(15.20 hodin)
(pokračuje Aleš Juchelka)

Tak já říkám sám za sebe, já nenadávám tady této vládě, můžu ji kritizovat, protože jak správně říkáte, tak žádní oukropečci to nejsou a mohou nám tady odpovídat. Ale pokud teda vašimi slovy, a já to trošičku prostě z těch vašich slov cítím, mají strach se tady jako nám postavit a mají strach nám odpovídat na naše výtky a opravdu jako reagovat na tu naši kritiku, tak skutečně si myslím, že jsme neudělali nic lepšího, než jsme vyvolali hlasování o důvěře této vládě.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Jestli jsem dobře pochopila, pan místopředseda se hlásí s faktickou. (Ano.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Chtěl bych zareagovat na paní kolegyni Peštovou. Děkuju pěkně, také si vás vážím. Ale každý z nás už v politice nějakou chvíli je a dobře víme, že v politice jde i o jisté načasování. A zatímco prostě jste si mohli vybrat jakýkoliv jiný termín, tak že si zrovna vyberete termín hlasování o nedůvěře vládě, abyste tady vyvolali diskusi o schopnostech nebo neschopnostech této vlády zrovna na termín mezi prvním a druhým kolem, tak to mě zase, paní kolegyně, nepodceňujte z toho, že si neumím dovodit to, že tím primárním smyslem této schůze není ani tak zlepšení situace lidí v České republice nebo hledání nějakých věcných alternativ, ale že je to jisté vytvoření atmosféry před druhým prezidentským kolem. To zas mě nepodceňujte. To zase si umím nějakým způsobem spočítat.

Ke kolegovi Juchelkovi - nechci mluvit za své kolegy, kteří sedí ve vládě, ale věřte, že - protože se s nimi potkávám, tak jestli z někoho nemají strach, tak z vás opravdu ne.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ještě příště prostřednictvím. Nyní je přihlášena s faktickou poznámkou paní poslankyně Peštová, následuje pan premiér. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Jsem ráda, že tady vidím pana premiéra, protože zrovna tato otázka by mohla směřovat přímo na něj, protože on sám je politolog a jistě mně poradí a řekne mi svoji odpověď na moji otázku. Co byste vy poradil svým studentům, kdyby se vás zeptali, když opozice se celou dobu snaží podle svého ústavního práva, nějakým způsobem načítá svoje zákony, svolává mimořádné schůze, neustále je opomíjena tím, že ani ty programy mimořádných schůzí nejsou schváleny, takže už nemá jinou možnost, jak postupovat, tak prostě svolá tuto schůzi? Co vy byste poradil svým studentům, jak by se opozice měla ještě víc chovat, aby dosáhla svých práv, která má zakotvena v ústavě? Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je přihlášen s faktickou poznámkou pan premiér Fiala. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Já bych neradil opozici a nebudu radit opozici, ale určitě svoje studenty bych vedl k tomu, aby všichni respektovali pravidla parlamentní demokracie. A k těm pravidlům nepatří jenom ta pravidla psaná, ale i ta pravidla nepsaná. Takže kdyby například opozice neblokovala dlouhé hodiny a dny jednání o programu schůzí Poslanecké sněmovny, kdyby neobstruovala v řadě případů, na to má taky opozice právo, ale kdyby to nedělala, tak bychom určitě se mohli bavit o věcech, které jsou pro všechny mnohem užitečnější. Taky bych studentům řekl, že jsou vládní strany, které se snaží respektovat práva opozice, proto například zařazují pravidelně opoziční okénka, snaží se prostě projednávat body v určitém pořadí, zatímco jsou vládní strany, které opozici úplně ignorují a opozice se není schopna třeba rok dostat k projednávání svých návrhů. To jsme tu taky zažili a nebyly to ty vládní strany, které jsou dnes ve vládě. Takže měřme všem spravedlivě. Dívejme se také na vlastní chyby a snažme se společně, pokud máte tu vůli pěstovat parlamentní politickou kulturu.

Ale já jsem se přihlásil kvůli úplně něčemu jinému. Já jsem tady poslouchal, co tady říkal pan poslanec Juchelka. Možná to vyjadřuje postoj i vás ostatních z hnutí ANO. A pak mě teda zajímá, jaký vlastně je? Protože jsem poslouchal v médiích i tady, jak od včerejška pláčete a stěžujete si, že členové vlády vystupují, argumentují, říkají, co vláda udělala, co se povedlo v jednotlivých rezortech, a pak zas, když se ministři přestanou hlásit a můžete vystupovat, tak si zase stěžujete, že členové vlády nemluví. Tak to se vám nemůžeme zavděčit nikdy. My se vám zavděčit nechceme. (Předsedající: Čas.) Ale pokud chcete tuto debatu vést rozumně, tak nám klaďte věcné otázky a pořád si nestěžujte a neplačte tady. (Potlesk zprava.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Prosím o dodržování času. Nyní nejdříve paní poslankyně Peštová, pan Juchelka teprve následuje po ní. Poprosím o faktickou poznámku nejdříve paní poslankyni.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Pane premiére, to všechno my jsme zkusili. Všechno, co tady říkáte, opozice zkusila, to znamená, načítala svoje body, dala do systému svoje zákony, které vlastně taky byly poslaneckou iniciativou. Ty zákony mají číslo jednací, nebo ne jednací číslo, ale číslo v systému mnohem nižší, než vy tam dáváte svoje zákony, to znamená, že vaše zákony předřazujete zákonům opozice. A vy říkáte opoziční okénko. To je fajn. Ale když se podíváte, kdy bylo naposledy opoziční okénko? Jednou? Dvakrát? Třikrát? Já už nevím. Opravdu to byl tak malý počet, že už si to ani nepamatuju. Když si vezmu za minulý rok, kolik bylo interpelací, tak z těch 18 jich bylo celkem osm, deset maximálně. To znamená, že každý týden má jeden čtvrtek, nebo respektive v každém týdnu je jeden čtvrtek, když vezmu, že Sněmovna zasedá co ob jeden týden, tak bylo jich 18, a z toho jste nám ubrali, naší opozici, na ty interpelace a na ty dny, kdy by měla být interpelace, tak jste nám dávali ty mimořádné schůze, které my jsme žádali, aby byly ty naše body. To už tady taky jednou bylo řečeno. Proč si opozice nepožádá o mimořádnou schůzi, vždyť tam můžeme diskutovat? Ale kdo tam diskutuje? Diskutují tam jenom ti, co mají přednostní právo, protože vy neschválíte ten program. Takže mimořádná schůze - zero, nula, nic. Takže kde máme diskutovat? Takže ta vaše odpověď je lichá - to, co vy byste řekl těm vašim studentům. My se celou dobu snažíme diskutovat. Ale kde? Kde? Řekněte mi tu platformu, kde my s vámi máme diskutovat? Tady to nejde, protože vy nás nepustíte ke slovu. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je tady přihlášen s faktickou poznámkou pan poslanec Juchelka, následuje paní poslankyně Schillerová. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Moc děkuji. Vážený pane premiére, tady jde vidět, jakým způsobem je ten rozpor mezi tím, když jsme ve škole a učíme se, a potom přijdeme do té praxe, která je trošičku jiná. Já jsem například tady měl mimořádnou schůzi Sněmovny ohledně sociálních zákonů a sociálních témat. Nebyl schválen program. Mohli jsme o tom diskutovat. Měli jsme tady návrhy zákonů, které já mám ve Sněmovně už třeba desátý měsíc a na řadu prostě nepřijdou dle mého názoru do konce volebního období, jako je například navýšení rodičáku a tak dále, což jsou typicky zákony pro lidi.

Za druhé - je to slušnost. Slušnost je také jednou právě z těch demokratických hodnot. Je to určitá tradice, se kterou my přistupujeme k parlamentní demokracii. A vy sám moc dobře víte, že jste už tu tradici několikrát, což je jeden ze základů demokracie jako takových, porušili například tím, že jste si personálie tady odhlasovali aklamací, abyste se jeden druhému demokraticky pohlídali a podívali do kapes a do karet.

Slušnost podruhé tím, že se komunikuje s opozicí, a to i tak, že prostě nemám za sebou deset ministrů, kteří si vezmou hodinové projevy, ale to, že se diskutuje a že můžeme na ně reagovat. Protože já v tuto chvíli tady nevidím paní ministryni Černochovou, pana ministra Jurečku. A já jsem nemohl u pana ministra Jurečky, i když jsem měl spoustu věcí a otázek, ho nějak jako doplnit a zeptat se na to, jakým způsobem to myslel. A to je také slušné se domluvit s opozicí, když je takovéto mimořádná schůze Sněmovny, aby to nějakým způsobem fungovalo. Já si vybavuji, když to bylo v tom covidovém období, kdy tady stál opravdu Adam Vojtěch celou dobu a vysvětloval očkování, očkovací centra, vakcíny, zdravotnické pomůcky, roušky. Vy jste se ho na cokoliv mohli ptát, on vám odpovídal. Teď tady máme nedostatek léků, antibiotik, a Vlastimil Válek tady nebyl, ani nepamatuju, jenom u té mimořádné schůze Sněmovny, což jsme ho donutili.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Čas, pane poslanče. Paní předsedkyně Schillerová s faktickou poznámkou, pak následuje moje faktická poznámka. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, paní předsedkyně. Nestěžuji si, pane premiére. Nefňukám, konstatuji. Vy a většina členů vaší vlády se včera přihlásila s dovětkem "před otevřením rozpravy". To je konstatování. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP