(14.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

10. listopadu pro Blesk uvedl pan premiér, že vláda upraví programové prohlášení vlády. To je neuvěřitelné, vy jste vlastně ještě ani nezačali plnit. A já vám ho dneska vyhodnotím. Vlastně pan premiér mluví o tom a říká: "Nebudeme nad tím sedět dlouhé měsíce." No, to je úžasné. "Po skončení předsednictví začneme vést vážnou a intenzivní debatu o úpravě našeho programového prohlášení. Musíme to udělat." Tak já se ptám, jestli to programové prohlášení vlády bylo míněno vážně a seriózně, nebo to byl zase jenom takový podvod na voliče? Protože i už to programové prohlášení vlády se zásadně lišilo od toho, co jste před volbami slibovali. Takže to je neuvěřitelné. Samozřejmě média, která podporovala vládu a teď kritizují samozřejmě opozici, neříkají na to nic. Je to v pohodě. Za rok nebylo nic.

5. prosince pan premiér říká: "Jsou před námi obrovské výzvy, které máme v programovém prohlášení, a musíme je naplnit. Z hlediska perspektivy mladých lidí je to například důchodová reforma nebo změna vzdělávacího systému." Tak pokud jste četli rozhovor nejlepšího ministra Plagy, a mě vždycky fascinovalo, když nový ministr školství - ani nevím pořádně, jak se jmenuje - když nastupoval, tak říkal, že Plaga je lepší ministr, a Plaga odešel, protože už to zkrátka nešlo. Takže důchodová reforma.

A potom pan premiér říká, jak by podle vás - tedy otázka - měla naše země vypadat za deset let? Tak já bych vám jenom připomněl, a pokud někdo - respektive jeden z kandidátů na prezidenta - říká, že politici myslí jenom na čtyři roky svého volebního období, tak bych vás chtěl informovat o tom, že za naší vlády jsem přišel s Národním investičním plánem. To je plán do roku 2050. Je tam 20 000 projektů za 8 000 miliard. Je to takový katalog investic. A kdyby ti ministři měli zájem... Ale protože to vyprodukoval Babiš, tak to všechno samozřejmě se neakceptuje. Tak by takový ministr zdravotnictví například věděl, že tam má za 165 miliard investice, a mohl by si vybrat podle priorit a mohl by tlačit na pana ministra financí, aby zkrátka na to získal peníze.

Tato vláda se stále vymlouvá na válku na Ukrajině. Ano, je to hrozná věc, nemělo se to stát. A někdo stále tvrdí, že je to těžší, než byl covid, a není to pravda. Není to pravda! Není to pravda i v tom, že když se podíváme na to, jak se vyvíjel hrubý domácí produkt HDP v roce 2020, tak my jsme měli propad 5,5 %. Tento rok je +1,2 % a příští rok 0,1, takže je to mělká recese. To, co my jsme zažili - a my jsme bojovali proti neviditelnému nepříteli, co byl covid - co všechno jsme museli zorganizovat, a vy jste nám vůbec nepomáhali, tak to bylo podstatně horší než dopad války na Ukrajině. Jaký je dopad války na Ukrajině? No, dopad války na Ukrajině je samozřejmě ceny energií, ceny potravin, ano, to je. Já jsem nikdy neříkal Fialova drahota, i když pan premiér říkal, že Babišova drahota. My jsme měli inflaci 5,3 a teď to vyběhlo na 18, potom to kleslo na 15, teď to zase vyběhlo na 16. A ano, nikdo se netrefil, ani pan guvernér Rusnok, který samozřejmě nám navýšil tady pro české firmy, které nemají přístup k euru, máme nejvyšší úroky.

Takže to programové prohlášení vlády - pojďme se o tom bavit, nebo to zase odsunete? Ano, válka měla dopad jenom na rozpočet, na peníze. Pan premiér je pán Evropy, má předsednictví od 1. 7. Sliboval, že zařídí peníze v Evropě pro nás, pro Polsko, pro Slovensko, Maďarsko, Německo. Všechny tyto státy přijaly statisíce uprchlíků a to je dobře. Ano, postarali jsme se. A pan premiér sliboval, že zařídí peníze. Když byla ilegální migrace ze Sýrie - a je stále - historicky Řecko, Španělsko a Itálie, hlavně Řecko, dostaly miliardy eur, miliardy eur! A proč tedy pan premiér neprosadil v Evropě, když teď konečně došlo k odblokování i pomoci pro Ukrajinu 18 miliard eur, tak proč neprosadil pro Polsko a tyto státy peníze pro nás, ne? Vláda si vzala půjčku 10 miliard. Já si myslím, pokud vždy Evropa mluví o solidaritě, samozřejmě měla nám pomoci. Měla nám pomoci a pomohlo by to určitě rozpočtu a všem, takže se divím, že tam nelobbovali kolegové z V4. A mimochodem, V4 v programovém prohlášení vlády - a já to potom budu číst - tam byla podpora, samozřejmě pokud panu premiérovi by paní předsedkyně Sněmovny a pan Bartoš nezakazovali, aby se vůbec s tím Orbánem potkal, tak teď konečně v Košicích poprvé byla V4 za jeden rok. V4 byla efektivní a dosáhla obrovských úspěchů. Ano, Polsko má jiný názor na válku na Ukrajině, Maďarsko má jiný názor. Ale to jsou věci, které pan premiér jako pán Evropy mohl prosazovat i ve prospěch našeho rozpočtu. Ještě bude jedna rada a bylo by fajn, kdyby naše předsednictví skončilo s nějakým hmatatelným úspěchem i pro české občany, konkrétně například v pomoci pro státy, které pomohly s uprchlíky z Ukrajiny. A pokud Evropa dá 18 miliard eur Ukrajině, tak to je fajn, ale myslím, že kdyby se tam našlo pár miliard eur pro státy, které měly obrovské finanční zatížení, pomáhaly a byly de facto v první linii, tak by to bylo skvělé.

Takže programové prohlášení vlády za rok - žádná zpráva, žádné skládání účtů, jenom to, že tedy se to přesunulo na příští rok. A samozřejmě když si porovnáme určitě ty předvolební sliby a stávající programové prohlášení vlády, které se vůbec neplní, budeme určitě překvapeni, na co všechno se tato vláda bude vymlouvat.

Začal bych zvlášť s rezortem, který podle mého názoru funguje ze všech nejhůř, ze všech. Pan Jurečka tu není, asi šel kontrolovat můj Facebook. A tu vánočku jsem pekl v 7 ráno, akorát ten tým to dal odpoledne. Tak pan Jurečka řeší vždycky vánočku, řeší, kolik stojí nafta na pumpě směrem na Průhonice, řeší ilegální migraci, řeší v Maďarsku pohonné hmoty, řeší všechno, jenom - i když už je tedy ministr tří rezortů, byla velice vtipná reportáž v televizi: když se ptali, kdo je ministr zemědělství, pět občanů nebo čtyři odpověděli, že pan Jurečka. A ten poslední odpověděl, že to je ministr, který ničemu nerozumí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP