(17.50 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Samozřejmě vrcholem byla ta půjčka dalších 10 miliard na Ukrajince žijící v ČR, za úrok 0,5 miliardy ročně, to je ta půjčka u Evropské rozvojové banky, kterou podepsal za vládu jménem vlády ministr vnitra Rakušan, teď je to v podstatě čtrnáct dní, tři týdny zpátky, je to v listopadu. No, to je úplně neuvěřitelný, jak vy prostě zadlužujete, o nás bez nás zadlužujete české občany, Českou republiku, a posíláte peníze na dluh, nejdřív si je půjčíte jménem České republiky a pak je posíláte v podstatě úplně někam jinam.

Takže podle našeho názoru by takto hospodařící vláda měla podat okamžitě demisi, a ne tady zadlužovat dokola Českou republiku více a více, aniž udělá restrukturalizaci státního rozpočtu, která původně byla verbálně slibovaná před volbami, skutek utek. Nevím, jestli pan ministr Stanjura na to zapomněl, anebo v podstatě jste nezapomněl, že jo, to byla prostě předvolební lež od koalice SPOLU. Prostě nemáte na to sílu to udělat, jo, byla to jen velká slova a rozpočet začíná být úplně v troskách.

A jenom závěrem bych řekl, a rád bych to tady zdůraznil, už jsem to dneska říkal, že kvůli vaší vládě už lidé začínají i páchat sebevraždy, už začínají, bezúhonní občané se musí uchylovat ke krádežím potravin, viz ten případ z tohoto týdne, kdy jednadevadesátiletý senior na Strakonicku byl přistižen a byl zadržen policií, protože si vzal klobásu a masox. Prostě už jsou v tak zoufalé situaci senioři, kteří celý život pracovali a slušně žili, že už nemají ani na základní potraviny. To je šílený, to je otřesný. A samozřejmě dodnes mi řada veřejnosti píše o tom, jak před Úřadem vlády spáchal sebevraždu minulý měsíc třiasedmdesátiletý senior. Doteď jsou tam květiny, doteď jsou tam svíčky. Samozřejmě že to bylo politické gesto podle všeho, protože tahleta nešťastná událost, tahle tragická událost se stala před Úřadem vlády zcela cíleně, a vy jste si Úřad vlády radši oplotili plotem a zábranami a bariérami, protože se bojíte občanů, bojíte se už zloby občanů na to, jak už miliony občanů se dostávají do zoufalých životních situací, stoupá počet nových exekucí, řada občanů už nemá východisko kvůli vaší neschopné vládě.

Jak už jsem říkal, i nárůst cen energií je dokonce nejvyšší ze všech zemí Evropské unie, o více než 60 % za vlády Petra Fialy, a já si myslím, že opravdu v této atmosféře, já jsem to tady trošku zrekapituloval teď za poslední týden, deset dní, co se tady vlastně stalo za posledních čtrnáct dní, co se děje v České republice, kdy už se i zoufalí staří lidé musí uchýlit ke krádeži potravin, aby vůbec mohli přežít, ale s vámi to ani nehne. S vámi to ani nehne, jo?

To znamená, to jsou všechno důvody pro to, které jsem tady uvedl - trochu jsem to rozvedl, ale myslím, že si to zaslouží to rozvést - proč my jsme tento státní rozpočet, tento vámi strukturovaný státní rozpočet nepodpořili. My jsme uvítali veto prezidenta, byť tedy z jiného důvodu, to tedy musím říci, protože my nesouhlasíme s důvodem pana prezidenta, co se týče toho veta, protože díky hlasům SPD, i díky hlasům SPD byla v minulém volebním období zrušena superhrubá mzda a my si za tím pevně stojíme, my si za tím pevně stojíme, že díky našim hlasům mají pracující lidé více peněz v peněženkách, to bylo dobře a ukázalo se, že to byl správný krok, správný krok, a samozřejmě důrazně nesouhlasím s tím, když někdo říká, že zrušení superhrubé mzdy bylo špatně. To není pravda, nikdy není špatně nechat slušným a pracujícím lidem více peněz v peněženkách. Naopak tam, kde je potřeba sáhnout na peníze, to už jsem tady popsal, jsou ty zbytné výdaje, které nesměřují ke slušným lidem a k našim podnikům, které poctivě platí daně a zaměstnávají občany.

Takže tohleto tady musím opravdu, tenhleten důvod toho veta, s tím nesouhlasíme, protože my jsme - a jsme rádi - my jsme měli v programu zrušení superhrubé mzdy a jsem rád, že se nám to tady podařilo v minulém volebním období společně prosadit. A myslím, že i teď to uvítali, všichni občané jsou rádi, že když vidí tu vládu Petra Fialy, která jim žádné peníze navíc v podstatě nedává, tak teď se ještě ukázalo, jak to byl prozíravý návrh, že i díky hlasům SPD občané alespoň o něco víc těch peněz v peněženkách mají.

Takže ty naše důvody, proč my nesouhlasíme s tím rozpočtem, to jsem tady uvedl. Je to jiný důvod, než uváděl pan prezident Zeman, nicméně se shodujeme v tom, že ten rozpočet je špatně, a jsem rád, že i pan prezident dal za pravdu postoji SPD, byť z jiného důvodu, že ten rozpočet je prostě chybný, je prostě nevyhovující a my takový rozpočet podporovat nebudeme. Děkuju za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče. Další, kdo je přihlášen, je paní předsedkyně Schillerová. Máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Pane ministře, milé kolegyně, milí kolegové, teď jsem si otevřela mobil a tam čtu, myslím, že to bylo Echo24: "Sněmovnu dnes čeká dlouhé jednání o vetu pana prezidenta". No, já si to nemyslím, že nás čeká dlouhé jednání. Nemyslím si to, přesně tak, protože co jsme chtěli, jsme si řekli v prvním, ve druhém i ve třetím čtení, všechny argumenty tady od nás zazněly. Tak, jak jsem vnímala dneska debatu na poslaneckém klubu hnutí ANO, budu vystupovat pravděpodobně, pokud někdo nezměnil názor, jenom já, abych prostě shrnula nebo připomenula nebo doplnila to, co zaznívalo. Nikdo neočekává, takže to nikoho nepřekvapí, že my nebudeme pomáhat pětikoalici přehlasovat toto veto, to je asi logické, ale nebudeme ani zdržovat projednání novely zákona o státním rozpočtu, byť k němu máme celou řadu výhrad, já je teď shrnu, ale nebudeme brzdit, nebudeme dělat naschvály, nebudeme si brát občany i firmy jako rukojmí, protože tato země potřebuje rozpočet, který sice považujeme za špatný, ale špatný rozpočet je také důležitý pro fungování země.

Takže mi dovolte jménem klubu hnutí ANO říct stanovisko. Začnu tím, že je tady velká deziluze. A tak by přesně měl znít bod, pod kterým bychom měli projednávat současný návrh státního rozpočtu, novely zákona o státním rozpočtu na rok 2022, vlády Petra Fialy, tvrdé vystřízlivění po klamavé předvolební kampani nejen pro velkou část voličů současné pětikoalice, ale toto rozčarování je zřejmé i tady v Poslanecké sněmovně. Tak, jak se ukázalo, že heslo Babišova drahota - pamatujete si, Babišova drahota zaznívala před volbami, ve všech debatách to zmiňoval pan premiér, dnes premiér Petr Fiala, takže ta Babišova drahota zcela vůbec nesouvisela s vládou Andreje Babiše. Obdobné vystřízlivění je zřejmé také v rozpočtové politice současné vlády.

Státní rozpočty, a tady budu mluvit o státním rozpočtu pro rok 2022 - ale promiňte, zmíním i rok 2023, i když se mu budu věnovat až zítra, kdy nás čeká druhé čtení - jsou vypracovány za mě mizerně, nezodpovědně, zcela zapomínají na jakákoliv opatření stran konsolidace, využívají marketingových snah o optické snížení schodku státního rozpočtu. Za necelý rok vaší vlády jste zcela demaskovali velkou lež, kterou jste krmili voliče před volbami. Vaše báchorky o fiskální konsolidaci jsou ty tam a vaše rozpočtová politika má jasný plán. Vy plánujete zadlužit tuto zemi o více než 1200 miliard za období své vlády. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP