(15.30 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Rozpravu jste otevřeli v 19 hodin, to jsme se domluvili, to jsem samozřejmě uvítala, že aspoň v 19 hodin, a to už jste tu zase nebyli. Takže to je vaše pojetí demokracie jako premiéra, jako politologa. Dneska jsem si přečetla, že jste na tiskové konferenci řekl, že opozice je nervózní z toho, co tato vláda dokázala. To tedy jsme. (Smích a potlesk v sále.) A většina občanů je nervózní z toho, jestli to vůbec přežije. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času a další s faktickou poznámkou je přihlášena paní předsedkyně Pekarová. Paní předsedkyně, máte slovo.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za slovo. Víte, já jsem teď už desátým rokem v této ctěné Sněmovně a přece jenom teď chci reagovat, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně, například na paní poslankyni Peštovou. My jsme se potkávaly v minulém volebním období ve výboru pro životní prostředí. Vy jste tehdy působila jako náměstkyně ministra, a tudíž i tehdy jste byla velmi blízko politickému dění, ale já vám mohu říci ze zkušenosti z toho období, jak minulého, tak předminulého, že skutečně nepamatuji, a doufám, že mi paměť ještě opravdu slouží natolik, že by i nám jakákoliv mimořádná schůze byla schválena, její program. Myslím si, že tady tyto nářky jsme tady tehdy zase vedli my. Ale abychom se právě tady neustále netočili kolem toho, kdo má jaký prostor a podobně, protože opravdu opoziční okénko bylo tak jako výjimečně jednou za půl roku, bylo možná i dokonce méně často, těch návrhů zákonů se nám - a bylo nás mnohem víc klubů v opozici - dostávalo na pořad tak málo, že to nemá srovnání s tím, jak velkoryse přistupujeme k vašim návrhům a vašemu opozičnímu okénku. Tak se teď tady zavazuji, že oslovím Parlamentní institut, nechám, ať tady tato čísla srovná, ať to máme černé na bílém, ať to nejsou dojmy, ať jsou to fakta a ať s tím můžeme všichni jednou provždy pracovat a žít a nevyměňovat si to tady neustále jako takový nekončící ping-pong, kterým se nikam nedostaneme.

A padla tady řečnická otázka - kde spolu máme diskutovat? No, víte, kolegyně a kolegové, kdybychom tady teď nevedli od včerejška tuto diskusi, která nikam nevede, tak byly výbory. A víte, k čemu fungují a slouží výbory v legislativním procesu? K té podrobné diskusi nad těmi návrhy zákonů a řešeními problémů, které tuto zemi trápí.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Flek. Pane poslanče, vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslanec Josef Flek: Děkuji. Já bych jen krátce zareagoval vaším prostřednictvím na pana poslance Juchelku, kdy opravdu neustále vytahuje léky. Ano, ten problém tady je, byl, ale pan ministr Válek tady včera byl, byl tady i dnes a k této tematice se vyjadřoval. Já znovu zopakuji, že ano, nedostatek léků na trhu je, nemáme ho jenom v České republice, je to evropský problém a je to hlavně ze strany výrobců.

Co se týče třeba... já chápu, jsem začátečník v politice, ale chápu vyslovení nedůvěry vládě v tom, že je problém, který vláda neřeší. Ale jsou problémy, které vláda řeší, a můžeme si to třeba říct u těch léků. Byl nedostatek léků, antipyretik pro děti, a objednalo se 300 000 krabiček. Ty léky se k nám dostaly. A to stejné se děje u antibiotik. Objíždí se opravdu kde co, kde kdo, aby se tyto léky k nám do České republiky dostaly. To je jedna věc.

Druhá věc. Doteď legislativně nebyly pořádně upraveny povinnosti pro výrobce těchto léků. To se nyní připravuje. A opět jsme u toho, že se na tuto problematiku dostatečně reaguje. Bohužel to chvíli trvá, než se to projeví. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je přihlášena s faktickou poznámkou paní poslankyně Pastuchová, následuje paní poslankyně Adámková. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní předsedkyně. Nejdříve bych zareagovala na vás, paní předsedkyně, že jsou výbory. Ale to vy víte dobře tak jako já. Tak přece těch výborů není tolik ve čtvrtek a v pátek, tak jste tu schůzi mohla posunout a ty výbory nechat proběhnout, úterý a hlavně středu.

A protože k svému projevu se také dostanu možná někdy k půlnoci, tak bych si tady vypůjčila jednu citaci z minulého volebního období. A možná se v ní někdo najde. Cituji: Důvěra znamená ochotu spolehnout se na druhé a svěřit jim do rukou svou budoucnost. A já se vás ptám, dámy a pánové, aby si každý z vás upřímně odpověděl na tyto otázky a podle toho se rozhodl, jak bude hlasovat. Spoléhám se na tuto vládu? Věřím této vládě? Dokážu této vládě svěřit budoucnost svou, svých dětí a občanů této země? Konec citace. A víte, kdo toto řekl? Já ta gesta neumím. Toto řekl pan premiér Fiala při nedůvěře naší vládě.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Dále je přihlášena paní poslankyně Adámková s faktickou poznámkou, pan poslanec Králíček následuje. (Poslanec Radim Fiala signalizuje.) Vidím vás, pane poslanče, k faktické... které jsou elektronicky, mají přednost a je jich tady hned několik ještě dalších. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážený pane premiére, vážení páni ministři, dámy a pánové, velmi se mně líbí, jak se tady vyměňují ty historické okamžiky, co kdy kdo řekl. Já bych byla jenom velmi ráda, kdyby tedy pamětníci i minulého období si uvědomili, že v době covidu, kdy nikdo neměl křišťálovou kouli, nikdo na světě nevěděl, co bude, tak bych byla velmi ráda, kdybyste ocenili skutečnost, a tou skutečností bylo, že pan premiér Babiš zřídil opoziční poradní sbor pro covid, a bylo tam mnoho kolegů, na které koukám i dnes, kterým naslouchal, ale neměl rozhodně větší řekněme důvěru než v ně. A to tu nezaznělo. A pokládám to za velmi neseriózní, protože tak tomu opravdu bylo. On naslouchal těmto kolegům, řídil se i tím, co oni říkali, říkal to potom i na klubu a (směrem do pléna) - vy jste tu nebyl, prostřednictvím paní předsedkyně, pane magistře - ale rozhodně to bylo tak, že opravdu on zřídil tento opoziční poradní orgán. O čem se radili, nevím, my jsme tam nebyli přizváni. A byla bych ráda, kdyby to tu zaznělo, že v době krize měla opozice velké slovo, jak do toho mluvit. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je tedy přihlášen pan poslanec Králíček, následuje pan poslanec Mašek, všechno faktické.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážená paní místo... předsedkyně, pardon, omlouvám se. Já bych chtěl reagovat na vás. Já vítám to, že zadáte vašemu Parlamentnímu institutu tu analýzu, nicméně než se tak stane, tak bych jen připomněl, že mimořádné schůze, které jste svolávali vy v minulém volebním období, možná i v předminulém, tak minimálně tři byly schváleny i našimi hlasy. Byla to Bečva, kde jste měli hned jasno, bylo to Čapí hnízdo, kde jste měli taky jasno, a byl to covid. Takže není pravdou a je to lež, že jsme vám neschválili žádné mimořádné schůze. A co se týče vašeho výroku, že jsme dnes mohli mít výbory. Já se omlouvám, ale jestli si představujete, že my svoláme schůzi o nedůvěře vládě, kde chceme vysvětlit náš pohled na fungování vlády, vy nás za jeden den nepustíte ke slovu a pak to skončí, tak jste měli se s námi dohodnout. Ale vy se dohodnout nechcete, protože tomu rozumím, máte 108, budete mít za chvilku celou republiku a válcujete.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy pan poslanec Mašek, následuje pan poslanec Vondráček. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, já zareaguji na milého kolegu Fleka, vaším prostřednictvím, a na ten nedostatek léků, a jak se na to reagovalo. Pan kolega Flek pochopitelně se snažil postavit za pana ministra a řekl, že pan ministr tady krátce to okomentoval, a řekl, že se tomu věnuje výrazná pozornost a že léky se dovezou. Já bych se obrátil k tomu, že ta věc je více než půl roku stará. Pan ministr tady přiznal, že paní Vildumetzová skutečně tady na mikrofon o tom hovořila, o nedostatku některých léků pro děti, už v létě loňského roku.

Mimochodem, po covidu nás stejní odborníci, kteří radí i vaší vládě - oni ti virologové, epidemiologové a všichni ostatní radili i nám, jsou to pořád titíž lidé - tak nás všechny upozornili na to, že když odejde covid, tak o to přijde horší chřipka. A my jsme ještě nevěděli - a ve větším měřítku - a to jsme ještě nevěděli, že přijde RS viróza pro děti. Takže když se tady o tom mluvilo v létě loňského roku, tak se na to vůbec nereagovalo. Pak se prohloubil nedostatek těch léků. A jenom připomenu skvělé bilanční schůzky - je to píárově úžasné - pana premiéra, jak chodí po ministerstvech, na obranu jde s kytkou, na zdravotnictví jsou možná chlebíčky, a vždycky výsledek je stejný: děláme to skvěle, nejsou problémy, daří se nám, covid nás netrápí. Pan ministr přiznal, že covid nás netrápí, protože umřel sám od sebe, už nemá tu klinickou významnost a podobně. Takže všechny karty hrají relativně pro ministra bez jeho účasti. Ale bohužel na ty léky se nezareagovalo včas. A když ta informace tady byla na začátku prosince, tak přesto ministerstvo nic neudělalo a začalo to řešit až po Novém roce. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP