(10.10 hodin)
(pokračuje Zbyněk Stanjura)

A nedá mi, abych nepřipomenul - já opravdu nemám rád, když politici jiných zemí zasahují do předvolebních kampaní. Nemám rád, když to dělají naši politici v cizích zemích, ale kdo měl v rámci předvolební kampaně maďarského premiéra v kampani pro své hnutí? Byl to pan poslanec Andrej Babiš a tomu to nevadilo. Když to někdo udělá naopak, tak je z toho skandál. To je ten klasický přístup. Já můžu, ale vy ostatní určitě ne.

Vyšlo to tak, že vystupuji po paní ministryni obrany, a mohu potvrdit, že náš závazek mít nejpozději v roce 2025 výdaje na obranu ve výši 2 % HDP platí i v těchto těžkých rozpočtových dobách. Ostatně je to napsáno i v prvním návrhu rozpočtu a rozpočtovém výhledu na roky 2024 a 2025. Tam ty částky odpovídají tomu postupnému nárůstu. Ale platí to, co říkala paní ministryně obrany. Ano, mohli bychom udělat píárově to, že tam už tu částku napíšeme klidně letos, mohli bychom udělat tiskovku, fajfku, ale reálně postupuje Ministerstvo obrany tak, abychom věděli, kdy přesně a v kterém roce jsme reálně schopni ty peníze do obrany investovat. Nejsme jediná země, která zvyšuje výdaje na obranu bez ohledu na to, jestli někdo má už dneska ten splněný závazek 2 %, nebo ne. Dokonce i země neutrální jako Švýcarsko výrazným způsobem zvyšují výdaje na obranu, a mimochodem, také nakupují ty F-35. Já jsem vždycky překvapený, kolik expertů ve veřejné debatě se objeví, když je nějaký větší celospolečenský problém. A teď to nechci nijak zlehčovat. Vzpomeňme si, kolik expertů se vynořilo ve veřejném prostoru v okamžiku, kdy Česká národní banka měla ten kurzový závazek koruna vůči euru. To bylo myslím - teď nevím, jestli bylo za Sobotkovy vlády, nebo za vlády Andreje Babiše. Vy sami jste zažívali, kolik expertů se vyrojilo v té veřejné debatě na covid, covidová opatření, co všechno se má dělat, co se nemá dělat a podobně.

Nesouhlasím s panem poslancem Babišem, že jsme v rámci covidu neudělali nic. Naopak. Jedno z našich prvních rozhodnutí toho 17. prosince bylo neprodlužovat nouzový stav. A byli jsme za to kritizováni. Vytáhněte si ty monitoringy z konce prosince, jak jsme za toto rozhodnutí, podle mě správné, jak se v čase ukázalo, jak jsme dostávali nakládáno zleva, zprava. Postupně jsme omezovali všechna restriktivní opatření a snažili jsme se ten vztah stát-občan otočit, dát jim doporučení a mít důvěru v to, že lidé se zařídí podle toho, co je pro ně a pro jejich rodinu nejbezpečnější. Myslím si, že je to správný přístup, a zatím se nám osvědčil a nehodláme na tom nic měnit. Obecně platí, že pokud se má zvýšit důvěra občanů ve stát, tak stát musí začít na své straně a zvýšit důvěru ve své občany, ve své podnikatele. Právě proto také plníme své programové prohlášení a navrhli jsme zrušení EET.

A teď pan poslanec Babiš říkal, uhlí je naše zlato. Já s tím souhlasím. Až na to, že jeho vláda rozhodla o ukončení těžby v OKD do konce roku 2022. To je fakt. My jsme rozhodli v této chvíli o prodloužení těžby do konce roku 2023. Uzavřeli jsme kontrakty zejména s velkými teplárnami a díky tomu zvyšování cen za teplo nebude tak vysoké jako zvyšování cen vytápění, když se používá například plyn. A v této chvíli počítáme, zda se ekonomicky vyplatí pokračovat v těžbě v letech 2024 a 2025, abychom případně dotěžili veškeré zásoby, které OKD má k dispozici. Ale musí to mít ekonomickou logiku. V této chvíli probíhají expertní studie a podle toho, jak dopadnou - pokud se ukáže, že to je ekonomicky minimálně neutrální, tak si myslím, že rozhodneme o prodloužení těžby i v dalších letech.

Já pořád slyším, včera jsem to slyšel, a to je úplně podle mě nepochopení funkce ministra financí, jak premiér a ministři bojovali s paní bývalou ministryní. Jako by ministr financí měl nějaké peníze v nějakém sejfu, a když na něho klekne nějaký premiér nebo nějaká skupina ministrů nebo premiér a ministři, tak ten sejf otevře a teď ty měšce s těmi mincemi vytáhne a je to. Nic takového tam není. Pokud bychom otevřeli pomyslné trezory na Ministerstvu financí, tak tam najdeme jenom dluhy. Jenom dluhy. A můžete zesměšňovat a ironizovat zprávy NKÚ, ale tento úřad jsme si zřídili k tomu, aby posuzoval mimo jiné hospodaření státu. Můžete zesměšňovat a ironizovat stanoviska Národní rozpočtové rady, ale tu jsme si zřídili právě proto, abychom měli nezávislý orgán, který bude vysvětlovat a probírat opatření každé vlády - každé vlády, nejenom vaší - zda například navržený státní rozpočet, rozpočtový výhled, daňové změny, zda jsou z jejich pohledu správné, nebo nesprávné, zda vedou ke stabilizaci veřejných rozpočtů, nebo k jejich postupnému rozvratu.

Tak jenom pár čísel. Nebudu tady číst všechna čísla, ale byli jsme roky zvyklí, že za obsluhu státního dluhu jsme dávali zhruba 40 miliard ročně. Slyšíme tady pohádku, jak jsme byli předzásobeni jako stát a nakoupili jsme dluhopisy do zásoby. To je skoro jak z toho rádia Jerevan. Ano, je to pravda, bylo to předfinancované do konce roku 2021. Naše vláda byla jmenována 17. prosince, takže 14 dní od 17. prosince do Silvestra loňského roku byl předfinancován státní dluh. To se shodneme, že to není příliš mnoho. Není to nula, je to 14 dnů. To nám moc nepomáhá. V letošním roce očekáváme, že to bude kolem 50 miliard, v příštím roce 65 miliard, v roce 2024 75 miliard a v roce 2025 82 miliard. To je za čtyři roky dvojnásobek. Neznám více mandatorní výdaj než to, že stát platí ne své dluhy, neplatí stát své dluhy, platí úroky z těch dluhů, ze 40 na 82 miliard. A teď bych mohl, kdybych si vzal vaši slavnou vybájenou příručku o EET, co všechno by se za to mohlo postavit, kolik kilometrů dálnic, kolik školek, kolik škol, kolik nemocnic, ale já takhle nebudu fabulovat, jak jste fabulovali vy, jenom oznamuji: 40, 50, 65, 75, 82.

Přes těžkou rozpočtovou situaci jsme předložili návrh zákona, který, doufám, dojde v letošním roce k schválení v Poslanecké sněmovně i v Senátu, a to je zvýšení povinného limitu k registraci DPH z jednoho na dva miliony a zvýšení možnosti využít paušální daně zase z limitu jeden na dva miliony. Všechna tato opatření snižují daňovou zátěž. Stejně tak jsme společně, jestli si dobře pamatuji, zrušili podstatnou část silniční daně - 4 miliardy. Společně jsme snížili spotřební daň na naftu a benzin - 4,2 miliardy. Společně mnozí z nás jsme v minulém volební období prohlasovali zvýšení základní odpočitatelné položky, které platí, o 3 000 vyšší v letošním roce. To všechno je ve prospěch daňových poplatníků a to všechno, taky musíme říct - a já jsem pro všechna ta opatření hlasoval - prohlubuje schodek státního rozpočtu. Takové ty řeči, kde ty peníze jsou? No nemáme je zašité v polštáři na Ministerstvu financí. Nemáme v těch trezorech měšce s penězi, které když na mě zalehne premiér či členové vlády, já nějak vytáhnu a najdu. Nic tam nenajdu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP