(17.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji za dodržení času a pan vicepremiér Jurečka chce reagovat. Máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Děkuji vám, pane místopředsedo. Přiznám se, že mě ta interpelace do určité míry překvapila od poslance za hnutí ANO. Kdyby tu interpelaci podával poslanec třeba za SPD, tak bych to chápal daleko více, protože mluvit o personální vyprahlosti a o tom, že já teď tady dočasně jsem více než dva měsíce ministrem, který zodpovědný i za druhý rezort, což se u předsedů stran občas stává, tak ale z úst poslance hnutí ANO mi to přijde takové velmi zvláštní, když tady byla situace, kdy současný místopředseda, který sedí za mnou na umpiru, byl více než dva a půl roku ministrem dvou rezortů - Ministerstva dopravy a Ministerstva průmyslu a obchodu a nezaznamenal jsem nikdy žádnou interpelaci od poslanců hnutí ANO, kteří by vystoupili a ptali se, jestli to není nějaká vyprahlost hnutí ANO, nebo co je tím myšleno, a jestli Ministerstvo dopravy je méně důležité ministerstvo a podobně. Nechci tady být ironický, ale přijde mi to poněkud zvláštní, minimálně poněkud zvláštní.

Nicméně k situaci jako takové. Je to v minulosti obvyklé, že předsedové stran, koaličních stran, když je řekněme specifická situace, tak na nějaký čas, ano, obvykle v řádu týdnů, jsou zodpovědní i za nějaký jiný rezort, který je potřeba řešit v jejich gesci, kterou mají v rámci koaliční smlouvy. To je ta situace teď. V případě postupu pana prezidenta i řekněme renomovaní ústavní právníci se shodují na tom, že to bylo v rozporu s ústavou, ten krok pana prezidenta, kdy řekl, že nebude jmenovat Petra Hladíka, a já teď v tom dalším období vycházím z toho, že chci, aby Petr Hladík se naplno zapojil do činnosti vedení rezortu, což se stalo. Není prvním náměstkem, je náměstkem ministra - zákon nezná dneska prvního, druhého, třetího náměstka - a já jako ministr jsem mu dal v kompetencích a možnostech zákona rozsah agendy, kterou on může za mě vykonávat, stejně jako to děláme jako ministři, když třeba jsme na dovolené třeba týden v zahraničí, tak taky zmocňujeme někoho z náměstků, aby mohli být těmi, kteří jsou zodpovědní v ten okamžik nepřítomnosti ministra za vedení ministerstva. Není to nic neobvyklého. Takže to se stalo tento týden v pondělí a já také vycházím z předpokladu toho, co řekli všichni tři relevantní kandidáti, kteří mají vyšší preference z hlediska volebních průzkumů v prezidentské volbě, že všichni tři řekli opakovaně v mediálních vystoupeních, že by návrh premiéra na jmenování ministrem akceptovali. Poslední dny dostali tuto otázku i ve vztahu k Petru Hladíkovi, takže tady všichni tři se vyjádřili, že by Petra Hladíka jmenovali.

Pokud jde o tu otázku v Brně, situace je taková, že už máme tři měsíce od momentu, kdy byly zveřejněny kroky, které udělala policie, a Petr Hladík byl pozván k podání vysvětlení. Jako svědek byl přizván v kauze Pískovny, ve které ale on vůbec jakýmkoliv způsobem není osobou, která by tam byla řekněme požádána o nějaké doplnění důkazů a podobně.

Pokud jde o nákup jejich rodinného domu, manželů Hladíkových, ten dům byl koupen přes realitní kancelář za naprosto normální obvyklou cenu, takže prosím, nezatahujte tady tyto věci, které opravdu jsou prokazatelně jasně doložitelné, a nemá to žádnou souvislost s nějakou výhodou a střetem zájmů. To bylo také právně doloženo. Takže Petr Hladík je osobou, která se ničeho nezákonného nedopustila, ničeho neférového, považuji ho za velmi kvalitního a odborně připraveného kandidáta na ministra životního prostředí a věřím, že se v průběhu března také tím ministrem definitivně stane. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec má zájem o doplňující dotaz. Máte slovo.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji. Já samozřejmě nerozporuji, pokud Petr Hladík bude čistý, křišťálově čistý, nechť se stane ministrem. To je v pořádku. Také neříkám, že současný postup pana prezidenta je úplně komfortní, a i vlastně, jak jste řekl správně, všichni kandidáti na prezidenta, mezi nimiž je i pan Babiš - řekl, že by jmenoval pana Hladíka v případě, že samozřejmě by byl čistý. Nevím, jak by se zachoval, kdyby se pokračovalo v nějakém podezření.

A to, že říkáte, že všechno je úplně tak v pořádku, já samozřejmě vycházím - nemám žádný přístup do spisu, jsem jenom poslanec bezpečnostního výboru a zajímá mě to z pohledu bezpečnosti a případné nějaké korupce, protože vy jste vláda, která říkala, že bude dělat věci lépe, radostněji a prostě čistě - a já tady z veřejných zdrojů mám, že kandidát na ministra životního prostředí lobboval za zájmy určitého podnikatele, od kterého potom náhodou rodina koupila dům. Ten podnikatel náhodou potom tam vybudoval nějakou cestu, která byla údajně až o 2 miliony předražená, a podobně. Takže já vycházím z veřejných zdrojů, a proto jsem se na to ptal. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: A ten dotaz, prosím, je ještě nějaký?

 

Poslanec Hubert Lang: Ten dotaz je, jak bude pan ministr reagovat v případě, že tedy policie překlopí pana Hladíka, což se může stát, do role podezřelého nebo obviněného.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, děkuji.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Já musím ještě také jasně říci, když tady bylo zmíněno zase opakovaně, manželé Hladíkovi koupili od realitní kanceláře nebo přes realitní kanceláře na základě veřejné nabídky dům. Po šesti letech poté rozhodovalo zastupitelstvo města Brna o odkoupení komunikace, která byla klíčová pro dopravu dětí jejich rodiči k mateřské školce. Bylo to na základě znaleckého posudku za cenu, která je obvyklá. Nebylo to o žádném lobbingu, protože Petr Hladík byl náměstek odpovědný za rodinnou politiku a školství, bylo to přímo v jeho gesci. Kdo jsme prošli komunální politikou, prostě víme, že to jsou nějaké základní elementární kroky, které se na úrovni města nebo obce prostě dělají, že se snaží obec zabezpečit klíčové komunikace, případně dohodnout se s investory, kteří staví nějakou bytovou výstavbu, aby potom případně ta komunikace byla předána městu do správy, a do majetku především. Takže to byly kroky, které byly realizovány, které byly naprosto logické. A znovu říkám, není tam nic, co by zavdávalo nějaké podezření pro nějakou výhodu a podobně, takže to já musím zcela odmítnout.

A k té otázce: Petr Hladík, jak jsem tady říkal, je to už víc jak tři měsíce nebo prakticky tři měsíce, kdy byly udělány kroky v té otázce policie ve vztahu k prodeji bytů, a říkám, plánovanému prodeji bytů v městě Brně, ke kterému nedošlo, a Petr Hladík nebyl ani obviněn a není ani obžalován. Takže si myslím, že tady je evidentní, že to, co on jasně, transparentně, veřejně říká, trpělivě odpovídá na všechny dotazy novinářů, že tady prostě se nenaplnily žádné předpoklady toho, že by Petr Gazdík jednal nezákonně nebo neférově. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a další z přihlášených je pan poslanec Lubomír Wenzl, který má zájem interpelovat pana místopředsedu vlády Vlastimila Válka ve věcí řešení kritické situace - léky. Máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Wenzl: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážený pane ministře, Česká republika a její občané se potýkají s dlouhodobým nedostatkem některých léčivých přípravků. Problém určitě neřeší a nevyřeší vyjádření, které nemohlo být snad myšleno ani vážně, kdy - volně parafrázuji - radil jste občanům obvolat sto lékáren a že určitě narazí na řadu společností, kde požadovaný přípravek bude k dostání. Problém v rámci péče o občany ale řeší i lékaři v rámci preskripce v tuto chvíli nebo už delší dobu například u antibiotik. Co poradit jim? Máte, pane ministře, radu pro ně?

To, čím si procházíme, ukazuje, že problém je hlubší, ale hlavně vážný. Co dál, ptám se vás, pane ministře? Hledá a snaží se vámi vedené ministerstvo najít řešení, jak do budoucna předejít, případně minimalizovat dopady na občany v situaci, kdy dojde k výpadkům léčivých přípravků? Nebo je Ministerstvo zdravotnictví stále ve fázi sledování zásob léčiv v Evropě a jedná o mimořádných dovozech? O tom, že k nějakému zásadnímu posunu nedošlo, svědčí i veřejná vyjádření některých distributorů. Je tato situace diskutována na úrovni vlády? Nebyla by jedna z cest řešení například, aby stát měl uloženy ve skladech Správy státních hmotných rezerv některé tyto skupiny léků a v případě potřeby že by byly využity?

Žádám vás, pane ministře, prosím vás, pane ministře, o řešení této situace, za což děkuji jménem občanů a odborné lékařské veřejnosti.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím pana místopředsedu vlády a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka o reakci. Máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP