(10.50 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Má ještě někdo zájem o vystoupení v rozpravě? Ano, má, pan poslanec Farhan. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Kamal Farhan: Pane ministře, děkuji za vaše odpovědi. Někdy jsme se odchýlili od tématu. Já jsem tu písemnou interpelaci primárně - něco jsme se samozřejmě dozvěděli - já jsem ji podal z toho důvodu, že je tam několik bodů, které bych chtěl zmínit. Ten první je, já bych od vás očekával - a očekávám, že představíte veřejnosti - srozumitelnou strategii, protože tady v tuto chvíli jsme skákali z jednoho místa na druhé, a aby ta strategie byla představena co nejdříve. Předpokládám, že to byl přeřek, vy jste řekl, že ji představíte v příštím roce ve Sněmovně. Já věřím, že ji představíte už na jaře, jak jste se zmínil předtím.

Mě prostě zklamala vaše písemná odpověď v tom smyslu, že u některých věcí, které jsem se tady dozvěděl, i když z mého pohledu nejsou úplně systematicky ani časově řazené, ale nějaké věci se udály, tak v té odpovědi jste vlastně psal: "Je třeba připravit podrobné mapování distribuce kapacit. Je nezbytná restrukturalizace lůžkového fondu." Prostě to jsou věci, které vy v té písemné interpelaci, vlastně nejsou vůbec konkrétní. To je vždycky: Připravíme, uděláme, ale kdy to uděláte, jak to bude vypadat, to jsem se tam nedozvěděl.

A abych to nějakým způsobem neextendoval, tak já vás, paní předsedkyně, požádám, abychom hlasovali o nesouhlasu s odpovědí pana ministra v písemné interpelaci. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji, pane poslanče. Zaznamenala jsem váš návrh. A nyní s faktickou pan poslanec Nacher. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. Chtěl jsem pana ministra zdravotnictví Válka poprosit o nějakou vyváženost v těch debatách. Mám pocit, my tady jdeme od extrému do extrému mezi úterkem a čtvrtkem. My když se vás v úterý zeptáme na věci aktuální, jako je nedostatek léků, tak tady na to nikdo neodpovídá. Teď dvě písemné interpelace zaberou dvě hodiny, to znamená, na ty další písemné interpelace se vůbec nedostane. Já nekritizuji, že odpovídáte, ale jak potvrdili i doktoři, kteří se vás z našeho klubu ptají, tak ta odpověď byla taková velmi košatá, která skutečně zabrala ty dvě hodiny. Ti ostatní se potom nedostanou k písemným interpelacím. Tady pan ministr pro místní rozvoj Bartoš čekal na moji interpelaci kolem rozúčtování tepla, to ty lidi taky zajímá. Tak já jenom poprosím o určité vyvážení. Jenom něco mezi, najít nějaký střed, to snad není tak složité. To znamená, na jedné straně buď neodpovídat vůbec, anebo odpovídat v hodinové debatě. To je vše. To je jenom taková prosba, žádost za mě. Děkuji za vyslyšení.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Pan ministr se hlásí ještě do rozpravy. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Já se strašně, paní předsedající, omlouvám všem kolegyním a kolegům, ale ty dotazy, těch bylo tolik, a těch podnětů, že co mám dělat než odpovídat? To je moje povinnost jako ministra. Já jsem se krotil a nepřečetl jsem koncepci, to bychom v žádném případě do jedenácti nezvládli.

Znovu nabízím místo takovéto debaty, pojďme se potkat na Ministerstvu zdravotnictví se zdravotním výborem. Já to nabízím i výboru pro práci a pro sociální věci. Pojďme ty věci diskutovat tak, abychom mohli jít do hloubky. Končím, omlouvám se.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Paní poslankyně Pastuchová s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní předsedající. Tak na moji interpelaci se asi kvůli košatým odpovědím pana ministra nedostane, to nevadí. Ale vy jste, pane ministře, teď tady úplně popřel to, co říkal můj kolega Patrik Nacher, vaším prostřednictvím. V úterý jsme se ptali my jako zdravotníci na spoustu věcí ohledně léků pro děti, léků pro dospělé, a vy jste tu seděl a koukal jste do telefonu, vůbec ani jednou jste nezareagoval, jako ostatní ministři, kteří tu vlastně neseděli a přišli jenom na hlasování.

Dneska nám tady všichni říkáte, že svolání o nedůvěře vlády je naše politická kampaň pro našeho předsedu. Tak já bych ráda řekla, že kdyby měla být politická kampaň pro našeho předsedu, tak tu mohl být každý den a každý den tady mluvit dvě hodiny, jak dlouho chce, o čem chce. On k tomu nepotřebuje tu schůzi o nedůvěře vládě. To potřebujeme my, obyčejní poslanci, abych se vůbec někdy dostali ke slovu a řekli vám, co trápí občany naší republiky. (Potlesk vlevo.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Táži se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy? Není tomu tak. Rozpravu tedy končím.

V rozpravě přednesl pan poslanec Farhan návrh, aby Sněmovna přijala nesouhlasné stanovisko k odpovědi na interpelaci pana ministra Válka. Přivolám kolegy z předsálí.

Zaznamenala jsem žádost o odhlášení. Poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Já ještě zagonguji.

A mezitím, než přistoupíme k hlasování, přečtu omluvy: omlouvá se Bartošek Jan od 10 do 11 hodin z pracovních důvodů, Bureš Jan od 11 do 18 - pracovní důvody, Jílková Marie od 9 do 10.30 - pracovní důvody, Kaňkovský Vít od 9.30 do 11 hodin bez udáni důvodu, Šimek David od 10 do 13 - pracovní důvody, Válková Helena od 11 do 11.30 - pracovní důvody, Volný Jan od 11 hodin - pracovní důvody a pan ministr Jan Lipavský se omlouvá od 11 hodin z pracovních důvodů.

 

Počet přihlášených se nám ustálil, a nyní tedy budeme hlasovat o nesouhlasném stanovisku k odpovědi na interpelaci pana ministra Válka.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 51, přihlášeno 127 poslanců a poslankyň, pro 63, proti 64, návrh byl zamítnut.

 

Končím projednávání této interpelace a otevřeme ještě interpelaci následující. Předseda vlády Petr Fiala odpověděl na interpelaci paní poslankyně Jany Pastuchové ve věci chybějící bezpečnostní prověrky náměstků člena vlády na Ministerstvu zdravotnictví na stupeň důvěrné. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 340.

Zahajuji rozpravu a táži se, zda se někdo hlásí do rozpravy? Paní poslankyně Pastuchová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Vážená paní místopředsedkyně, teď nejsem znalá jednacího řádu tak dokonale, tak se jenom zeptám, protože zbývají dvě minuty a můj příspěvek není tak krátký, jestli by se dalo, i když pan premiér zde je, odložit moji písemnou interpelaci a odpověď na ni s panem premiérem na příští jednání při písemných interpelacích - anebo začnu a přeruší se?

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Paní poslankyně, začněte a v 11 hodin interpelaci přerušíme.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Dobře, děkuji. Děkuji. Pane premiére, měla jsem zde napsáno i vážený, ale to mi teď fakt nejde přes ústa. 18. října 2022 jsem se na vás obrátila ve věci... (Bouchání do lavic v pravé části sálu.) 18. října 2022 jsem se na vás obrátila ve věci neexistence bezpečnostních prověrek na stupeň důvěrné u náměstků člena vlády, takzvaných politických náměstků Jakuba Dvořáčka a Josefa Pavlovice, kteří...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, prosím o klid, ať má paní poslankyně prostor pro svoji interpelaci. Děkuji. Prosím, pokračujte.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: ... kteří působí na Ministerstvu zdravotnictví. Tito náměstci neměli bezpečnostní prověrku stanovenou vnitřním předpisem Ministerstva zdravotnictví. Skoro na žádnou z mých otázek, které byly uvedeny, jste mi neodpověděl, a proto jsem tuto interpelaci zařadila i na jednání pléna. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP