(14.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Ale ono to s tím vaším hospodařením totiž vůbec není tak růžové, proto to tady navrhuji, protože Fialova vláda skutečně už mimořádně nebezpečným způsobem hazarduje s budoucností naší země a vedete ji do katastrofy, jelikož za vašeho ročního vládnutí stoupl průměrný dluh přepočtený na každého občana České republiky na 275 000 korun. Hospodaření českého státu za vlády koalice ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Pirátů skončilo v loňském roce se schodkem ve výši 360,4 miliardy korun. Celkový státní dluh tak vzrostl už na hrozivých 2,895 bilionů korun. Takže jak jsem sdělil, na každého Čecha připadá již nyní průměrný dluh v objemu 275 000 korun. Vláda přitom původně na loňský rok plánovala rozpočtový deficit ve výši 280 miliard korun. Na podzim jej však novelou zákona navýšila, a to přesto, že oproti roku 2021 loni vzrostly vládě příjmy státního rozpočtu, zejména vlivem vyššího výběru DPH, protože jste neukoučovali inflaci, takže logicky se to odrazilo ve vyšším výběru DPH, tak jste vybrali více o 137 miliard korun oproti předpokladu. A místo, abyste těch 137 miliard investovali právě do stabilizace životní úrovně českých občanů, tak vy jste je vyházeli oknem, protože životní úroveň českých občanů se prokazatelně naopak zhoršila.

V letošním roce plánuje vláda Petra Fialy hospodařit se schodkem -295 000 miliard korun a v tom čtyřletém horizontu vašeho vládnutí, pakliže vláda to zvládne celé čtyři roky, což já bych byl rád, aby skončila, tak to zadlužení má během vašeho vládnutí stoupnout na 1,2 bilionů korun, což samozřejmě by způsobilo situaci, že už nemusí být na důstojné zdravotnictví, důstojné sociální služby a důstojné důchody. Realita ovšem může být ještě výrazně horší, protože podle odhadů ekonomických expertů vláda nevybere na mimořádné dani, takzvané windfall tax, uvalené na energetiku, rafinerie a banky, ani zdaleka tolik, kolik si naplánovala. A to si ještě ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS plánuje v letošním roce vzít u Evropské komise další úvěr ve výši až 150 miliard korun. Jde ze strany vlády pětikoalice o naprostý hazard s budoucností hospodářství a sociální stability České republiky se všemi představitelnými katastrofálními důsledky. A to hnutí SPD odmítá.

Samozřejmě se krátce ještě zastavím u plánované další půjčky, kterou chce vláda zadlužit ještě nad rámec toho všeho, co jsem říkal, Českou republiku, a dokonce na třicet let. Vláda Petra Fialy sdělila, že vážně zvažuje přijetí dalšího úvěru v objemu dalších 100 až 150 miliard korun od Evropské komise. A já opravdu nechci nechat vládu - a děláme pro to, je nás jenom dvacet poslanců SPD, jsme tady v drtivé menšině - ale prostě říkám, nenechme vládu, aby náš stát zadlužila jako Řecko. Mělo by se jednat v rámci této půjčky o peníze na financování energetických projektů a plnění environmentálních závazků. No jo, ale tu půjčku bychom nepotřebovali, kdybyste skutečně osekali zbytné výdaje, a ty peníze by v rozpočtu jinak byly. Ale vy si místo toho teď zřizujete nový úřad za miliardu korun, více než dvě stě zaměstnanců. Odsouhlasili jste si neomezený počet politických náměstků pro vaše spolustraníky, každý za statisíce měsíčně plus sekretariáty, auta s řidičem a podobně, tak pak se samozřejmě peněz nedostává. Navíc podle úředníků Ministerstva financí, kteří přiznávají dokonce, že u té plánované půjčky je značné měnové riziko, které je vždy spojené se zápůjčkami v cizí měně, a z něj vyplývající dopady na finanční stabilitu českých veřejných rozpočtů. Takže hnutí SPD v tomto celkovém kontextu s dalším plánovaným vysokým úvěrem prostě nesouhlasí, zejména také proto, že jeho příprava probíhá mimo standardní proces a pravidla státního rozpočtu a bez parlamentní kontroly.

Považujeme za nepřijatelné, aby krátce po schválení zákona o státním rozpočtu na rok 2023, který jste si tady vy prohlasovali, což se jedná o ten další deficit ve výši 295 miliard korun, aby vláda tento deficit prakticky obratem navyšovala o dalších 50 %. Jde o projev neuvěřitelného hazardérství Fialovy vlády, která před volbami lhala, když slibovala občanům snižování státního dluhu. Fialova vláda nás prostě vede na cestu podobnou Řecku, kdy bude náš stát totálně zadlužený a totálně závislý na Evropské unii a globalistických finančních institucích.

A tady bych ještě dal jednu věc. Vy na jednu stranu jste rozjeli v médiích nějaké divadlo, také jsem byl součástí této diskuse, že plánujete snižovat deficit o 70 miliard. No, že jste neřekli jak? Že to bude například zvýšením daní, daní občanům, o tom už jsem tady hovořil, že chcete občanům zdražovat, zvyšovat DPH, tedy zdražovat léky, vodné, stočné, pivo v restauracích, knihy a podobně, ale zároveň že si zároveň ruku v ruce s tím chcete vzít úvěr 150 miliard. Takže ne že snižujete deficit, ale vy ho naopak ve skutečnosti navyšujete. Jenom to asi dáte do nějakých jiných položek, ale ty peníze jsou jenom jedny a musíme všechno vidět v součtu.

Takže ještě jednou zopakuji, že jako druhý mimořádný bod této schůze Poslanecké sněmovny navrhuji bod s názvem Fialova vláda chce občanům zvyšovat ceny za vodné stočné, léky, pivo, knihy a tak dále. A ještě jednou řeknu, že bych to chtěl jako druhý bod dnešní schůze Poslanecké sněmovny.

Jako další bod, další mimořádný bod dnešní schůze Poslanecké sněmovny, tedy bod číslo 3, navrhuji bod s názvem Fialova vláda odmítá řešit drahé potraviny. A nyní bych to zdůvodnil. Extrémní růst cen potravin bude kvůli Fialově vládě nadále pokračovat. Hnutí SPD naopak prosazuje opatření proti Fialově drahotě.

On ten termín Fialova drahota už se ustálil. V podstatě v souvislosti s vládou slyším dva termíny: "ukrajinská vláda" a "Fialova drahota". Ještě mnozí občané mi říkají, když jezdím po České republice, Petrovi Fialovi přezdívají "ukrajinský premiér". To je ještě takový třetí nick name bych řekl, přezdívka, ale to jsou takové, co slýchávám od občanů.

Takže pojďme k těm potravinám. Ceny potravin, které v loňském roce zaznamenaly raketový růst, se dle odborných predikcí budou nadále zvyšovat i v letošním roce. Podle dat Českého statistického úřadu stálo jídlo v listopadu 2022 v průměru o 27,1 % více než před rokem ve stejné době. Některé základní potravinové komodity však stály v meziročním srovnání i více než dvojnásobek. Jde například o cukr. Většina základních potravin, mouka, mléko, brambory, tuky či oleje, meziročně zdražily o 50 až 100 %. V prvním měsících letošního roku ceny potravin dle předpovědí odborníků zveřejněných například v článku na serveru iDNES pak nejspíš ještě poměrně rychle porostou, protože spotřebitelské ceny obvykle s mírným zpožděním kopírují ceny výrobců a ceny zpracovatelů, a ty v listopadu meziročně vzrostly o 30 % zejména v důsledku enormního růstu cen energií. Ty vzrostly v důsledku projektu EU Green Deal a sankční konfrontace s Ruskem, které oboje jednoznačně podporuje současná Fialova vláda. Důsledky Green Dealu EU, takzvaného zeleného údělu nebo Zelené dohody, ty překlady jsou dva, se budou prohlubovat v souvislosti se začátkem zavádění takzvané nové zemědělské politiky EU a s tím dále porostou ceny potravin.

Hnutí SPD dlouhodobě apeluje na okamžité zavedení opatření, které by ceny základních potravin pro české občany snížily, protože se pro sociálně ohrožené skupiny stávají už cenově nedostupnými a nutí čím dál více občanů, kteří mají tu možnost, nakupovat levnější potraviny v zahraničí, zejména v Polsku, ale i v Německu. Podívejme se třeba na ceny kuřecích prsou a mnoha dalších potravin, které jsou dokonce i v Německu dlouhodobě levnější než v České republice. A Němci mají také mnohem vyšší platy. Takže tady vidíme to přímé mezinárodní srovnání, jakým špatným způsobem Fialova vláda vede Českou republiku. My v SPD prosazujeme především razantní snížení DPH na potraviny až po jejich dočasné osvobození od této daně, například po vzoru sousedního Polska. A mohou to být klidně i vybrané základní potraviny - pojďme se o tom bavit - či cenová regulace některých základních potravin. Dle prezidenta Agrární komory České republiky Jana Doležala stojí za enormním zdražováním potravin nadále i nepřiměřené přirážky zahraničních obchodních řetězců, což je v podstatě opět záležitost politiky Evropské unie. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP