím, jestli jste zaregistrovali, že na Hradčanském náměstí byla nějaká demonstrace a že tam demonstrovali právě za zrušení té jednomyslnosti a že Macron k nim šel a že si s nimi povídal. On si s nimi povídal, protože on jim rozuměl. Ti lidé přijeli ze zahraničí. Oni přijeli k nám na Hradčanské náměstí protestovat a podporovat zrušení jednomyslného rozhodování v rámci Evropské unie. To se dělo na našem Pražském hradu, paradoxně u sochy T. G. Masaryka, který musel rotovat v Lánech ve svém hrobě. Ten by to nikdy nepřipustil. A náš premiér se proti tomu žádným způsobem nevymezil.

Stejně tak nesplnil s voje předvolební sliby týkající se emisních povolenek. Další slavné video, které mi dneska chodí, které pořád recykluje to, co říkal v předvolebních debatách pan premiér Fiala, že je třeba vyjednávat o emisních povolenkách, že je potřeba omezit i obchodování s nimi a ten trh. Co jsme udělali? Aktivně za našeho předsednictví došlo k ještě výraznému zhoršení situace, kdy dopadnou ty emisní povolenky i na domácnosti a osobní auta - za našeho přispění. No nedivte se, že nás v Evropě tak chválí, protože někoho tak užitečného už tam dlouho neměli.

Poslední věc, na kterou jsem se chtěl zeptat - na co máme pana ministra Beka? Včera zrušil svoji přihlášku do rozpravy, jestli jsem si všiml, nevystoupil. Celé předsednictví ho nikdo neviděl, celé předsednictví vlastně nikdo neví, o čem kde kdo jak jednal. Naši europoslanci mi řekli, že pan Bek vzkázal europarlamentu, že jim věnuje hodinu konzultací, bude-li mít někdo zájem, což samozřejmě zase nadzvedlo ty europoslance, protože si to pan Bek spletl s vysokou školou. On má chodit za europarlamentem, a ne někomu dávat hodinu nějakých konzultací. Ale já bych se teda chtěl ještě zeptat, na co ho budeme mít teď po skončení předsednictví, za a). A za b) bych chtěl upozornit v souvislosti s tou svobodou slova, že mimo jiné se v rámci Evropské unie připravuje směrnice o politické reklamě, kdy se Evropská komise snaží nastolit nějaká pravidla, co může být politická reklama, co nemůže být politická reklama. Chtějí nějakým způsobem regulovat ten takzvaný targeting, to znamená, že oslovujete konkrétně nějakou skupinu na Facebooku. Tohle se připravuje v rámci Evropské komise, má to přijít do Evropského parlamentu. Spousta i neziskových organizací proti tomu bojuje, protože je to svým způsobem zase nějaké sešroubování a utahování šroubů těch politických debat a nějakých politických projevů. Hlavně protestují neziskovky. A za našeho předsednictví došlo k nějaké dohodě mezi členskými státy za aktivní účasti našeho pana ministra Beka. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP