(11.00 hodin)

 

Poslanec Aleš Juchelka: Moc děkuji. No, pane ministře, mě zajímá, co se během těch čtrnácti dnů vlastně změnilo, protože vy jste dal tento sněmovní tisk 18. 11. do Poslanecké sněmovny. Byla dohoda na tom, že to nebude v devadesátce. Tak, jak jste to chtěl udělat během prvního čtení, naštěstí to bylo správně, protože například přídavek na dítě máte prostě a jednoduše spočten špatně a napravuje to můj pozměňovací návrh, ale vy tady říkáte, že je to potřeba udělat co nejrychleji, aby lidé nepropadali do dávek v hmotné nouzi. Vždyť vy to sami na úřadech práce takhle manažujete! Vždyť vy máte zpožděné dávky výplat v hmotné nouzi i státní sociální podpory. O týdny se zpožďuje schvalování všech žádostí a v tuto chvíli ti lidé skutečně padají například i do dluhů, poněvadž si musí půjčovat na to, když jim nepřijde příspěvek na bydlení, od svých rodičů, od svých známých, nedejbože od nějakých lichvářů, aby nájem mohli zaplatit, a čekají několik týdnů na to, až se jim dávky v hmotné nouzi anebo také dávky státní sociální podpory zaplatí.

Mně je to strašně moc líto, protože my jsme v tuto chvíli ještě tady tento zákon neprojednali a myslím si, že bychom měli o něm lépe diskutovat. Oceňuji, že jste řekl, že to bude naposledy, co nějaký zákon z Ministerstva práce a sociálních věcí v legislativní nouzi teď projednáváme, ale na druhou stranu mě strašně mrzí, že vy už máte v tuto chvíli na Facebooku napsáno, že to jednoduše projde a že jste vy jako KDU-ČSL zvýšili přídavky na děti. Vy už to tam dávno máte a my to teprve jsme ještě ani nezačali projednávat. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je přihlášena paní předsedkyně Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. No, rozšířil se nám tady takový nešvar, že posíláme zákony do Poslanecké sněmovny, respektive posílá pětikoalice, nestandardně. Pozměňovací návrh k daňovému balíčku, který se týká windfall tax, za 85 miliard, teď už teda prý za 40, jak jsme se dočetli v jiném materiálu, který sem pro změnu přišel ve stavu legislativní nouze. Odvod z cenových stropů, teď už za 80, předtím za 15, ale to už jsme si tady říkali několikrát. Pak jsme tady projednávali - vzpomínáte si? - projednávali jsme tady energetický zákon, který se týkal solárů a dalších věcí. Zkrátili jsme tam lhůtu na minimum, abychom ten paskvil, který sem pan ministr Síkela, který slíbil ho poslat někdy v létě, před létem, poslal až v září nebo v říjnu, tak abychom ho opravili, tak jsme zkrátili na týden tuším tu lhůtu, na těch pozměňovacích návrzích, ty byly napříč spektrem, byly tam koaliční, byly tam opoziční, abychom se dočetli potom v médiích a ve veřejném prostoru, že pan ministr si stěžuje, že opozice to brzdila. A teď tady máme další zákon ve stavu legislativní nouze. Smutné je to, že to je sociální zákon, že jsou to přídavky na děti, úprava normativů na bydlení a tak dále, věci, které jsou potřeba. Jak dlouho, pane ministře, Jurečko, o nich mluvíte? Já si vzpomínám, že o přídavcích na děti mluvíte týdny, možná i měsíce, opravil by mě můj ctěný kolega Aleš Juchelka. A teď to musíme schvalovat ve stavu legislativní nouze? Berete si lidi jako rukojmí a pak budete říkat: Ta zlá opozice nám to nechtěla povolit.

Ne, je to jednoduché. Zjednodušujete si práci, nechce se vám jít byť zkráceným kolečkem. Já vím, že se vám nechce hádat tamhle s kolegy nebo s kolegou, který sedí tamhle napravo, že se vám prostě nechce jít do připomínkového řízení, že se vám nechce jít tam či onde, že toto je prostě jednodušší, zaobalíte to do té pomoci. My ten zákon samozřejmě na konci dnešního jednání o tomto zákonu podpoříme, my si nebudeme lidi brát jako rukojmí. Ale skončete tady s tou praxí! Skončete tady s tou praxí neustálého porušování zákonů a toho, jak vám to tady krásně řekl můj kolega Radek Vondráček. Skončete s tím! My se u stavu legislativní nouze zdržíme, protože nemůžeme podporovat tyto vaše absolutně protiprávní postupy. Zákon potom podpoříme. Uvidíme také, jak proběhne ještě jednání o pozměňovacích návrzích, to bude si tady řídit Aleš Juchelka, náš stínový ministr práce a sociálních věcí. Ale apeluji na vás, skončete s tím! Není to prostě možné. Děkuju. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: S faktickou poznámkou nyní pan poslanec Vondráček nejdříve a pak pan poslanec Králíček, takže nejdříve, jste tam jenom dva. Dobře, tak pan poslanec Vondráček dává přednost panu poslanci Králíčkovi. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážená paní předsedkyně, já bych jenom krátce doplnil naši předsedkyni: včera tady pan Jurečka napadal jiného poslance, našeho předsedu, a mluvil o výsměchu lidem. Tak možná bych doporučil, aby si od pana Kučery půjčil to koště a zametl si před vlastním prahem, protože tohle je výsměch lidem!

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy pan poslanec Vondráček s faktickou.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji ještě za slovo. Chvilka edukativní - a samozřejmě, já vás nechci nudit, tak nebudu opakovat to, co jsem říkal minule, ale zatrhl jsem si v ústavním nálezu z roku 2011 dva kousky, které vás určitě budou zajímat: "Nepřiznání některých práv opozici, respektive faktické znemožňování jejich nerušeného výkonu v důsledku jednání vládnoucí většiny, může vést k oslabení legitimity výkonu moci. Neustálé omezování, či dokonce porušování základních demokratických principů může vést i k ohrožení demokratičnosti samotného politického systému. Vládnoucí většina má mít na paměti, že moc nemá navždy, a současná vládnoucí většina se může brzy ocitnout v pozici parlamentní menšiny a naopak." Tak pravil Ústavní soud. Tak si to, prosím vás, do příště už pamatujte. A já také doufám, že stav legislativní nouze už tímto způsobem řešíme naposledy.

A odpověď ještě na pana ministra: neřekl jste žádný z důvodů, kterým byste obhájil stav legislativní nouze. Že ten zákon je potřebný, to víme taky, ale naše paní předsedkyně řekla, že ho v závěru podpoříme. Nicméně jak jste měl postupovat? Já vám přečtu ještě další kousek toho ústavního nálezu: "Využití institutu legislativní nouze je možné jen za předpokladu širokého konsenzu v Parlamentu, aklamace, případně alespoň taková většina, která je srovnatelná s většinou vyžadovanou k přijetí ústavního zákona, anebo jen tehdy, kdy typová závažnost situací, v nichž bude legislativní nouze použita, odpovídá závažnosti situací, s nimiž počítá ústavní pořádek pro zkrácené projednání návrhu zákona, což je stav ohrožení státu a válečný stav." To znamená, váš postup měl být takový, že jste měli jednat s opozicí a případně si vyjednat širokou podporu na úrovni ústavní většiny. (Předsedající: Váš čas vypršel.) Já jsem se hlásil řádně.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ne, vy jste se hlásil s faktickou, kterou jste dával přednost, tak se musíte přihlásit ještě jednou, když jste si tady s panem Králíčkem tak hezky dávali přednost.

 

Poslanec Radek Vondráček: Já jsem pustil pana Králíčka s faktickou, protože jsem chtěl vystoupit řádně.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Aha, tak to jsem nepochopila takto správně. Nicméně já jsem vás dávala s faktickou, ještě jsem to říkala na samém začátku. Budete se muset přihlásit ještě jednou, protože přibývají faktické. Takže nyní pan poslanec Adamec je přihlášen s faktickou. Prosím.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji, paní předsedkyně, kolegyně, kolegové, budu velmi stručný. Nebudu tady hodnotit ústavní právo nebo postoje Ústavního soudu, ale chtěl jsem tady zareagovat na ctěnou paní předsedkyni, vaším prostřednictvím. Ten energetický zákon není paskvil, je to jenom dílčí úprava. Já bych si také osobně představoval, abychom tady schvalovali celý balík opatření, ale bohužel, situace se nějak vyvíjí, prostě krize nějak postupuje, takže se zatnutými zuby to takhle chápeme, ale paskvil to není. On je napsaný správně tentokrát, ale prostě ukazuje se, že právě druhé a třetí čtení vede k tomu, že je tam spousta pozměňovacích návrhů, které doplňují problematiku, a v tomto případě ten čas na to je, opravdu je. Takže já jsem byl rád, že to doputovalo do hospodářského výboru, že jsme to mohli v klidu projednat, ale paskvil to není. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je přihlášen s faktickou pan poslanec Vondráček. Zatím je to poslední faktická, a aby byl přehled v tom, kdo je přihlášený, paní místopředsedkyně Richterová i pan poslanec Vondráček, pokud to teď nezmění, je stále ještě přihlášen. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP