(16.30 hodin)
(pokračuje Jan Bartošek)

Já tedy vzhledem k tomu, že jsme rozhodli, že budeme pokračovat podle § 90 odst. 2, zahajuji podrobnou rozpravu a ptám se, kdo se hlásí do této podrobné rozpravy, Žádnou přihlášku nevidím, v tom případě končím podrobnou rozpravu a ptám se pana ministra a paní zpravodajky, zda chcete závěrečné slovo? Není tomu tak. Přikročíme tedy k hlasování o celém návrhu zákona.

 

Já přednesu usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 58/1995 Sb., o pojišťování a financování vývozu se státní podporou a o doplnění zákona č. 166/1993 Sb., o Nejvyšším kontrolním úřadu, ve znění pozdějších předpisů, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 298."

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh usnesení, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 5, přihlášeno je 131 poslankyň a poslanců, pro návrh 120, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas a projednávání tím končí.

 

Přečtu omluvy. Dnes od 15.30 do konce jednacího dne se omlouvá pan poslanec Karel Havlíček z pracovních důvodů, dále od 16.15 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Jiří Kobza a dále od 16.10 z pracovních důvodů se omlouvá paní poslankyně Alena Schillerová a po zbytek jednacího dne ji zastoupí pan poslanec Aleš Juchelka, bude mluvit za klub, ano, přesně tak.

 

Já otevírám další bod dnešního jednání a tím je

 

3.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování
dávek osobám se zdravotním postižením a o změně souvisejících zákonů,
ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 291/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Upozorňuji, že i zde je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Z pověření předložený návrh uvede místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Pane ministře, prosím, ujměte se slova.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Vážený pane předsedající, také se budu snažit být stručný a vystihnout to podstatné v návrhu tohoto zákona č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením. V tomto návrhu řešíme několik věcí. Jednak se tím řeší tolik diskutované zvýšení příspěvku na mobilitu, což byl návrh, který tady byl předkládán i některými jinými poslanci z řad opozice, ale my tady v tomto našem návrhu, který je vládním návrhem, neřešíme jenom zvýšení příspěvku na mobilitu, ale také zároveň zvýšení příspěvku na zvláštní pomůcku, na pořízení svislé zvedací plošiny a šikmé zvedací plošiny.

Dále tady upravujeme také zavedení nároku otce na dávku otcovské poporodní péče v mimořádných případech, kdy se dítě narodí mrtvé či zemře krátce po porodu v období šestí týdnů ode dne narození. Tato situace často v rodinách je velmi traumatizující, a proto na to reagujeme touto úpravou.

Dále zavedení nové překážky v práci pro otce, a to otcovské dovolené, která bude zaměstnanci poskytována pouze po dobu, po kterou mu bude příslušet dávka otcovské poporodní péče podle zákona o nemocenském pojištění.

Dále zavedení plné elektronizace karantény, tedy hlášení o nařízení, trvání a ukončení karantény příslušnými orgány ochrany veřejného zdraví orgánům nemocenského pojištění.

Dále také pohřebné v případě pohřbu plodu po potratu nebo plodu po umělém přerušení těhotenství v případě, že bylo provedeno ze zdravotních důvodů.

Účinnost tohoto zákona se navrhuje prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po jeho vyhlášení. Zvýšený příspěvek na mobilitu by se v souladu s přechodným ustanovením vyplácel poprvé v listopadu 2022.

V souladu s ustanovením § 90 jednacího řádu Poslanecké sněmovny, ve znění pozdějších předpisů, se navrhuje, aby Poslanecká sněmovna s návrhem tohoto zákona vyslovila souhlas již v prvním čtení, a to s ohledem na časovou naléhavost a potřebu urychleně řešit popsanou situaci.

Tedy shrnuto a podtrženo, reagujeme nejenom na rostoucí náklady cen pohonných hmot, a tím zvyšujeme příspěvek na mobilitu na úroveň, která odpovídá hodnotě objemu pohonných hmot, které mohl uživatel zakoupit v době, kdy byl příspěvek na mobilitu zaveden, ale reagujeme také na ostatní situace, jako je právě podpora investic do zařízení, která směřují k tomu, aby lidé s různým typem hendikepu, omezenou mobilitou, byli schopni si upravit své domácí prostředí pro to, aby mohli býti doma ve svém přirozeném prostředí. Vnímáme rostoucí náklady, které jsou spojené s instalací a nákupem těchto plošin. A pak jsme také udělali úpravy právě v té oblasti digitalizace, v té oblasti zavedení plné elektronizace karantény. A tím posledním tématem, které upravujeme, je právě otázka situací v rodinách, kdy dojde k úmrtí dítěte nebo k potracení plodu, tak abychom i v těchto situacích jako stát a jako sociální systém byli schopni nabídnout podporu té dané rodině tak, aby tu situaci mohla o něco lépe zvládnout.

Děkuji vám za podporu a za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane ministře. Prosím, aby se slova ujala zpravodajka pro prvé čtení, poslankyně Pavla Golasowská. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Pavla Golasowská: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi přednést zpravodajskou zprávu k tisku 291. Je to vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a o změně souvisejících zákonů, a to ve znění pozdějších předpisů, a některé zákony. Sněmovní tisk 291 byl rozeslán poslancům jako tisk 291/0 dne 31. 8. 2022.

Musím říct, že pan ministr tady shrnul všechny ty změny, které ten vládní návrh zákona obsahuje. Já jenom stručně připomenu, týká se příspěvku na mobilitu, zvláštních pomůcek nebo diet. Návrh zákona chce zlepšit podporu pro zdravotně znevýhodněné. Jde o pomoc, která reaguje zejména na současný růst cen, a to nejen energií. Kromě zvýšení příspěvků na mobilitu nebo úpravy příspěvků na zvláštní pomůcky se návrh zákona také týká podpory rodičů při úmrtí miminka, jak už tady zaznělo, a další návrhy, které už nebudu opakovat.

Chtěla bych ještě říct, že navrhuji, aby se tento návrh zákona projednal podle § 90 odst. 2, tedy aby Sněmovna s návrhem zákona vyslovila souhlas již v prvém čtení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji a otevírám obecnou rozpravu, kde eviduji dvě přihlášky. Jako první vystoupí paní poslankyně Marie Jílková. Omlouvám se, s přednostním právem se hlásí pan poslanec Juchelka a potom řádně přihlášení.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já moc děkuji, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, my jsme tady svědky nějaké nové módy, kde se vlastně normy a legislativa chtějí přijímat ve zrychleném řízení v devadesátce i přesto, že už několik měsíců tady o této legislativě hovoříme. Také mě tady překvapilo na tomto tisku, že je tady spousta dalších věcí, která do toho spadla mimo to poskytování dávek osobám se zdravotním postižením. My proti tomu de facto nic nemáme samozřejmě, jak to tady přednesl pan ministr nebo paní zpravodajka, ale také si chceme uplatnit naše pozměňovací návrhy, poněvadž už od prvopočátku, a od 3. června už byla doručena i naše novela zákona, a právě ohledně příspěvku na mobilitu navýšena na 2 000 korun, všem poslankyním a poslancům. Proto bychom rádi uplatnili pozměňovací návrhy, jednali o tom na výborech, a proto jménem dvou poslaneckých klubů, a to hnutí ANO a také SPD, bychom rádi vetovali projednávání tady tohoto zákona v § 90. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Vaše veto registruji. (Hlas z pléna.) Není možné na sebe pokřikovat. Místopředseda klubu ANO dal veto jménem dvou klubů, což je v souladu s jednacím řádem. (Hlasy z pléna.)

Chci se zeptat tedy, zda pan poslanec Marek Benda je omluven? (Poslanec Adamec: Ano.) V tom případě máte slovo.***




Přihlásit/registrovat se do ISP