(6.30 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Na vaše vystoupení s faktickou poznámkou nejdříve chce reagovat pan poslanec Mašek a hlásí se pak následně i pan ministr Lipavský. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo. Já bych jenom zareagoval na otázku, kterou v průběhu svého projevu tady položil kolega Vondráček, a to jestli nám to vadí kolem pana Rakušana. A já tedy odpovím - nevím, jestli mně odpoví někdo z koalice. Nám to samozřejmě velmi vadí, a proto jsme taky iniciovali tu mimořádnou schůzi výboru pro bezpečnost a následovala také mimořádná schůze komise pro kontrolu ÚZSI. A za tu komisi pro bezpečnost já jsem strašně rád, protože Seznam Zprávy mě výrazně příjemně překvapil, protože to šlo v přímém přenosu. Ti lidé to viděli a ti lidé na to reagovali a pro ty lidi to něco znamenalo. A já bych vám chtěl - vy to víte určitě jako koaliční poslanci, my jsme totiž v oslabení i na těch výborech, takže my jsme tam byli osm ku šesti. Takže potom, když jsou oslavné titulky, že pan Mlejnek byl výborem potvrzen, vypadalo to, jako že ještě je to na malou oslavu, tak tam to probíhá úplně jináč. Já jsem strašně rád, že to veřejnost mohla vidět. Tam byl velmi, velmi grilován jak pan ministr, tak pan Mlejnek. Pan ministr tam prokazatelně v některých věcech lhal, pan Mlejnek se dá říct také.

A chtěl bych strašně poděkovat zástupkyni Pirátů, paní místopředsedkyni Sněmovny, která tam byla jako host, jako poslanec bez hlasovacího práva, a byla jedna z těch, která se odvážila dát z koalice přímé otázky těmto dvěma pánům a která tam dokázala vyjádřit svou nespokojenost. Jináč z těch koaličních poslanců tam vystupoval jenom pan Letocha jako stanař, ten to měl napsané, včetně návrhu usnesení, který se potom osm ku šesti prohlasoval, čili žádný high-tech to nebyl, a z těch ostatních poslanců tam dvě a půl hodiny koukali do země nebo do stropu a mně připadalo, že někteří z nich se i styděli. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: S přednostním právem nyní je tedy přihlášen pan ministr Lipavský. Prosím, máte slovo.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Jan Lipavský: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, tady zaznělo k tomu plynu, že to neřešíme, že na tom nepracujeme a tak dále. Já řeknu jediné číslo: 80 %, to je stav naplnění zásobníků plynu v České republice. To číslo staré několik dnů, 80 %, tak co neřešíme? Co neřešíme, když jsou zásobníky plné na 80 %? Chybí těch 20? Samozřejmě. Tak situace je složitá, ale zásobníky naplněné jsou, a pane poslanče Vondráčku, prostřednictvím paní předsedající, k té mimořádné schůzi, kterou jste si svolali a na kterou jste nepřišli - tak to je praxe, kterou jste tady zavedl vy, k novičoku, když se Sněmovna mohla vyjádřit k ruské dezinformační hře, tak jste tehdy šli na ruku jiným zájmům. Takže si zameťte před vlastním prahem. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vystoupení pana ministra vyvolalo další faktické poznámky. Nejdříve paní Oulehlová a pak se připraví pan poslanec Vondráček. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená paní předsedající, přeji vám krásné ráno. Já bych chtěla reagovat na vlastně takovou změť toho, co tady bylo řečeno. Teď mě hodně překvapil tedy šéf diplomacie, který asi ani neví, co se děje v této zemi. Chtěla bych se připojit k panu Vondráčkovi, k panu Maškovi. Jako starostka města Sokolova jsem zjistila minulý týden díky OSPODu, že uprchlická krize, která je ze Sýrie, má velký dopad na celou Českou republiku, protože vnitro nezvládá tuto krizi, ti lidé, kteří se objeví většinou na Moravě, jsou rozváženi po celé České republice k výslechům. Následně jsou propuštěni, dostanou třicetidenní výjezdní příkaz. Já jako šéfka krizového štábu ORP se to dozvím díky OSPODu, protože jsou mezi nimi děti, které mají hlad, které jsou na výslechu.

Co vy jako šéf diplomacie, prostřednictvím paní předsedající, co děláte? Jak se domlouváte ze Slovenskem? Jak se domlouváte s Rakouskem, s Německem? Vy jste selhali ve všem! Úplně ve všem.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: S faktickou poznámkou nyní pan poslanec Vondráček a následuje pan poslanec Lang.

 

Poslanec Radek Vondráček: Já budu faktickou poznámkou reagovat na pana ministra. To nejsou žádné zvyklosti, které bych já tady zaváděl, to je jednací řád, pane kolego. A já vám to připomenu. Ten den jste si svolali schůzi jako opozice a nepřišli jste do práce. Nebylo vás 67. Když není 67 poslanců, není možné, aby ta schůze probíhala. A já jsem ji tenkrát přerušil. Co mi bylo vyčítáno panem Stanjurou, že jsem to udělal hned a že jsem ještě chvilku nečekal. A já vás můžu odkázat na ten stenozáznam, protože asi o hodinu poté probíhalo další hlasování a ještě pořád opozice nebylo 67. Tady ty lidi prostě nebyli. Zase není povinností těch druhých přijít, když si někdo svolává schůzi. K tomu, co se stalo, co se stalo v tu sobotu ráno. Kolega Bartošek to udělal naprosto správně. On postupoval v souladu s jednacím řádem. Čemu se divíte? Nebo nepochopili jste to? No, prostě nebylo v sále 67 lidí, tak se nemůže jednat, nemůže se hlasovat. Rozumíme si? Takže to bylo úplně v pořádku, to není žádná praxe. Stejně tak postupoval Jan Bartošek. Já jsem jenom - a udělal to velmi korektně, dokonce mi dal slovo - já jsem to tam vysvětlil, že není dobré, že ta schůze byla svolána de facto na sobotu na půl páté ráno v jedenáctý den, a slíbil, že se to nějakým způsobem projedná na grémiu. Ale taky mu nezbylo nic jiného než to přerušit. Prostě když se má hlasovat a nejsou v sále lidi, tak se přerušuje. Takže vaši výtku jsem v podstatě vůbec nepochopil. Možná jste neměl ty informace.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní pan poslanec Lang s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju, paní předsedající. Já bych se chtěl také připojit tady k tomu, co už zaznělo. Všechno řekl pan kolega Mašek, všechno řekl pan kolega Vondráček. Já jsem se ani nehlásil do té diskuse, když vidím ten počet přihlášených, tak vlastně nemám ani šanci vystoupit i jako člen bezpečnostního výboru, jako člověk, který asi tomu věru trošku rozumí, když jsem tam skoro třicet let pracoval.

Já bych chtěl říct jenom k té migrační krizi, která tady také zazněla. Absolutně nechápu, proč pan ministr zahraničí se tady směje. Ono to opravdu je jednoduché, pane ministře, vy byste s tím něco opravdu měli dělat. Ti Syřani teď momentálně chodí v obrovských počtech, cizinecká policie, která je oslabená, dneska dělá určité akce na česko-slovenském pomezí, a protože jich je tak málo, tak přesně jak říkala paní moje ctěná kolegyně paní Oulehlová, cizinecká policie ty Syřany vezme a převeze je paradoxně z toho moravského pomezí do Sokolova, kde je prostě oddělení cizinecké policie, tam s nimi provedou nějaké základní úkony cizinecké, dostanou výjezdní příkaz a dostanou třicetidenní lhůtu na vycestování. A ti lidé jsou úplně bezprizorně vyhozeni na ulici, protože nemají ani záchytné zařízení pro ty lidi. A tam, kam ti Syřani vlastně chtěli, tak tam ta cizinecká policie ještě jako taxikáři je přiveze. Oni zkusí do Německa, německá policie si obšancovala svoje státní hranice a ty lidi nám vrací. A oni nám takhle cirkulují tam a zpátky.

A řekněte mi prosím vás, jste tady taky starostové, z pravé strany spektra, co mají dělat ti starostové naši s těmi lidmi? My máme takhle problémy s Ukrajinci, máme takhle problémy s nepřizpůsobivými například v tom Sokolově, a paní starostka tam dostala ještě asi 400 Syřanů, kteří jsou absolutně bezprizorní, ten stát se o ně vůbec nepostará. A vy se tady smějete, jako kdybyste spadl z višně. Vůbec jste tady nebyl, přišel jste teď a jste šíleně chytrej. Běžte opravdu do háje!

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já poprosím, abychom drželi kulturu vystupování i u poslanců. Chápu emoce, ale budeme se tady oslovovat slušně. Dále faktická poznámka pana poslance Farhana. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP