(17.30 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

Pátá poznámka. Vláda říká, že bude pomáhat podnikatelům, za mě je to pozdě. Zase, není to tak, že bych tady byl generál po bitvě, říkám to po celou dobu. Chtěl bych se tedy zeptat, jestli skutečně si myslíte, když to schválíme, že se opravdu těch 30 miliard, které směřují na podporu podnikatelům, skutečně vyčerpá letos. A že to nebude tak, že buď celá částka, nebo její část, nebo významná část, menší část, to je jedno, se převede a podnikatelé ji budou čerpat až v roce 2023. Jestli jste si skutečně jistí, že to všechno stačí zadministrovat tak, že podnikatelé ty peníze v tom souhrnu 30 miliard budou čerpat v roce 2022, to je do konce tohoto kalendářního roku.

A pak jenom spíš taková jako politická poznámka, tím bych to dneska ukončil. My se tady bavíme o tom, že to má být pomoc pro lidi, pro podnikatele, je to změna nějakých parametrů. Já jsem si to spočítal. Nemůžu se zbavit dojmu, že kromě té pomoci tady jde hodně také o tu politiku a o to, že vy hrozně rádi zdůrazňujete, aby opozice byla vstřícná ke koalici v této mimořádné době, ale opačně to až tak nefunguje, protože když jsem se podíval, tak z 28 opozičních pozměňovacích návrhů nemá souhlasné stanovisko ani jeden. Já nevěřím tomu, že by všech 28 pozměňovacích návrhů opozice bylo tak nekvalitních, že by si nezasloužilo podporu Ministerstva financí a koaličních poslanců. Takže my jsme 28krát vlastně viděli nesouhlasné stanovisko nebo bez stanoviska na rozpočtovém výboru, protože tam koalice neměla dostatek poslanců. To mě trochu trápí, že tady ta politika převálcuje tu skutečnou věcnost a obsah v té mimořádné době. Já rozumím tomu, že rozpočet je výsostné politikum, za normální doby normální rozpočet, přijímá se v říjnu na celý listopad, prosinec, víme to na celý následující rok. A většinou je to tak, že v této věci koalice válcuje opozici, vždycky to tak bylo. Já bych si nestěžoval, občas jsme si tady navzájem podpořili drobné věci, co si pamatuji, já jsem hlasoval pro některé návrhy Jakuba Jandy v tom minulém volebním období jako koaliční poslanec. Ale rozumím, že to je výsostné politikum. Ale tohle není standardní doba, to není standardní rozpočet, to není standardní projednávání. To je novela státního rozpočtu na tento rok v mimořádné době. A ta si zaslouží podle mě více než že z 28 návrhů bude 20 krát 8 negativní stanovisko. Takže tolik. Nevím, jestli je to dotaz, na to ani nemá smysl slyšet odpověď, pokud mi tedy pan ministr neodpoví, ale spíš takový postesk. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano. Další v pořadí vystoupí pan poslanec Brabec, připraví se pan poslanec Rais.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, vážený pane ministře, když se dívám na ty prázdné lavice, tak se mi vybaví moje oblíbená pohádka Obušku z pytle ven a řekl bych "je to vláda, jakou svět neviděl". Moc jich tady skutečně nezbylo. Já ale musím říci, a to říkám zcela objektivně, že v případě mého rezortního protějšku je ta situace opravdu složitější, protože paní ministryně Hubáčková, jak víme, rezignovala a pan nový ministr, tedy ještě ne nový ministr Hladík, je otázka, jestli vůbec přijde. Takže já bych tady stejně asi nějakého partnera k diskusi neměl.

Já ale k těm svým věcem chci říct - budu opravdu velmi stručný a na rozdíl od jiných kolegů, kteří říkají, že budou struční, a nejsou. Já jsem měl dva návrhy při prvním čtení ke kapitole životní prostředí. Jedna se týkala posílení kapitoly, kterou všichni asi známe pod názvem Zelená úsporám nebo Nová zelená úspora, a tady opravdu došlo k tomu, že - za co bych chtěl poděkovat - tato kapitola byla posílena, původně tam bylo tuším 150 milionů korun a já jsem to původně chtěl navýšit o 350 milionů na 500 milionů korun. Přesně se to týká vlastně veřejných budov a nějakých energetických úspor. Objevilo se tam tedy navýšení, jestli se nemýlím o 300 milionů korun na 450 milionů korun, což je určitě posun, a myslím, že posun k dobrému. Proto se naplnil můj pozměňovací návrh, nebo námět, který jsem dával při prvním čtení.

A pak tam byl ještě jeden, který se tedy bohužel nenaplnil, ale paní ministryně Hubáčková slíbila, že to bude řešeno z jiné částky, to byl Program péče o krajinu. Tam tedy je částka 150 milionů korun a ten můj návrh byl 300 milionů korun. Protože jsou to velmi zajímavé akce v krajině, jsou jich stovky, jsou to akce, které jsou nesporně důležité i pro obce, pro celou řadu organizací, sdružení, spolků a tak dále. Boj proti suchu, sázení stromů. Tam tedy zůstalo 150 milionů korun, ale bylo slíbeno, že se tyto akce budou realizovat Národního plánu obnovy, a dokonce snad i větší částkou. Byť tam, jak víme, je problém s DPH, ale bylo slíbeno, že bude také řešen. To znamená, že z těchto dvou návrhů byl jeden víceméně splněn, za což jsem rád, a druhý byl přislíben, že nějakou oklikou se tam ty peníze dostanou. Uvidíme.

Já myslím, že daleko zajímavější z pohledu životního prostředí bude ta debata o rozpočtu příštího roku. Především to zajímavé téma Modernizačního fondu a takzvaně 50 miliard českých, jak říká klasik, a to, odkud ty peníze vzít. Ale říkám, to už je příběh příštího rozpočtu. Takže to ke kapitole životního prostředí. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: V obecné rozpravě je dále přihlášen pan poslanec Rais, připraví se pan poslanec Metnar.

 

Poslanec Karel Rais: Vážený pane místopředsedo Sněmovny, vážený pane ministře, kolegové a kolegyně, já bych nejprve připomněl programové prohlášení vlády, o kterém jsme tady zhruba před rokem diskutovali, kde je kladen důraz na zvyšování kvality výuky, výzkumu a spolupráci s praxí a hodně vzletných vět, a pokusil bych se to srovnat s tou realitou.

Už tehdy jsem upozorňoval na to, že tam je málo čísel a že je tam hodně květnatých vět. Jedno z mála čísel, které tam je, je to, že vláda zajistí navýšení průměrné mzdy pro pedagogické pracovníky v České republice na 130 % toho stávajícího stavu, kdy nastupovala do funkce. Do těch pedagogických pracovníků je také ovšem nutné samozřejmě zahrnout nejen učitele, ale i různé administrativní pracovníky, techniky a podobně. Na to tehdy zapomněli, tak s tím musíme počítat taky.

Myslím si, že by bylo namístě připomenout, jak přistupovala k tomu problému platů předcházející vláda Andreje Babiše. Tam se dá jednoznačně říci, že v podstatě co se slíbilo, to se splnilo. Programové prohlášení, které si každý může přečíst, že navýší platy na 150 % pro učitele vzhledem k roku 2017, tak to splnila.

Současná vláda se svému programovému prohlášení vzdaluje. Můžete říct, že je to moje osobní domněnka, ono to tak není. Já jsem našel na internetu docela pěknou publikaci od kolegů Münicha a Smolky. Mají tady publikaci Platy učitelů v roce 2021: Vrchol dosažen a co dál?, kde se hovoří o tom, že v podstatě ty predikce, které oni tam mají, ukazují, že nemusí těch 130 %, že se jim to vzdaluje, prostě ty grafy jdou dolů pod těch 130 %. Ale není ještě všem dnům konec, tak by se dalo říct, že se to napraví. Ale to, co vidím v tom rozpočtu, rozhodně neodpovídá té představě, že by se dosáhlo 130 % navýšení mzdy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP