(7.40 hodin)
(pokračuje Karla Maříková)

Včera na mě opět vyskočil na Facebooku příspěvek pana premiéra Fialy. A co myslíte? Zase Ukrajina. Jak pomáháme a musíme zase pomáhat. A co Česká republika takhle? Ukrajina není členským státem a vy a Evropská unie do ní pumpujete peníze daňových poplatníků Evropy. Mnoho občanů si klade otázku, jak je možné, že když začal konflikt na Ukrajině, měli jste vše připravené ze dne na den. Řešení, zákony i cenzuru. Jak šlo o pomoc Ukrajině a ukrajinským občanům, to vám akceschopnost nechyběla. A jakmile jde o pomoc vlastním občanům, tak to vázne a přešlapujete na místě. Nyní, když máte oprávněný strach z pádu politického systému, opakuji z pádu politického systému, ne lidí, a jak dopadnou jejich životy, tak opakujete to, co opozice říká celou dobu, ať zastropujete ceny. Vy nejste schopni ani vlastního rozhodnutí. Ministr Síkela čeká na zastropování cen na evropské úrovni, což sami odborníci potvrzují, že je nereálné, jelikož každá země má jiný energetický mix a cenovou hladinu.

Vaše neschopnost vlastního rozhodnutí jen svědčí o vaší nekompetenci. Opozici nazýváte populistickou a její návrhy nereálné, a přitom najednou, když se projednává návrh na vyslovení nedůvěry vládě, premiér Fiala oznamuje na Facebooku, že na Úřad vlády svolal koordinační skupinu pro řešení národní formy zastropování cen energií. Že by to najednou, pane premiére, šlo? Jediné, na co jste se zmohli, dát lidem slevu korunu na litr pohonných hmot, což vzhledem k rychlé výši cen vůbec nikdo nepocítil. Ten váš Deštník proti drahotě je děravý jak cedník a teče do něj. Vaše sebestřednost vám nedovolí si konečně připustit, že jste zemi přivedli do krize, kterou několik generací nepamatuje.

Nesouhlasím s žádnou válkou. Ani s těmi, co vedla Amerika, ani s tou, kterou vede Rusko na Ukrajině. Válka je nejhorší řešení, co může být, které proto, že se politici nedokážou dohodnout, odnesou naprosto nevinní lidé, kterým jejich životy a život jejich blízkých nikdo nevrátí. Zůstane jen smutek a nenávist. Tomuto konfliktu ale předcházelo dění od roku 2014, které nikoho z vás nezajímalo, že na východě Ukrajiny umírají nevinní lidé a děti. Nečinnost a neustálé chrastění zbraní NATO na Ukrajině místo dodržování mírových dohod vyeskalovalo v tento konflikt. Vy místo abyste se snažili přivést obě strany k dohodě a míru, děláte naprostý opak. Každý, kdo si zachraňuje holý život a prchá před válkou, si určitě zaslouží pomoc v první bezpečné zemi. Ovšem pomoc, tím myslím ubytování v bezpečí, jídlo a základní zdravotní ošetření, a ne nekontrolovatelné rozdávání peněz našich daňových poplatníků bez ohledu, zda je to lidem, kteří skutečně přijíždějí z válkou zasažených oblast, a bez ohledu, zda to vůbec potřebují, když se kouknete, v jakých vozech přijížděli. Zařídili jste vlaky z Ukrajiny zdarma, autobusy zdarma, každý okamžitě dostal 5 000 na osobu měsíčně, stačil mu ukrajinský pas, i když nebyl z oblasti zasažené válkou.

Mnoho uprchlíků byli jen ekonomičtí migranti, kteří využili jen vašeho hloupého rozhodnutí. Uprchlíci z Ukrajiny se stali státními pojištěnci s nárokem na zdravotní péči v plném rozsahu, a to v době, kdy naše zdravotnictví pod vedení ministra Válka přichází o 14 miliard. Na naše zdravotnictví peníze tedy nejsou, bude se tedy šetřit na kvalitě a dostupnosti zdravotní péče pro naše občany, ale na Ukrajinu jich je dostatek. Tu chcete dokonce obnovovat. Dali jste si to jako první bod pěti priorit českého předsednictví. Dokonce Petr Fiala ve svém projevu Ukrajině řekl: pomůžeme vám, aby Ukrajina opět rozkvetla. Ukrajina bude tedy vzkvétat, a z České republiky se stane skanzen. Vy musíte mít opravdu hodně hroší kůži, když čekáte, že vás za tohle občané snad pochválí. Vzdejte to! Můžete jít vládnout třeba na Ukrajinu. Tam svým postojem určitě patříte. Vy nejste vládou zastupující české občany a hájící české zájmy.

Já bych řekla, pane premiére, že nejdříve musí rozkvést česká zem, abych mohla pomoci rozkvést jiné zemi. A ne jednu zruinovat a druhé pomoci rozkvést na úkor jiných. Vláda, která nedokáže zajistit životní standard občanů své země, je nekompetentní a neměla by vládnout už ani jeden jediný den. Každý další den jejího vládnutí je ohrožení pro naši zemi.

Svůj projev ukončím vzkazem našim občanům, kteří ještě možná v tuto brzkou ranní hodinu toto jednání sledují. Protože když jsem poslouchala sebestředné projevy naší vlády, jí něco vzkazovat je absolutně marné. Běžte, lidé, ke komunální volbám a vyžeňte tento pětislepenec z komunální politiky. Je to první krok, jak jim můžete dát jasně najevo, že jsou neschopnou a zbabělou vládou, která čeká na posvěcení z Bruselu. Ale jejím pánem jste vy, občané. Vystavte této vládě účet, který si zaslouží! (Potlesk z lavic SPD.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím dalšího přihlášeného a to je pan poslanec Jaroslav Bašta. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jaroslav Bašta: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, samozřejmě že jsem si jako všichni připravil dlouhý projev k tomuto tématu, ale mezitím za těch 20 hodin ve 30 vystoupeních opozičních poslanců většina argumentů už zazněla a nechci je opakovat. Soustředím se pouze na to, o čem se zas tolik nemluvilo. I kdyby nebylo všech těch selhání vlády, o jejímž osudu budeme hlasovat, kauza hnutí STAN a jmenování ředitele civilní rozvědky Petra Mlejnka by k tomu stačila sama o sobě. Nejde jen o prorůstání organizovaného zločinu do komunální a celostátně politiky, ale hlavně o doklad totálního selhání právního státu. Ona totiž ve své novodobé historii měla Česká republika jediného násilného zločince světového formátu. Tím je Radovan Krejčíř. Proslul nejen svým spektakulárním útěkem před zatčením českou policií, ale časem se vypracoval na nejznámějšího a nejnebezpečnějšího kriminálníka v Jihoafrické republice, kde byl zatčen a odsouzen. Ukazuje se, že se před lety asi unáhlil, když se útěkem vyhnul trestnímu stíhání v České republice.

Názorně to potvrdil případ jeho komplice Michala Redla, který se všem trestům vyhnul, když byl soudy opakovaně označen za nesvéprávného. V Čechách nic zvláštního. Pamatuji, jak před listopadem mnozí veksláci a podobné existence pobírali invalidní důchod, aby se vyhnuli trestnímu stíhání za příživnictví. Získali tím většinou beztrestnost i v jiných oblastech. Nesvéprávný pan Redl ukázal, že doba opravdu pokročila. Dostal pas a řidičský průkaz a mohl se věnovat třeba zakládání politického hnutí nejprve na komunální, pak i na celostátní úrovni. Dle policie se nakonec vypracoval na šéfa organizované zločinecké skupiny v kauze Dozimetr.

Hodnotím-li 56denní anabázi jmenování pana Mlejnka ředitelem Úřadu pro zahraniční styky a informace, připadá mi, že z pohledu předsedy hnutí STAN a ministra vnitra Víta Rakušana pan Redl asi opravdu působil jako jistý druh radionuklidu. Někoho kontaminovala jediná schůzka s ním, u jiných nevadila ani více než desetiletá podnikatelská spolupráce s někým, kdo ze zákona podnikat nemohl. Naopak se zdá, že pro práci v českých zpravodajských službách zaměřených na vnější bezpečnost republiky šlo o doporučení lepší než prověrka NBÚ na přísně tajné. Myslím si, že Radovan Krejčíř ve svém africkém vězení si musí připadat jako blbec. Většina českých občanů ostatně taky. Děkuju. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP