(9.10 hodin)
(pokračuje Robert Králíček)

Za mě to jsou lži, je to lež, protože včera jsme vysvětlovali, jak to doopravdy je. Troufám si říct, že i dezinformace, a toto je ukázka strašení seniorů a ještě zvětšování pnutí již tak ve společnosti. A večer jsme si navíc mohli přečíst tweety některých vládních činitelů k těm raketám, které spadly v Polsku. Takže až tady pan Rakušan bude předkládat zákon o dezinformacích, tak si, milý STANe, nejdřív zameťte před svým prahem, než tady budete předkládat nějaký zákon o dezinformacích. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

Tak ještě jednou pro ty ze STANu, kteří to nepochopili: datové schránky, které hnutí ANO včera zavetovalo, se netýkají každé fyzické osoby - nevím, jestli rozumíte slovu každé - ale pouze fyzických osob, včetně seniorů, kteří již se státem aktivně komunikují elektronickým způsobem a prokazují se elektronickou identitou. To není každý senior. Tak vás moc prosím, nelžete, nedezinformujte a nestrašte lidi.

Teď zpátky už v klidném tónu k agentuře. Co se týče agentury, jak jsem zmínil, nebudu už se zde opakovat, nicméně chci jenom krátce říct: schvalujeme agenturu, nebo respektive vy schvalujete agenturu, kde ředitel agentury oproti třeba NSA nemusí mít magisterské vzdělání nebo respektive vysokoškolské. Takže si tu klidně troufnu říct tři jména, která jsou ve hře. Podle mě jeden z těchto lidí bude ředitelem, protože nepotřebuje mít magisterské nebo vysokoškolské vzdělání, a je to dohoda. Takže aby to tu zaznělo, buď to bude pan Profant, nebo pan Bláha, nebo pan Vrba. Pokud se budu mýlit, má u mě pan ministr pivo. Nealkoholické.

Dále schvalujete agenturu, kde samotní zaměstnanci vnitra se obávají toho přechodu, nesouhlasí s ním a to vyjadřují prostřednictvím svých odborů. Některé zaměstnance vnitra do agentury ani nelze přesunout, protože jsou placeni Evropskou unií na konkrétní projekt, takže to bude komplikované.

Schvalujeme agenturu, kde nevíme, zda vůbec půjde zadávat veřejné zakázky - mluvili jsme o tom včera při tisku o zadávání veřejných zakázek - což může být ohrožující i pro fungování například Policie České republiky. Pokud nebude vyřešen zákon o zadávání zakázek a dojde-li k přesunu státního podniku NAKIT, může to být problém.

Schvalujeme agenturu, kde chybí - a teď se možná zmýlím - buď 120, nebo 180 lidí, kteří mají být nabráni. Víme, jak je těžké najít odborníky v IT do státní správy, a schvalujeme agenturu, kde roční provoz bude přes 250 milionů korun.

Takže za mě to je krátké shrnutí toho, co tu schvalujeme. Určitě mohu říct, že i zákon jako celek nepodpořím. A pokud bychom měli někdy možnost a byli zpět ve vládě, navrhnu, aby tato agentura byla zrušena. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, ještě načtu v mezičase došlou omluvu. Omlouvá se pan poslanec Kobza od 16.30 do 20 hodin z pracovních důvodů, naopak ruší svoji omluvu paní poslankyně Romana Fischerová.

Nyní jsou přihlášeni nejprve pan poslanec Petr Letocha a poté se připraví paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Petr Letocha: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Vážení členové vlády, milé kolegyně a kolegové, původně jsem přišel pouze stáhnout svůj pozměňovací návrh, což tak činím. Jedná se o sněmovní dokument 1436, který v podstatě řešíme formou vládního návrhu, který jsme tady řešili včera.

Já tady dnes nebudu reagovat na svého předřečníka, pana poslance Králíčka, věřím, že na to budeme mít ještě prostoru dost. Každopádně faktem je, že včera bylo zavetováno projednávání zákona, který mohl být schválen v prvním čtení, a to, co jsme napsali na sociálních sítích, za tím si stojíme a děkujeme tímto za propagaci. To je vše.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Věřím, že žádost o stažení si pan zpravodaj poznamenal, a taktéž se hlásí s faktickou poznámkou. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Robert Králíček: Já bych reagoval na pana poslance Letochu. Ano, mohlo to být schváleno v prvním čtení, kdybyste nebyli tak arogantní, předložili nám to dřív třeba i na výbor nebo na podvýbor a proběhla o tom nějaká diskuse. Pokud by dohoda byla, tak bychom to v prvním čtení schválili. Vnitro na to mělo (čas) od března roku 2021. To, že to předkládáte pozdě, není náš problém, ale váš problém.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Nyní přistupujeme k projevu paní poslankyně Mračkové Vildumetzové. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Vážený pane ministře, vážené kolegyně, kolegové, já bych určitě také zareagovala na to, co se tady včera stalo ohledně zřízení datových schránek pro fyzické osoby. Ráda bych řekla, že návrh, který předložila vládní koalice, potažmo pan ministr vnitra, tak on přišel s tím, že se nebudou zřizovat datové schránky pro fyzické osoby, respektive zrušil toto, co by mělo Ministerstvo vnitra pro občany dělat. Proto byl důvod dát pozměňovací návrh, postupovat prakticky stejně jako to bylo u eReceptu, dát tam přechodné ustanovení, a zároveň i toto udělat u nepodnikajících právnických osob, to znamená u spolků, u fotbalových spolků z jednotlivých obcí, popřípadě u bytových družstev a dalších.

Takže také považuji toto za velmi nefér, protože včera, když za mnou přišel předseda poslaneckého klubu hnutí STAN, my jsme to jasně vysvětlili. Řekli jsme, že zkrácení lhůt - prakticky ta lhůta se zkrátila na jeden den, dneska už k tomu bude zasedat výbor pro veřejnou správu. A já jsem také velmi zvědavá, jak se vládní koalice postaví k připraveným pozměňovacím návrhům.

Víte, že včera se tady zároveň projednával zákon o veřejných zakázkách, kde se už otevřela debata o zřízení Digitální a informační agentury, která je prakticky spjatá i s datovými schránkami, protože datové schránky a další systémy veřejné správy přejdou pod Digitální a informační agenturu. Budou to Czech POINTy, bude to Správa základních registrů, budou to další věci.

Určitě všichni poslanci dostali řadu dopisů od odborové organizace Ministerstva vnitra, která s tím nesouhlasí. Nesouhlasí s tím z toho důvodu, že to nebylo řádně komunikováno do současné chvíle. To je moje otázka na pana ministra pro místní rozvoj. Podle jejich informací neexistuje žádný dokument, žádný transformační dokument - možná mi ho předloží, proto se na to ptám - kterým by ten přechod byl nějakým způsobem podložen, jakým způsobem to bude provedeno - kdybych alespoň takovouto informaci dostala, takže zda bychom mohli dostat informaci k tomu dokumentu, jestli tedy existuje.

Pak bych chtěla zmínit a myslím si, že je to hodně důležité, že se zřízením Digitální a informační agentury nesouhlasí Svaz měst a obcí České republiky. Mám tady přímo jejich stanovisko a byla bych také velmi ráda, aby se k tomu nesouhlasnému stanovisku vyjádřil pan ministr pro místní rozvoj. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP