(14.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Naopak Fialova vláda a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka střílí od boku návrhy, které by sociální a existenční situaci našich občanů ještě dále zhoršily. Naposledy to byly třeba jejich úvahy o zvýšení příjmových, majetkových a spotřebních daní, o zvýšení hranice věku pro odchod do důchodu, o krácení rodičovské dovolené a rodičovského příspěvku či o snižování podpor v nezaměstnanosti. To vše v SPD zásadně odmítáme a současně jsme již za SPD ve Sněmovně předložili mnoho návrhů na pozitivní změny zákonů, zejména v sociální oblasti, které by výrazně pomohly všem slušným a pracujícím občanům.

Z naší strany jde jednak o skupinu návrhů, která by výrazně zvýšila příjmy pracujících občanů. Sem patří zvýšení daňových slev, daňových zvýhodnění pro pracující rodiče nezaopatřených dětí či daňové bonusy pro nízkopříjmové pracující a pak jsou to právě návrhy na okamžitou pomoc nejohroženějším skupinám občanů. Zvýšení příspěvku na péči pro zdravotně postižené závislé na pomoci jiných osob - tyto příspěvky se nezvyšovaly sedm let a jsou už tak nízké, že těmto osobám neumožňují nákup odpovídajících sociálních služeb, které vzhledem ke svému zdravotnímu stavu nutně potřebují.

Zvýšení příspěvku na mobilitu pro zdravotně postižené občany. Další návrh SPD, který je opět v současné době, ten příspěvek na mobilitu, je naprosto nedostatečný a neumožňuje zdravotně postiženým občanům hradit zvyšující se náklady na dopravu, která je pro ně z hlediska kvality života zásadně důležitá. SPD zde také podalo další zákony, například na zvýšení rodičovského příspěvku pro rodiče pečující o děti do čtyř let, který se nezvyšoval více než tři roky, zatímco inflace za tu dobu stoupla téměř o 30 %. A rovněž jsme podali návrhy na pomoc našim důchodcům. Jde například o zvýšení velmi nízké základní složky důchodu, o zavedení minimálního důchodu na úrovni aktuální minimální mzdy pro všechny osoby, které mají na důchod zákonný nárok, a také o nastavení spravedlivého systému valorizací důchodů, který dosud velmi poškozuje nízkopříjmové důchodce.

My za SPD budeme opět usilovat o zařazení těchto návrhů do programu schůzí Sněmovny tak, aby mohly být co nejrychleji projednány a zavedeny do praxe a pomáhat občanům. Tady bych rád zdůraznil, že hnutí SPD už opakovaně navrhlo zařadit tyto naše body na program schůze a právě asociální Fialova vládní koalice nám projednání těchto návrhů vždy odmítala a blokovala, aniž by sami něco pozitivního pro potřebné občany navrhli.

Takže když to zrekapituluji, já bych rád, abychom tento mnou navržený mimořádný bod s názvem Vláda nepomáhá důchodcům občanům se zdravotním postižením a rodinám s dětmi zařadili jako první bod této schůze Sněmovny.

Jako další mimořádný bod, který bych chtěl navrhnout na program této schůze Sněmovny jménem SPD, bych chtěl navrhnout bod s názvem Fialova vláda chce občanům zvyšovat ceny za vodné, stočné, léky, pivo, knihy a tak dále. Všichni jsme si přečetli a dozvěděli jsme se tady ve Sněmovně, že ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS spolu s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou z KDU-ČSL - je to zároveň předseda celé KDU-ČSL, Marian Jurečka - navrhují zvýšení daní občanům České republiky. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka přímo v rozhovoru pro Novinky řekl, že chce zvýšit daně z příjmu fyzických osob a že chce zvyšovat daň z nemovitostí. Ministr Stanjura, je to místopředseda ODS, tady ve Fialově vládě, hovoří teď nejnověji o tom, že chcete zvyšovat DPH na vodné a stočné, na léky, na pivo, knihy a tak dále. To znamená, je to samozřejmě z mého pohledu z jednoduchého důvodu. Fialova vláda připravuje nový daňový mix tak, abyste vybrali od občanů více peněz, protože Fialova vláda zadlužuje republiku až po uši. Proto chcete sedřít ze všech občanů plošně, ze všech občanů České republiky co nejvíce peněz, přestože kvůli nekompetentní vaší vládě miliony českých občanů se dostávají do chudoby a nemají peníze. Takže já si myslím, že je potřeba, abychom tento bod tady probrali ve Sněmovně, protože nás ve Sněmovně jste o tom neinformovali, ale už jste o tom informovali média. A mě by skutečně zajímalo, kdy to chcete udělat, na kolik procent chcete zvýšit to DPH ze současných 10 %, které je dneska na vodné, stočné, léky, pivo, pivo čepované v restauracích, knihy a tak dále. Dneska je DPH 10 %. Dozvěděli jsme se, oficiálně z médií, ústy ministra financí Zbyňka Stanjury, že chcete zvyšovat sazbu DPH z 10 % výše, prý asi na 13 %. Takže vy chcete zdražit plošně občanům životy, chcete jim zdražit i léky, k tomu se ještě dostanu, a vodné, stočné, to znamená, každý občan ho musí platit, každý - každá firma, každé zařízení v České republice, ať sociální zařízení, nemocnice, školy, musí platit vodné, stočné. Pivo v restauracích, český národní nápoj, chcete občanům zdražit, a dokonce i knihy, aby když už kvůli zdražení piva by třeba občané radši zůstali doma, tak aby si asi nemohli ani počíst. To znamená, myslím, že je to mimořádně závažný bod.

A co se týče těch léků, já se k tomu ještě dostanu, protože to bude další můj návrh bodu. Takže tady, v České republice, kvůli nekompetentnímu premiérovi Petru Fialovi z ODS a ministru zdravotnictví Vlastimilu Válkovi, zároveň vicepremiérovi, to znamená druhému nejvyššímu, jednomu z nejvyšších lidí ve vládě vůbec, Vlastimilu Válkovi z TOP 09 chybí základní léky pro občany České republiky. Například chybí penicilin, ten je důležitý na angíny. Chybí paralen, paracetamol, neboli to je na snížení teplot. Chybí ibuprofen, Nurofen sirup pro děti na záněty horních a dolních dýchacích cest, a vy, místo abyste řešili nedostatek léků a snažili se to nějak vyřešit, tak vy chcete naopak léky ještě občanům zdražit! To je přece neuvěřitelné, co vy teď chystáte na lidi! A to opravdu - proto chci navrhnout tento mimořádně závažný mimořádný bod, abyste to tady představili ve Sněmovně, co tedy vlastně plánujete, aby to občané slyšeli. Teď je to myslím ten nejsprávnější moment, protože máme těsně před prezidentskou volbou a tři kandidáti jsou preferováni Fialovou vládní koalicí: paní Nerudová, pan Pavel a pan Fischer. Pak jsou tady opoziční kandidáti. To znamená, volba těchto tří kandidátů rovná se volba Fialovy vlády, a pak jsou tady opoziční kandidáti, a je potřeba o tom mluvit, takže já si myslím, že je potřeba opravdu tento bod probrat. Samozřejmě, Fialova vládní koalice mi za chvíli zamítne ten bod, protože vy se o žádném z těchto bodů, co já navrhuji, bavit veřejně nechcete. Lidi to pak vždycky ucítí až na svých peněženkách a na tom, že nemají peníze. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP