(12.10 hodin)
(pokračuje Jozef Síkela)

Pokud tedy budou poslanci za ANO trvat na tom vetu, tak já prosím - což mě teda mrzí, protože já si myslím, že i ty připomínky, protože nevím, jaké budete mít další pozměňovací návrhy. Pokud se jedná o ten váš dotaz, já si myslím, že otázka ERÚ, respektive ČTÚ, by se dala vyřešit i jinak, protože pokud to teď zavetujeme, tak já si myslím, že to projednání prodloužíme minimálně do března, a ta akutnost těch reklamací toho řešení není taková, abychom to teď prodlužovali až do března. Ale já to samozřejmě respektuji. Pokud tedy dojde k vetu, tak bych chtěl požádat o zkrácení všech lhůt na maximální možnou míru, kterou zákony umožňují. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Jsme ještě v obecné rozpravě. Ptám se, zda se do obecné rozpravy ještě někdo hlásí? Ano, eviduji paní předsedkyni a pana zpravodaje. První pan zpravodaj s přednostním právem, poté paní předsedkyně Schillerová.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Já to kvituji. Já jsem to vysvětloval. To veto je čistě teď z obsahového hlediska, abychom tam prostě dali možnost - já neříkám, že ty pozměňovací návrhy jsou připravené. V momentě, kdy jakýkoliv zákon zužuje množství osob, které čerpají nějaký benefit v tomto případě, tak mají mít poslanci možnost tam dát pozměňovací návrh a dát to zpátky do té původní podoby, rozšířit to a jakkoliv to pozměnit.

Já tady zároveň férově říkám, že bych při té příležitosti respektoval, že větší zájem je ten čas. Proto jsem říkal, že v tomhle jsem velmi vstřícný, že čas by nahradil tu nemožnost posílat pozměňovací návrhy, ale to by fakt znamenalo, kdyby to tady opravdu bylo dřív, a pak jsme to stihli od 1. 1. V této chvíli my ten termín 1. 1. stejně nestihneme. Já jsem připraven to zkrátit na maximální dobu, nebo navrhnout zkrácení, já jsem se s vašimi kolegy domlouval, na 40 dnů, na 30 dnů, klidně dřív, ale mezitím se ty výbory nesejdou, takže to je spíš o dohodě mezi ministerstvem a příslušnými výbory. Takže pro tuto chvíli tady navrhuji zkrátit to na 40 dnů, protože takhle jsme se domluvili s kolegy. Jestliže bude požadavek to zkrátit ještě víc, tak to zkraťme ještě víc.

Pokud platí ta teze, která tady šla na mikrofon, že ten problém s reklamacemi není tak zásadní - a já koukám na svého ctěného kolegu, který je také členem podvýboru pro ochranu spotřebitele a byl u té debaty - tak to v tom případě znamená, že ministerstvo a ČTÚ to řešilo nějakým jiným způsobem a tohle tady zohledněno nebude. Ale ta situace se může vyvinout. Takže tolik za mě.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Paní předsedkyně.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Pane ministře, asi tušíte, proč jsem tady. Já jdu podat veto podle § 90 jednacího řádu. Mám tady asi 53 nebo 54 podpisů poslanců za hnutí ANO, které vám, pane místopředsedo, bezprostředně doručím na vaše místo.

Já nebudu opakovat argumenty, které tady řekl Patrik Nacher, který je náš expert na tuto oblast. My jsme to dlouze debatovali na klubu, zvažovali. Nevetovat by prostě mělo význam, kdybychom tady skutečně měli šanci do stihnout. Přiznejme si, pane ministře, bylo to podáno pozdě. Prvního ledna se stejně nestíhá. Jediný důvod toho veta by bylo to, že nebudeme moci podávat pozměňovací návrhy, a my chceme ten návrh vylepšit. Patrik Nacher, můj ctěný kolega, tady o tom prostřednictvím pana místopředsedy mluvil.

Takže v tuto chvíli my podpoříme jakékoliv zkrácení lhůt. Já už jsem o tom s panem předsedou Coganem, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, hovořila, takže to, co bude navrženo, my podpoříme. Chápu, že jsou vánoční svátky, takže to bude trochu složitější. Pokud to bude 40 dnů, tak podpoříme 40 dnů, pokud to nějakým způsobem ještě budete schopni zkrátit, tak jsme připraveni, ale my skutečně chceme mít možnost podat pozměňovací návrhy, rozšít i tu skupinu osob, kterých se to bude týkat, jak o tom hovořil můj kolega Patrik Nacher.

Znovu opakuji, dávám veto na projednání podle § 90 jednacího řádu a dokládám ho podpisy asi 53, takže víc jak 50, poslanců za hnutí ANO, které vám okamžitě doručím. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji. Paní předsedkyně, eviduji, že jste podle § 90 odst. 3 vznesla námitku, a to formou podpisu minimálně 50 poslanců. Já tedy konstatuji, že v tomto případě budeme pokračovat v projednávání podle § 90 odst. 7.

V tomto případě se ptám, jsme stále ještě v obecné rozpravě, ve které musí tato námitka zaznít, tak se ptám, zda se někdo ještě do obecné rozpravy hlásí? Nikdo se nehlásí, tak tedy obecnou rozpravu končím. Ptám se na zájem o závěrečná slova pana zpravodaje nebo pana navrhovatele. Není.

Nyní se tedy budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Já mezitím zagonguji, aby mohli dorazit kolegové, protože budeme hlasovat. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání hospodářskému výboru jako výboru garančnímu. Ptám se, jestli navrhuje někdo přikázání jinému výboru jako výboru garančnímu. Není tomu tak. Přistoupíme tedy k hlasování

Budeme hlasovat o tom, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání hospodářskému výboru jako garančnímu výboru.

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 70 bylo přihlášeno 137 poslanců, pro hlasovalo 103 poslanců, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání hospodářskému výboru jako garančnímu výboru.

 

Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalším výborům. Má někdo návrh na přikázání dalšímu výboru či výborům k projednání? Není tom u tak. Čili o dalších výborech nebudeme hlasovat.

 

Nyní se chci zeptat, už to zaznělo v obecné rozpravě, návrh na zkrácení lhůty na 40 dnů. Takže budeme hlasovat o zkrácení lhůty k projednání, a to na 40 dnů.

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh takového usnesení, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 71 bylo přihlášeno 138 poslanců, pro hlasovalo 107, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat. Já konstatuji, že jsme zkrátili lhůtu pro projednání ve výborech na 40 dnů.

 

Tím jsme pro tuto chvíli skončili projednávání tohoto tisku. Končím projednávání bodu číslo 24.

 

Dalším bodem našeho schváleného programu je bod

 

3.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 480/2004 Sb.,
o některých službách informační společnosti a o změně některých zákonů
(zákon o některých službách informační společnosti), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 106/ - druhé čtení

Poprosím, aby z pověření vlády předložený návrh uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Pane ministře, prosím, ujměte se slova.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Takže ještě jednou. Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně a páni poslanci, jak už bylo uvedeno, předkládám vám k projednání sněmovní tisk číslo 106, návrh zákona, kterým se mění zákon č. 480/2004 Sb., o některých službách informační společnosti a o změně některých zákonů (zákon o některých službách informační společnosti), ve znění pozdějších předpisů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP