(17.20 hodin)
(pokračuje Richard Brabec)

Ale co je ještě důležitější, tady je problém s judikátem. Protože pokud připustíme, že není možno kompenzovat nějaké území jiným klidovým územím, rozšířením, tak se může ministerstvo opravdu dostat velmi, velmi snadno do situace, že v žádném národním parku už nic nerozšíří. Proto si myslím, že by bylo dobré to judikovat. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, děkuji. Pan ministr bude ještě reagovat.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Já samozřejmě vnímám i tu rovinu precedentní, ale tady jen poznamenám - a jak jsem říkal, ještě se seznámím v detailu i z hlediska té vymezené lokality, těch zhruba víc jak 3 000 hektarů, které měly být tím řekněme dalším náhradním územím, kompenzačním územím, i z hlediska toho, jak to území vypadá, jak je vhodné pro tuto populaci a tak dále, to jsou ještě další aspekty, které je nutné také brát v potaz, ale rozhodně se ještě v detailu seznámím s těmito možnými dalšími kroky i z pohledu otázky toho precedentu. Děkuji za ten podnět.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a dalším řádně přihlášeným je pan poslanec Robert Králíček, který bude interpelovat pana místopředsedu vlády a ministra zdravotnictví Válka. Máte slovo.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážený pane předsedající, pane ministře, já se na vás obracím s interpelací s názvem Digitální očkovací průkaz, a to na základě článku, který vyšel v médiích, o tom, že se chystáte vytvořit zhruba za 50 milionů digitální očkovací průkaz z aplikací Tečka a Čtečka. Proto jsem se chtěl zeptat, v jakém stadiu úvah nebo v jakém stadiu realizace to je, zdali to bylo komunikováno v rámci digitální transformace i s panem ministrem Bartošem, který v současné době připravuje takzvanou eDokladovku, a tento koncept by určitě šel využít, nebo jestli si bude každé ministerstvo digitální doklady dělat samo? Chtěl bych se zeptat, protože již existuje pilotní řešení takovýchto dokladů nebo takovéto aplikace, zda se budou do toho zapojovat i nějaké státní podniky, protože například Státní tiskárna cenin již má prototyp ve svém vlastnictví? Jak to bude financováno, kdo bude vydavatelem tohoto digitálního průkazu a kdo ho bude spravovat? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím pana místopředsedu vlády a ministra zdravotnictví o reakci. Máte slovo, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Já velmi děkuji, pane předsedající. Pět minut je málo, ale zkusím. Je potřeba si první věc říct, že Evropa plánuje - plánuje to už řadu let a moji předchůdci to podpořili - něco, co se jmenuje evropský elektronický průkaz, zdravotní průkaz. Ten musí být unifikovaný a my jsme se tady bavili při interpelacích písemných o standardech HL7, DASTA a tak dále. My máme software, který je Tečka, vlastní ho stát. Ten software umožňuje certifikovat různé dokumenty a stát garantuje pravost těch dokumentů, když to velmi zjednodušeně řeknu. Tečka už vznikla za mého předchůdce a ten software je spravovaný a byl financovaný ze státního rozpočtu, to znamená, vlastní ho stát, ten program, který máme nainstalovaný, těch 6 milionů uživatelů, na svých mobilech, a soutěží, a ještě v letošním roce, myslím v prvním pololetí, může tady soutěžit ten vývoj nebo změny NAKIT.

My jsme našli z peněz Evropské unie na kybernetizaci zdravotnictví, které tam byly, možnost využít část peněz na doprogramování dalších možností, dalších funkcionalit v programu Tečka. To znamená, není to o novém programu, ale je to rozšíření funkcionalit s tím, že Tečka musí splňovat všechna pravidla - a my ji teď nazýváme elektronický zdravotní průkaz, protože už to Tečka není, za covidem tečku neuděláme, to je blbost - tak doprogramovat další utility, které řekněme zjednoduší život občanům České republiky. A to první, co bychom chtěli udělat, je očkování, jakési další očkování vedle očkování proti covidu tak, aby to bylo očkování proti například dětským onemocněním, očkování proti tetanu, očkování pro ty, co jedou do zahraničí, aby to všechno bylo elektronicky, a podobně jako jsme se mohli prokazovat očkováním ohledně covidu, tak abychom stejně se mohli prokazovat u ostatních očkování. Já jsem to samozřejmě diskutoval s Národním úřadem pro ochranu osobních údajů. My proto musíme, já jsem to tady říkal v písemných interpelacích, mít zákon o registrech, ale část z toho můžeme udělat už bez zákona, a to je doprogramování těchto věcí, ale pořád Tečka je ten program a jenom budeme doprogramovávat různé další funkcionality. Řádným výběrovým řízením vždycky vybereme někoho, kdo se přihlásí, toho nejlevnějšího, a ta výběrová řízení pro nás dělá NAKIT, jak to bylo za mých předchůdců. Není důvod na tom cokoliv měnit.

A ten vlastní program, protože samozřejmě jsme se s panem ministrem Bartošem a s experty - a já zneužil toho (s úsměvem), že jsem dělal náměstka pro IT - ten program musí mít standardy. To znamená, musí komunikovat přes HL7, musí tam být, pokud bude textový, DASTA nebo nějaký jiný standard a tak dále. To znamená, představme si to tak, že to, co plánuje Ministerstvo vnitra, je ta základní složka, v které budou pak různé utility, které občané můžou používat. Jedna ta utilita bude elektronický zdravotní průkaz a ten elektronický zdravotní průkaz bude mít různé a různé další funkce. Já si dokážu představit, že finálně to může být něco jako elektronická osobní zdravotní karta.

Obrovská výhoda Tečky je, že umí komunikovat se zdravotnickým softwarem ve zdravotnických zařízeních a že se do Tečky nahrávaly ze zdravotnických zařízeních, z testovacích center, různé další informace, a teď je škoda toho nevyužít k obecnému prospěchu a nerozšířit to. To znamená, přijde mně nesmyslné, abychom budovali nějaký nový program evropského zdravotního průkazu, ale naše Tečka, tedy elektronický zdravotní průkaz, bude ten evropský zdravotní průkaz v České republice. Vydávat samozřejmě ty jednotlivé utility bude Ministerstvo zdravotnictví, které musí také ručit za to, že data, která tam jsou, jsou správná, certifikovaná a tak dále.

A můj sen, který bych chtěl, aby byl finální - je to sen, ale doufám, že se ho podaří zrealizovat buď mně, nebo mým nástupcům - by byl například ten, že přijdete s nahraným elektronickým zdravotním průkazem, tedy Tečkou, k praktikovi, nahrajete si elektronicky žádanku na CT vyšetření, přejdete do nemocnice nebo to odešlete elektronicky, pak vám to načtou pomocí QR kódů a tímto způsobem budete moct přenášet zdravotní dokumentaci. To je to, co by Tečka měla umět, všechny potenciály to má. Pan náměstek Bláha, který je náměstek pro IT, on je teď vrchní ředitel, ten tady tuto problematiku má plně na starosti. Pokud bude mít kdokoliv z poslanců zájem se do toho zapojit, budu jenom rád a určitě budu rád, když s panem náměstkem Bláhou budete komunikovat. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a táži se pana poslance, jestli má zájem? Nemá zájem na doplňující otázku.

Tak můžeme přejít k dalšímu interpelujícímu a to je pan poslanec Hubert Lang, který bude interpelovat pana vicepremiéra Mariana Jurečku, a to ve věci kauzy ke jmenování ministra životního prostředí. Máte slovo.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju, pane předsedající. Pana ministra tady nevidím, přestože tady před chvilkou ještě byl. Já bych se chtěl dotknout otázky, přestože nejsem specialista na Ministerstvo životního prostředí, které teď trošku rezonuje ve veřejném prostoru, a to je jmenování a nejmenování pana Hladíka, což je místopředseda KDU-ČSL a náměstek na Ministerstvu životního prostředí.

Víme všichni, že to ministerstvo, které není úplně bezvýznamné a disponuje velkými prostředky, dneska bylo více jak dva měsíce řízeno dvojministrem. A najednou došlo k situaci, kdy byl nominant, který byl určen, a pan prezident tohoto nominanta, což je pan Hladík, nejmenoval. Pan Jurečka na svém nominantovi dále trvá a obešlo se to tedy elegantním způsobem, že se z něj udělal první náměstek, to znamená, de facto ministerstvo řídí, de iure ho neřídí a čeká se na to, jak to dopadne s potenciálním prezidentem. Já se chci zeptat pana ministra Jurečky, proč? A to je ta otázka: Je opravdu KDU-ČSL tak personálně vyprázdněné, že trvá na nominantovi, byť v pozici dneska svědka, ale ne úplně svědka, protože pan Hladík nemluvil úplně pravdu, protože víme dneska, že policie stále případ šetří, a z toho člověka, který je podezřelý, se může stát i obviněný? Jestli náhodou pan Jurečka neriskuje další aféru nebo kauzu této pětikoalice? Kdyby opravdu se situace změnila a zjistili jsme, že pan Hladík se posune dle těch zjištění, kdy já čerpám z veřejných médií, jsou tam nějaké pochybné nákupy rodinných domů, pochybné investice a podobně. Proč pan Jurečka tak trvá na panu Hladíkovi a zda opravdu KDU-ČSL je tak personálně vyprázdněná, že nemá jiného kandidáta, čistého, na tuto pozici? Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP