(10.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Hospodářský výbor, jemuž byl vládní návrh zákona přikázán rozhodnutím předsedkyně, jej projednal a přijal usnesení, které vám bylo doručeno jako sněmovní tisk 335/2. Iniciativně tento návrh projednal také rozpočtový výbor, jehož usnesení bylo doručeno jako sněmovní tisk 335/1.

Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj hospodářského výboru pan poslanec Ivan Adamec, informoval nás o projednání tohoto návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy na odůvodnil. Pane předsedo, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Adamec: Ano, děkuji. Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, paní ministryně, páni ministři, kolegyně, kolegové, budu ve své zpravodajské zprávě stručný, případně budu k diskusi v rozpravě. Chtěl jsem říct, že jsme to projednali ve středu v polední pauze po volbě, která tady probíhala do různých orgánů, kdy jsme měli relativně krátký čas na tak řekl bych zásadní materii, která ovlivní energetický trh a vlastně příjmy státního rozpočtu v příštím roce. Je potřeba říct, že to, že tady opozice říká, že se jí to nelíbí - no, tak my z toho taky nejsme nadšení. Vůbec nejsem nadšen z toho, že tady děláme takovéto sociální inženýrství, kde trh upravujeme podle toho, jak je potřeba. Dělá to celá Evropa, protože ta situace fakt je vážná, není to jednoduché.

A když tady říkáme, že přidáváme a chceme přidat občanům, firmám, tak musíme říct i druhou stránku věci: kde na to vezmeme? A samozřejmě, řada podnikatelů a firem na této situaci prodělává, ale řada zase bohužel, v tuto chvíli říkám bohužel, vydělává a vydělává tak, že vlastně to není jejich přičiněním, ale je to přičiněním toho, že se změnily podmínky v Evropě. A to si myslím, že to je předmětem všech těchto návrhů zákonů, které tady máme, a proto i my jsme vcelku to tak vzali na tom hospodářském výboru, kde jsme říkali, že je to potřeba udělat, i když jsem zastánce toho, že zákony, legislativa by se neměla dělat rychle, měla by se dělat pomalu a podrobně, protože s rychlostí většinou vznikají chyby. A myslím si, že většina zákonů, která projde takovýmto zrychleným legislativním procesem, po čase může projevovat určité nedostatky. Nicméně tady je snaha i část výkonů pravomocí převést na vládu, speciálně ten poslední pozměňovací návrh, kde vlastně už jsme to tak řešili v jiných zákonech, které jsme tady řešili v souvislosti s energetickou krizí.

My jsme to probrali. Na hospodářském výboru padly dva pozměňovací návrhy, které byly odsouhlaseny Ministerstvem průmyslu a obchodu. Jeden se týkal upřesnění vodních elektráren, že tam nepatří ty, co mají ty vodní nádrže. Pak tam byl ten můj, který upřesňoval výplatu, respektive 25 dní na 2 měsíce. Toto prošlo. Já jsem vyzval členy hospodářského výboru, pokud budou mít zájem, aby si připravili pozměňovací návrhy na dnešní plénum, a vím, že dneska tam jsou. Ale musím říct, že samozřejmě je to poplatné tomu času, který tady byl. Samozřejmě jsem rád, že slavíme 17. listopad jako státní svátek, ale bohužel, z hlediska projednávání návrhu tohoto zákona zrovna nebyl optimální ten den volna. Hospodářský výbor projednal, diskuse tam byly, pan ministr je tady popsal, já to nebudu opakovat.

Přečtu vám návrh usnesení hospodářského výboru, který zasedal 16. listopadu, měl 20. schůzi: Hospodářský výbor navrhuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky aby se konala obecná rozprava o návrhu zákona; navrhuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby se vedla podrobná rozprava ke všem částem návrhu zákona; za třetí navrhuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby své jednání k tomuto zákona ukončila nejpozději do 24 hodin dne 18. listopadu 2022, což je dnešní den, a doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby vyslovila souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů, energetický zákon, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk číslo 335, ve znění pozměňovacích návrhů. A pak už je tam jenom zmocnění, a to je všechno.

Dámy a pánové, já vám děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pane předsedo, děkuju. Můžu se ještě jednou zeptat na ty návrhy, abyste je shrnul? To znamená, navrhl jste, abys se vedla obecná i podrobná?

 

Poslanec Ivan Adamec: Ano, ano, a zároveň poslední doporučuje, abychom vyslovili souhlas ve znění přijatých pozměňovacích návrhů.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano. Děkuji pěkně. Nyní poprosím, aby se slova ujal zpravodaj rozpočtového výboru, pan poslanec Jan Kuchař a aby nás informoval o projednání návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy odůvodnil.

 

Poslanec Jan Kuchař: Vážený pane místopředsedo, děkuji za slovo. Vážení členové vlády, dámy a pánové, ve stručnosti jenom shrnu usnesení, které přijal rozpočtový výbor na své 22. schůzi dne 15. listopadu. Ta schůze opět, tak jak říkal můj předřečník, se konala svolaná fakticky mimořádně, po plénu Poslanecké sněmovny ve večerních hodinách. Diskuse tam proběhlo velmi mnoho, a to zejména z důvodu, jak zaznělo z úst pana ministra, zapracování rozhodnutí Rady Evropské unie do legislativy naší.

Přečtu vám usnesení, které přijal rozpočtový výbor na svém zasedání: Rozpočtový výbor navrhuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby se o návrhu zákona konala obecná rozprava; navrhuje také, aby Poslanecká sněmovna vedla podrobnou rozpravu ke všem částem návrhu zákona; navrhuje, aby Poslanecká sněmovna Parlamentu své jednání ukončila nejpozději do 24. hodiny dnešního dne, tedy 18. listopadu; a doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů, takzvaně energetický zákon, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 335, vyslovila souhlas. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji panu zpravodaji, a nyní tedy rozhodneme, zda povedeme obecnou rozpravu. Oba výbory navrhly obecnou rozpravu provést, budeme o tom hlasovat. Přivolám kolegy z předsálí.

 

Zopakuju pro ty, co dorazili později do sálu: nyní budeme rozhodovat o tom, zda se povede obecná rozprava k tomuto bodu.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro, abychom vedli obecnou rozpravu? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 39, bylo přihlášeno 146 poslanců, pro hlasovalo 124, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Protože jsme si odhlasovali, že budeme mít obecnou rozpravu, tedy otevírám obecnou rozpravu a ptám se, kdo se do ní hlásí? První přihlášený je pan poslanec Nacher... pardon, s přednostním právem je přihlášen pan poslanec pan místopředseda Havlíček a následuje s přednostním právem paní ministryně Schillerová. (Reakce v plénu, že už není ministryně.) Pak se hlásil pan ministr Šalomoun. Paní předsedkyně Schillerová. Pane místopředsedo, prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP