(23.10 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Dále je s faktickou poznámkou přihlášen pan poslanec Ryba, zatím poslední faktická. Prosím, máte slovo. A prosím o klid!

 

Poslanec Drahoslav Ryba: Vážená paní předsedkyně, já jdu taktéž s faktickou poznámkou a chtěl bych reagovat na vystoupení paní poslankyně Olšákové, vaším prostřednictvím. Víte co? Velmi oceňuji to, že váš proslov byl klidný, že váš proslov byl věcný, a také to, že v něm nezaznělo ani jednou jméno pana Andreje Babiše. Ale nemůžu souhlasit s řadou věcí, které jste měla ve svém proslovu. Nebudu rozebírat celý ten proslov, na to bych neměl ani čas, ale pokusím se aspoň o dvě připomínky.

Jedna se týká českého předsednictví. Ono je snadné se nechat pochválit od těch, komu jdu na ruku. Vy jste hovořila, že všechno je v souladu s tím, co chtělo ANO. Já tedy jsem se teď, protože jsem tady první období, jsem tady něco přes rok, takže nevím, jak přesně zastávalo hnutí ANO v předchozím volebním období, jaký směr, ale rozhodně nechtělo emisní povolenky pro domácnosti. To jsem se tedy ujišťoval u několika poslanců. V žádné strategii ANO nebylo mít nebo zavést emisní povolenky pro domácnosti.

Tou druhou věcí, která tady padla a kterou bych chtěl zmínit, jak se vláda vypořádala s imigrační vlnou, nebo vlnou, která přišla z Ukrajiny. Ono to tak může vypadat navenek, ale v podstatě s tou vlnou se vypořádali hejtmani, s tou vlnou se vypořádali hasiči, policisté, zdravotníci a hlavně občané, protože tam byla obrovská vlna solidarity. A těm patří poděkování. Už méně trošku vládě, protože toho chaosu tam bylo také dost! Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: S faktickou se hlásíte, pane poslanče? (Ano.) Tak máte dvě minuty.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Tak já ještě něco ke své předřečnici ohledně těch energií. Já vím, že to dostala napsáno. Nevím tedy o tom, že by byla taková odbornice na energie, jinak by tady s námi hodně diskutovala. Tam bude hodně problémů. Tam bychom byli rádi, když přichází komunitární energetika, aby nám vláda představila své projekty, své plány, tak abychom mohli být nápomocni. My v tomto případě nechceme dělat obstrukce, nechceme v žádném případě házet vládě klacky pod nohy, ale byli bychom rádi seznámeni s tímto obsahem, protože pokud je mi dobře známo, tak na to, abychom dělali obnovitelnou energii, musíme vlastně zabezpečit i ty pevné zdroje při jejich výpadcích. Ono to není tak úplně jednoduché. A dostáváme se dneska i do situace, kdy připojení fotovoltaik na střechách, což je poměrně jednoduchá záležitost, naráží na vyvedení výkonu, protože rozvodové soustavy jsou poměrně zaostalé, staré, s malým výkonem a bude třeba udělat velkou investici. Já jsem na jedné konferenci slyšel, že to udělají ti distributoři, ale bez pomoci státu to nebude možné. Já bych potom velmi přivítal, kdybychom do této diskuse a přípravy byli zapojeni, tak abychom mohli podat pomocnou ruku. Myslím to upřímně, není to myšleno v tom, že to budeme nějakým způsobem brzdit, ale rádi bychom znali ten obsah, tak abychom mohli upozornit na dílčí nedostatky. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je s přednostním právem přihlášen pan předseda Výborný. Prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážený pane ministře, já myslím, že vnímám tu velmi živou debatu, která se zde už řadu hodin vede ohledně důvěry naší vlády, nicméně v rámci zachování fyzického i duševního zdraví a zachování cti této Sněmovny chci oznámit, že na základě dohody všech zástupců všech poslaneckých klubů navrhuji, abychom přerušili jednání této schůze, a to do zítřejší deváté hodiny ranní. Děkuju pěkně a přeju vám všem dobrou noc.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Já ještě načtu došlou omluvu. Pan poslanec Liška se omlouvá od 12 hodin z pracovních důvodů.

A nyní tedy na základě vyslovené dohody všech předsedů poslaneckých klubů přerušuji naše jednání této schůze, a totiž do středy 18. ledna 9 hodin, tedy do zítřka do 9 hodin ráno. Přeji vám dobrou noc.

 

(Jednání skončilo ve 23.15 hodin.)




Přihlásit/registrovat se do ISP