(14.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Ale já bych chtěl jenom upozornit, že pan Jurečka je ministr práce a sociálních věcí, rezortu, který je z hlediska rozpočtu největší a který je nejdůležitější. Takže co se děje na tom rezortu? Ano, blíží se Vánoce a pravděpodobně to budou Vánoce jedny z nejtěžších, které mnoho lidí, a bohužel i dětí, v naší zemi zažije. Jistě, vláda neustále lidem slibuje, že je nenechá padnout, dokonce zaplatila kampaň, aby se lidé nebáli dojít na úřad práce a říct si o příspěvek na bydlení, příspěvek na děti, nebo dokonce pro dávky hmotné nouze. Jaksi ale zapomněla, že úřady práce už prostě nejsou schopny takový nápor lidí zvládnout. V důsledku neskutečně vysoké inflace a enormních cen energií se spousta lidí, kteří by na to dříve ani nepomysleli, ocitli na hranici chudoby a na dávky by už měli nárok. K tomu musíme přičíst ukrajinské uprchlíky, ti všichni se valí na úřady práce, kde sedí mizerně, ano, mizerně zaplacené, přetížené a zoufalé pracovnice. Nástupní plat na úřad práce je údajně kolem 20 až 21 tisíc. To je skutečně skandální, skandální! To ale vládu nezajímá. Je jí jedno, že sociální systém kolabuje, protože prostě nestíhá, nemůže stíhat. A jak to MPSV spolu s vedením úřadu práce vyřešilo? Představte si, že omezili do konce roku úřední hodiny. Tak to by snad skutečně nevymysleli ani v Kocourkově. Takže to je ten úvod.

A pojďme teď věci pojmenovat pravým jménem. Sociální systém, který by měl být onou záchytnou sítí pro lidi propadající se do chudoby, kolabuje. Vláda Petra Fialy neustále vyzývá ohrožené skupiny lidí, aby si žádaly o příspěvek na bydlení. Je neuvěřitelné, že pan premiér se chlubí tím, že stoupá počet lidí, kteří jsou závislí na dávkách. To jsem ještě nezažil. Pravdou je, že v současné době ho využívá pouze čtvrtina těch, kteří by na ně měli nárok. Já si ale myslím, že celá vláda se v duchu modlí, aby si ty zbylé tři čtvrtiny lidí, kteří by o ně mohly zažádat, na úřad nikdy nedošly. A proč? Protože už nyní ten systém nezvládá.

Možná to pro vás bude úplnou novinkou, ale víte, že jsou rodiny, které již několik měsíců nedostaly sociální dávky? Ano, několik měsíců - ne týdny, ale měsíce, a to ne proto, že by na úřadě něco zapomněly doložit nebo proto, že by se jejich situace změnila a ony už dávky nepotřebovaly, ale prostě a jednoduše proto, že úřady práce jsou natolik přetíženy, že nestíhají. Víte vůbec, že tu máme matky s těžce postiženými dětmi, kterým celé roky dávky chodily v pořádku, a nyní jsou už třeba i čtvrtý měsíc bez příjmů? A to jsou dopisy na Nadaci Agrofertu, takže já si nevymýšlím. To jsou dopisy těch matek, kam já posílám svoje příjmy z politiky. A co má taková matka tedy dělat? Myslíte si, že pronajímatel s nájmem tak dlouho počká? Přitom rodiny s postiženými dětmi nemohou využít vaše skvělé rady, jak ušetřit. Nemůžete dítěti, které je jen ležící, snížit teplotu v pokoji. Nemůžete ho přestat vozit autem k lékařům. Ano, to bylo to zastropování nafty na 36 korunách, když nám psaly matky, že už nebudou vozit děti každý den - postižené děti, bohužel - do nemocnice a do školy, že nemají na benzin, že budou jezdit každý druhý den. Tehdy jsme s tím přišli - a já se k tomu ještě dostanu. Takže není to možné, aby se přestaly vozit děti autem k lékařům. Stejně tak nemůžete vypnout plicní ventilátor, abyste ušetřili na energii. Takže, dámy a pánové, musíme si to přiznat, stojíme před obrovskou katastrofou, která může vyústit v rodinné tragédie. A včera jsme jednu tragédii zažili, nechci vůbec o tom ani mluvit.

Úřady práce mají kritický nedostatek pracovnic a pracovníků. Víte, kolik je nástupní plat úřednice? Ano, o tom jsem mluvil, kolem 19 až 21 tisíc. Vy byste šli za takový plat pracovat na místo, kde budete pod neustálým tlakem a kde se budete dennodenně setkávat se zoufalými lidmi, kteří vám budou nadávat nebo se před vámi zoufale rozpláčou? Přitom ty nadávky a zoufalství patří vám, pane premiére a páni ministři, pane Jurečko. Alespoň jeden den byste měli jít na úřad práce, běžte se tam podívat. My, když jsme vládli tady se sociální demokracií 208 dní a pracovali jsme on-line jako vláda 24/7, tak jsem mluvil se všemi řediteli úřadů práce v České republice. Ano, úřady práce už dávno ztratily svoji roli a jsou skutečně v zoufalé situaci, a pan ministr to tedy řeší, že vezme prémie řediteli úřadu. Tak to je skutečně dobrá motivace. Bylo by dobré je navštívit. Byl jsem nedávno na jednom úřadě práce, v Teplicích. Jakoukoli pomoc lidem řeší Ministerstvo práce a sociálních věcí tím, že na úřady práce hrne další a další práci - uprchlíky, mimořádný pětitisícový příspěvek, to je to pastelkovné, navýšení dávek, a to všechno jen dál zahlcuje úřady. Takže místo toho, abyste úřadům pomohli, jste zkrátili úřední hodiny.

Ale není čas na výčitky a musíme jednat. Takže právě v tuto chvíli přichází lidem nové rozpisy záloh na rok 2023. V mnoha domácnostech budou enormně navýšené. Jistě budete argumentovat zastropováním cen. Promiňte, ale strop 6 000 korun je pro rodinu v nouzi stejné, jako by strop nebyl. 18. února 2022 jsem tady vystoupil a vyzval jsem pana ministra Síkelu, aby zastropoval ceny elektřiny na 1 500 korun za megawatt(hodinu), protože 16. února 2022 o tom mluvil bývalý ministr obchodu Sulík, který si zavolal Slovenské elektrárny a řekl jim: Bude to 1 500 korun, jinak vás zdaním a vůbec se s vámi nebudu o tom bavit. Potom přišla nějaká jiná vláda a hned tady naše vláda říkala: No, ten Babiš mluvil, že to není pravda... No, je to pravda, premiér Heger to potvrdil. Takže Česká republika, která vyrábí elektřinu z jádra za 500 korun megawatt(hodinu), vyváží elektřinu na Slovensko, kde mají občané 1 500 korun megawatt(hodinu). A u nás mají naši občané 6 000 korun, čtyřikrát víc. Je to normální tohle? Je to normální? My vyrábíme elektřinu nejlevněji v Evropě a naši lidi mají nejdražší, nejdražší v Evropě. Takže pokud teď chodí ty zálohy - a ty vaše stropy, kde jste ještě ani nevysvětlili těm firmám, kterých se to týká, jak to budete platit vlastně... Já vím, že vy si uděláte ze všech podnikatelů a živnostníků a zaměstnavatelů banku, to je ta vaše slavná windfall tax. To je jenom banka. Vy si půjčíte peníze a potom v roce 2024 zjistíte, že vlastně tu daň nevykázali, takže to budete vracet. No geniální, geniální, abyste zničili náš průmysl a naši ekonomiku.

Takže se vrátím k tomu úřadu práce. Pokud se všichni tito lidi nahrnou na úřady, systém zkolabuje. Je potřeba si sednout a okamžitě začít řešit nedostatek pracovníků úřadu práce. Když byl covid a dělali jsme call centra, tak jenom na úřadě vlády jsme vyčlenili asi třicet, čtyřicet lidí, všechna ministerstva vyčleňovala lidi, aby pomáhali. Proč tedy nevezmete úředníky a nepošlete je na úřady práce, aby pomohli? Je tam nedostatek pracovníků, takže co my potřebujeme? Nová kontaktní místa, kde si lidé budou moct o dávky požádat. Potřebujeme zjednodušení příjmů a vyplácení dávek. Hlavně ale potřebujeme, abyste se konečně probrali a pochopili, že řešením není hnát další a další lidi do systému sociálních dávek, protože jakmile se jednou propadnete do chudoby, je strašně těžké se z ní dostat, především u nás, kde je systém katastrofálně demotivační a drží na dávkách i lidi, kteří by pracovat mohli, ale prostě se jim to nevyplatí. To je ale na delší diskusi, která nutně musí přijít na řadu hned poté, co se dostaneme z této krize. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP